Notícies Bestiari

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a menu_set_active_trail() (línia 2405 de /home/bestiarian/www_inventari/includes/menu.inc).
Subscriure a Canal Notícies Bestiari
La Federació d'entitats culturals amb figures de Bestiari Festiu
Actualitzat: fa 1 hora 50 minuts

El centre de cultura popular La Violeta de Gràcia es converteix en el primer Consolat del Bestiari de Catalunya

dj., 20/10/2022 - 18:14

El pròxim divendres 4 de novembre, tots els amants del bestiari festiu teniu una cita al centre de cultura popular La Violeta de Gràcia de Barcelona. Aquell dia, a partir de dos quarts de sis de la tarda, es farà l’acte de nomenament del primer “Consolat del Bestiari”, un projecte impulsat per l’ambaixador 2022 del bestiari festiu, l’estudiós de la festa Jordi Cubillos, amb la finalitat de “donar un reconeixement a tots aquells centres repartits arreu del territori català on s’acull i es té cura de les colles de bestiari”.

Seus socials, centres cívics, cases de la festa o sales d’exposició són alguns dels locals que d’ara endavant seran susceptibles a convertir-se en “Consolats del Bestiari”. Com bé explica Cubillos, es tracta d’una iniciativa pensada perquè diferents espais actuïn com a centres de referència del món del bestiari festiu i serveixin com a “enllaç permanent” entre les entitats, la ciutadania i l’Agrupació.

En una època de l’any en què no hi ha Festes Majors i el nombre de trobades es redueix, la proposta de l’ambaixador del bestiari festiu és la de revitalitzar les diferents sales on s’exposa normalment el bestiari la major part de l’any, quan les figures no surten al carrer ni a les places. Seguint aquesta línia, es té previst, a partir d’ara, nomenar tres consolats a l’any.

Tret de sortida d’un aniversari

El nomenament de la Violeta de Gràcia com a Consolat del Bestiari quedarà reflectit divendres 4 de novembre amb una placa commemorativa que es donarà a conèixer aquell mateix dia amb la presència de dos convidats ben especials: l’Atzeries i el Drac de Gràcia.

Aquestes dues bèsties, membres de l’Agrupació, són dues figures que, com assenyala Cubillos, són molt especials pel fet d’estar estretament vinculades amb el barri de Gràcia. La primera perquè parla d’una llegenda sobre un antic veí del barri i la seva associació amb el dimoni, i la segona perquè va ser el primer drac que va tenir la ciutat de Barcelona amb l’arribada a finals dels anys 70 dels ajuntaments democràtics.

L’esdeveniment de divendres, a més, coincidirà amb el tret de sortida dels actes de celebració del desè aniversari de la Violeta de Gràcia. Aquest equipament barceloní, seu de la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia (CCCG), fa deu anys i, per celebrar-ho, aquell mateix dia amb motiu de la Castanyada es faran manualitats i panellets (a les 17.30 h), un espectacle de titelles a càrrec de Sebastià Vergés (a les 18 h) i un concert amb Marcel Marimón (a les 21 h).

En el moment de la descoberta de la placa, cap a dos quarts de vuit de la tarda, a part de la presència de l’Atzeries i el Drac de Gràcia, també es preveu l’assistència de diferents representants del Districte de Gràcia, representants de les juntes de la CCCG d’aquests deu anys i representants de l’Agrupació del Bestiari, entre d’altres.

(Foto: Barcelona Cultura Popular)

La Mulassa Sabadell, la primera de color blanc de Catalunya, busca portants

dc., 05/10/2022 - 15:11

Obra del Taller Sarandaca, la Mulassa de Sabadell és una de les poques, per no dir l’única Mulassa de Catalunya, que és de color blanc. Es va estrenar aquest estiu passat, més concretament diumenge 31 de juliol, en el marc de la celebració de Sant Feliu, l’antiga Festa Major de la localitat vallesana. Es tracta d’una figura que s’inspira en dues bèsties festives catalanes en forma de Mulassa, així com en una altra de real que la colla va anar a visitar expressament a una granja. Actualment, la seva llista de portants està oberta a noves incorporacions.

