Blaus de Granollers

Formes de sociabilitat col·lectiva i d'oganització social
Identificació 
Codi 
IBFP - 7 - 0003
Nom propi de l'element 
Els Blaus
Idioma d'expressió / Variant dialectal 
Català
Breu descripció 

Els Blaus de Granollers són una entiat creada el 1983 per part d'un grup de joves vinculats a l'Associació de Veïns Sota el Camí Ral, encapçalats per Albert Soler i Carles Lax, entre d'altres. Aquests arran del tarannà de la Festa Major van elaborar un projecte de Festa Major diferent arran d'una anècdota recollia per Amador Garrel al seu llibre "Granollers Vila Oberta" que relatava la juguesca de dos rajolers del selge XIX. La  juguesca dels dos rajolers, el Rayo i l'Hereu Maynou, era provar qui era capaç de fer més maons en una hora de treball. La juguesca trascendí més enllà d'amics i en el mes de juliol del 1897 es va mobilitzar tota la vila en un dilluns del mes de juliol per veure qui en sortiria guanyant. Els partidaris de El Rayo s'anomenaven els blancs i el partidaries de Maynou s'anonemaven els blaus. La juguesca acabà amb un berenar i amb la victòria del Maynou per dos maons de diferencia.

El projecte es basà en aquesta història i una recerca a l'Arxiu Municipal per tal de buscar més costums sobre les festes locals celebrades en la vila de Granollers, d'aquesta idea en sorgiren les primeres reunions per tal de portar una nova Festa Major, però calia buscar el grup rival, els blancs, el qual va ser entomat per Pepus Costa, del GRA.

Amb aquesta proposta tancada només li mancava el suport institucional, el qual es va acconseguir a través de la responsable de Cultura, Montserrat Illa, que acceptà la proposta i començà amb la captació de colles per cada un dels grups per tal de fer una Festa Major. L'èxit va ser notable en la seva primera cita, cosa que feu que fins avui dia continui la proposta de Festa Major de Granollers.

Dins del grup dels blaus s'hi troben una cinquantena de colles, entre les quals hi ha bastoners, grups d'animació, gegants, bestiari....

Data identificació 
dilluns, 8 gener, 2018
Localització 
Localització 
Granollers
Informació técnica 
Data de realització 
dilluns, 8 gener, 2018
Actualitzacions de la fitxa 
dilluns, 8 gener, 2018
Projecte/Recerca 
Inventari del Bestiari Festiu i Popular