Tal com explica David Hidalgo, cap de colla de l’Associació d’Amics Encultura’t, la bèstia, d’un color blanc amb tons grisos, és una aposta original i diferent. Si bé l’altra figura de l’entitat, el Lleó de Sabadell, està feta pel constructor Jordi Grau, aquesta es va encarregar al taller Sarandaca “per incorporar més varietat d’estils al Seguici Festiu de la ciutat”.

La peça va tenir molt bona rebuda diumenge 31 de juliol, en una plaça plena de gom a gom en què, a part de la bèstia blanca, també estava plena de gent esperant a rebre els Cavallets de Sabadell, que es van presentar en el mateix acte. Aquests últims, fets de medul·la de vímet, són del mateix material que les Cotonines de Vilanova i la Geltrú, ja que a l’entitat impulsora de les figures, l’Esbart Sabadell Dansaire, li va semblar un bon material per recordar el passat manufacturer de la ciutat.

Una vessant de protocol i una altra més pirotècnica

Ja se sap que antigament les Mulasses eren ferotges i llançaven foc. És el cas, per exemple, de les Guites de la Patum de Berga o de la informació que ens ha arribat de la versió de la Mulassa de Vilanova que va existir al segle XVII.

En aquest cas, la primera referència històrica que es té sobre l’existència d’una Mulassa i un grup de Cavallets a Sabadell prové de l’any 1619. La primera era una figura portada pel gremi de paraires, mentre que els Cavallets pertanyien el gremi de cotoners.

Altres informacions que han transcendit és que la Mulassa sabadellenca s’emmirallava en la mateixa bèstia de la ciutat comtal que, de fet, pertanyia al mateix gremi. És per aquest motiu que des d’Encultura’t, a l’hora de treballar en la seva recuperació, s’ha volgut agafar l’actual Mulassa de Barcelona com a padrina i referent. Totes dues, doncs, per una banda poden llançar pirotècnia i, per l’altra, tenen una vessant més de protocol. A més, tenen un únic portant.

La Mulassa de Sabadell és una figura que fa 2,80 metres de llargada i 2,40 d’alçada. Amb la roba i els complements inclosos pesa 35 quilos i, gràcies a la seva lleugeresa, la poden portar tant homes com dones.

Des del moment de la seva estrena, es va convertir en un membre de ple dret del Seguici Festiu de la ciutat. Com a curiositat, té una cua de cavall real, procedent d’una egua que es deia Dània. La música que acompanya el seu ball és una obra composta pel cervellonenc Xavier Muixench.

S’obre el termini per presentar candidatures als Premis BEST i participar en la IX edició del Festivitas Bestiarum

dg., 02/10/2022 - 22:10

Quan les Festes Majors d’estiu arriben a la seva fi, ja s’acosta el Festivitas Bestiarum. Això significa que l’Agrupació del Bestiari es posa en marxa per organitzar la gran festa anual del bestiari festiu. Enguany, la celebració tindrà lloc el dissabte 19 de novembre a les 19 h a l’Escorxador d’Igualada. Serà una festa carregada de novetats i sorpreses i tot plegat es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube de l’Agrupació.

Si enguany hi ha alguna colla de bestiari que hagi organitzat alguna activitat significativa, original, extraordinària o diferent, o bé hagi celebrat l’aniversari de l’entitat i/o de la figura del bestiari, ara pot presentar el seu projecte als Premis BEST. Les inscripcions s’hauran de fer abans del 4 de novembre.

La voluntat d’aquest premi és donar un reconeixement a aquells projectes i/o activitats duts a terme durant l’any 2022, de qualsevol temàtica/motivació i/o format divers.

El Jurat valorarà de tots els projectes presentats la seva singularitat, qualitat i solidesa, la seva trajectòria en cas de celebracions anuals, la incidència vers la societat, la capacitat per aportar idees originals i innovadores, la incorporació d’iniciatives solidàries, així com l’aportació d’elements que fomentin la conservació, pervivència i/o recuperació de tradicions.

 No es podran presentar projectes que hagin estat premiats en les darreres edicions.

Els Premis BEST es van convocar per primera vegada l’any 2014 amb l’objectiu de donar un reconeixement públic a aquells projectes singulars de les entitats que formen part del món del bestiari festiu. No esdevenen un mer agraïment, sinó que també donen visibilitat a la tasca que duen a terme les entitats. A més, les propostes guanyadores esdevenen com a models per engrescar a altres col·lectius a generar nous formats i noves propostes en el seu entorn.

Participeu en una cercavila pels carrers d’Igualada!

De cara al pròxim 19 de novembre, es volen convidar diferents colles federades a participar de la gran festa del bestiari. És per aquest motiu que es busquen 5 figures de bestiari festiu.

En tractar-se d’una mostra representativa, s’escolliran els participants segons criteri territorial i de diversitat de tipologies.

Les entitats que estiguin interessades poden enviar la seva sol·licitud amb la fitxa tècnica de la figura i alguna fotografia a info@bestiari.cat. Ho hauran de fer abans del 12 d’octubre.

El planning del dia és el següent: Les bèsties participants hauran de ser plantades al matí (hora aprox: 10h). Es farà una cercavila tranquil·la (sense foc) al migdia. Ja a la tarda, es farà una cercavila amb foc, des del lloc de la plantada fins al lloc de la gala. Finalment, en acabar la gala del Festivitas Bestiarum es farà una encesa de lluïment per part de les colles participants. Es preveu que tot finalitzi a les 21 h.

Ben aviat podrem donar horaris concrets. Des de l’Agrupació del Bestiari s’ofereix pirotècnia per a les figures de foc, dinar per a 20 persones per colla i una compensació de 200,00 € pel transport de la figura. Animeu-vos, entre tots farem una gran festa!

Cap de setmana ple d’activitats a Catalunya en què el bestiari serà el rei

dj., 29/09/2022 - 20:12

Ara que estem a principis de tardor és bon moment per fer trobades de foc. Cada cop es fa fosc més aviat i la foscor dona pas a les espurnes i les guspires, a les llums creades per les sals metàl·liques dels coets. Aquest cap de setmana, més concretament divendres 30 de setembre i dissabte 1 d’octubre, hi ha previstes diferents activitats que tindran el bestiari i els diables com a clars protagonistes. A continuació us les presentem:

Trobada de bèsties a Montmeló

Dissabte 1 d’octubre hi haurà festa a Montmeló, la colla de diables del municipi ha organitzat una trobada de bestiari per celebrar els seus 25 anys de trajectòria. Hi haurà plantada de bèsties, concert familiar i l’acte “Foc a la Plaça!”, pensat per fer gaudir el públic amb les espurnes de la colla de diables i les bèsties convidades.

7a Trobada de bestiari a Montcada i Reixac

La Martineta de Cerdanyola del Vallès, la Lloba Lea de Calella, el Poll Foll de Ripollet, el Moll Fer de Mollet del Vallès i el bestiari dels Diables de Can Sant Joan de Montcada i Reixac us esperen dissabte 1 d’octubre en la 7a Trobada de Bestiari. Hi haurà: plantada de bèsties, tabalada, cercavila i correfoc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Correfoc de diables i bèsties a Molins de Rei

En aquest cas, la cita amb el bestiari la teniu divendres 30 de setembre, quan se celebrarà un correfoc de diables i bèsties a Molins de Rei. L’acte començarà a les 21 h a la plaça de l’Ajuntament i hi participarà el Cuc de Molins de Rei, la Dragona l’Entxuscat, el Borinot del Vendrell i el Drac Braulio de Sant Joan Despí, que actuaran al costat de les següents colles de diables: el Ball d’Enveja de Vilanova i la Geltrú, els Dimonis de Molins de Rei, els Diables de Santa Oliva, els Diables de Masquefa, els Diables de Manresa, els Diables Banyuts de Vallirana i els Diables de Molins de Rei L’Agrupa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1a Trobada de Bestiari de Begues

La cita de dissabte a Begues és especial, ja que es tractarà de la primera trobada de bestiari que es farà al municipi. Hi participaran un total de deu bèsties: el Pollo del Prat de Llobregat, en Mörth de Sabadell, el Cavall armat del Papiol, l’Anguila Murtrassa de Gavà, el Baró de Nou Barris, la Dragona de les Roquetes, el Drac Apocaleus de Vallirana, el Boc de Can Vernet de Sant Cugat del Vallès i la Ferla i la Cuca Fera de Begues.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Correfoc al barri del Padró de Cornellà

Divendres, al Baix Llobregat, a part del de Molins de Rei, també tindreu correfoc a Cornellà. Més concretament a la plaça del Trinquis. Primer, a les 20.30 h, hi haurà correfoc infantil i, a les 21.30 h, se celebrarà el correfoc pels més grans.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actes de foc en el marc de la Festa Major de les Corts

Finalment divendres i dissabte, al barri de les Corts de Barcelona, hi haurà moviment. Divendres se celebrarà una cercavila a les 21.30 h amb la participació del Guardià de les Corts, els Diables i Timbalers d’Ítaca, la Repúbli-k de l’Avern, els Bocs de Can Rosés, els Tokatoms, els Diables de les Corts i el Boc Aegis de Can Rosés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja dissabte, es farà el correfoc unitari de les Corts que sortirà a les 21.30 h des de la plaça Comas. A part de les colles del barri, també vindran una sèrie de colles convidades com: les Banyetes d’Horta, la Diabòlica de Gràcia, els Cabrons i Bruixes de Centelles i els Diables Serpents de Manlleu.

El Ruc de la Granada organitza pel 7 d’octubre un concurs d’enceses que tindrà el públic com a jurat

dj., 29/09/2022 - 18:42

Sabíeu que el Ruc de la Granada es va cremar l’any 2017? Doncs casualitat o no només van quedar dues parts del cos intactes: el cap i la tita. Per celebrar que aquesta bèstia segueix més activa que mai, el pròxim divendres 7 d’octubre la seva colla ha organitzat una trobada de bèsties de foc que clourà amb un petit concurs d’enceses en el qual el públic tindrà molt a dir. Tot plegat en el marc de la Festa del Most 2022 de la Granada.

Des de la tarda fins ja entrada la matinada hi ha previstes diferents activitats, pensades per fer gaudir la gent del foc i la pirotècnia i del bonic contrast que generen quan és de nit. A l’esdeveniment, a més, hi ha convidades un total de vuit bèsties. Totes elles del Penedès, el Baix Llobregat i el Baix Camp. No us podeu perdre la fantasmagòrica llum de la Galera de Cambrils!

A partir de les 19 hores, a la pista poliesportiva de la Granada, es farà una plantada de bèsties, encara que no serà fins a les deu de la nit quan començarà a haver-hi moviment. A aquesta hora tindrà lloc una tabalada estàtica des de la pista poliesportiva, mentre que a les 22.15 h serà el torn del correfoc sense pirotècnia i la tabalada en moviment, que sortirà des del carrer del Dr. Cuscó.

A les 22.30 h, des del carrer de l’Estació, es farà una encesa conjunta i començarà el correfoc amb pirotècnia. El recorregut acabarà a la plaça de l’Església on, després de l’encesa de lluïment del Ruc, serà el torn del QuietFoc, l’espectacle d’enceses que faran les bèsties convidades. Enguany, l’acte incorpora un element innovador, ja que es farà un concurs de lluïment d’enceses que comptarà amb el públic com a jurat. Aquest, a través d’un codi QR que trobarà penjat a la plaça, podrà puntuar cada actuació.

El premi per la colla guanyadora serà de 500 euros, aportats pels patrocinadors de l’esdeveniment. Tot el correfoc i el concurs d’enceses, a més, comptarà amb la participació d’un personatge ben especial, una espècie de fantasma que li robarà la tita al Ruc…

Per acabar la festa, a partir de les 00.30 h , se celebrà la Nit de Rucs. Des d’aquella hora, a la pista poliesportiva de la Granada hi haurà música amb els dj. Bala, Ayats i Dasistsara. Com diu la colla: “El Ruc t’espera!”.

Obertes les inscripcions per un nou curs RGCRE que es realitzarà el pròxim 15 d’octubre als Hostalets de Pierola

dc., 21/09/2022 - 12:45

Des de la Junta de Govern de l’Agrupació del Bestiari es fa saber que s’ha convocat una nova edició del curs de Responsables de Grup CRE adreçada als col·lectius de bestiari i diables. Aquesta es durà a terme el dissabte 15 d’octubre de 2022 a l’Auditori Cal Figueres dels Hostalets de Pierola (plaça de Cal Figueres 1, Hostalets de Pierola).

A la vegada, s’informa que hi ha prevista una altra convocatòria pel 12 de novembre al Vendrell i per a la qual encara s’han d’obrir inscripcions.

A través del següent enllaç s’adjunta el programa provisional de la jornada formativa, amb horaris i ponències.

Informació sobre les inscripcions

Les inscripcions del col·lectiu del bestiari festiu es poden vehicular a través de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, independentment de si s’està federat o no. Es recomanen no més de tres inscripcions per colla o secció.

Per fer-ho cal enviar escanejats al correu info@bestiari.cat els documents d’inscripció. Els podeu demanar a la mateixa adreça de correu electrònic. Les inscripcions es faran en rigorós ordre d’entrada i es faran efectives una vegada s’hagi rebut confirmació per part de l’Agrupació.

Informació pels inscrits Obtenció del títol

Després de celebrar-se la jornada formativa, i transcorregudes unes setmanes, l’Agrupació del Bestiari farà arribar el certificat al correu electrònic que s’hagi indicat.

L’Agrupació del Bestiari desenvoluparà un projecte inclusiu de Realitat Virtual gràcies al suport de la Fundació Pinnae

dc., 21/09/2022 - 12:12

El projecte del Bestiari 3D avança, en aquest cas cap a iniciatives relacionades amb la inclusió social i l’educació, i ho fa de la mà de la Fundació Pinnae. Aquest dimarts 20 de setembre s’ha dut a terme al Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca del Penedès l’acte de lliurament de guardons de la 4a Convocatòria d’Impuls pel Territori, una línia d’ajuts destinada a les persones de la Vegueria Penedès en les quals s’ha premiat un projecte presentat per l’Agrupació del Bestiari.

La iniciativa, titulada Una plaça bestial!, pretén apropar la cultura tradicional i popular als centres escolars i a les persones amb diversitat funcional utilitzant la tecnologia immersiva. Així doncs, a través d’unes ulleres de Realitat Virtual es proposa ubicar l’usuari un dia de Festa Major en cada una de les places més emblemàtiques de les capitals de comarca de la Vegueria Penedès amb l’objectiu de donar a conèixer les seves figures d’imatgeria festiva.

Un de les finalitats del projecte és aprofitar els avantatges que ofereixen les noves tecnologies per donar resposta a les dificultats que puguin tenir les persones amb diversitat funcional a l’hora de tenir un coneixement més profund sobre la cultura popular del seu municipi. Tanmateix, la proposta també pretén arribar als estudiants de cicle superior de les escoles de cadascuna de les localitats participants, amb la finalitat de despertar la seva sensibilitat envers la cultural local, així com fomentar la cohesió social.

El projecte Una plaça bestial! es dividirà en dues parts. En la primera es desenvoluparà una aplicació i es crearan una sèrie de continguts audiovisuals per nodrir la proposta immersiva. En la segona fase, s’organitzaran sessions presencials en cadascun dels municipis escollits amb els alumnes dels centres educatius perquè provin l’experiència proposada amb unes ulleres de Realitat Virtual.

Uns premis transversals

Aquest 2022, la convocatòria d’ajuts de la Fundació Pinnae ha incorporat novetats, ja que s’ha obert a altres àmbits a part del social, com és el cas del cultural, l’artístic, el mediambiental i l’esportiu. Tot plegat, amb la voluntat de donar una major cobertura a entitats de tota mena del territori.

En total, la dotació econòmica conjunta d’aquest any era de 300.000 euros, que s’han repartit entre els 24 projectes seleccionats. La convocatòria ha comptat amb l’assessorament i valoració dels projectes per part de la Fundació Pere Tarrés, seguint els criteris i requisits establerts a les bases, els quals s’alineen amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i els Objectius pel Desenvolupament Sostenible.

L’acte del passat dimarts celebrat al Fòrum Berger Balaguer va comptar amb la presència de Mateu Tres, president de l’Agrupació del Bestiari, que va signar un acord de col·laboració amb la Fundació Pinnae. El lliurament de diplomes el va fer Martí Sole, president de la Fundació Pinnae, i David Alquézar, Delegat Territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya al Penedès.

30 bèsties per 30 anys de trajectòria, aquest dissabte el Cabrot del Vendrell celebrarà el seu aniversari amb una proposta d’alt nivell

dc., 14/09/2022 - 19:43

Si per aquest dissabte 17 de setembre no teniu plans i esteu a prop del Vendrell, no en reserveu perquè tenim una proposta bestial. Des de la una del migdia fins ben entrada la matinada s’hi celebrarà el 30 aniversari del Drac de Foc el Cabrot del Vendrell amb ni més ni menys que trenta figures de bestiari.

L’esdeveniment, que es farà en diferents emplaçaments de la capital del Baix Penedès, està pensat per fusionar llums, foc, música i ball i oferir una proposta cultural d’allò més entretinguda i vistosa.

A la una del migdia començaran els actes amb un Vermut Rumbero a la plaça Vella, a càrrec del cantant Dantuvi. Més tard, ja a la tarda, les bèsties faran acte de presència a partir de les cinc amb una plantada de bestiari al nucli antic del Vendrell. A les set tindran lloc els parlaments de les autoritats i l’entrega de records, mentre que a les vuit començarà un dels actes més esperats: la cercavila.

Si bé des de la colla del Cabrot expliquen que no han fet la tria de figures segons uns criteris concrets, sí que a l’hora d’escollir-les han pensat en aquelles colles amb les quals tenen més bona relació i amb qui se senten més a gust. Amb un total de 28 bèsties (més el Cabrot i el Cabrot Petit), l’oferta de dissabte serà molt variada i completa i en l’aniversari es podran veure bèsties de diferents seccions territorials de l’Agrupació del Bestiari. És el cas de la territorial d’El Camp-Conca-Priorat, la de les Terres de Ponent-Alt Pirineu, la de les Terres de l’Ebre-Maestrat i la del Vallès-Maresme, Barcelonès Nord, sense oblidar la més nombrosa, la del Penedès-Garraf.

La cercavila de bestiari de les vuit del vespre sortirà des de la plaça Vella i tindrà diferents punts d’encesa al llarg de tot el recorregut. Passarà per la plaça Nova, es faran dues enceses a la Rambla (davant de l’antiga biblioteca i coincidint amb el carrer de Prat de la Riba) i finalment es tornarà cap a la plaça Vella on a les deu de la nit començarà l’espectacle d’aniversari dirigit per Cronistes i Jordi Granell, el mateix conjunt que presenta el Festival d’Enceses del Bestiari de Catalunya d’Artesa de Lleida.

Com explica Marc Rodero, president de l’associació del Cabrot, per incentivar que les diferents colles participants facin dissabte una encesa de lluïment més espectacular, se celebrarà un petit concurs d’enceses que comptarà amb un jurat que decidirà els guanyadors. El primer premi serà de 500 euros en efectiu gentilesa de Pirotècnia Estalella, el segon premi serà de 200 euros en pólvora de la Pirotècnia Garcia i amb el tercer premi es donaran 100 euros per comprar carretilles i altres elements pirotècnics a la Pirotècnia Igual.

L’espectacle del 30 aniversari es tancarà amb una encesa conjunta de les maces del Cabrot i el Cabrot i, en acabar, es llançarà un castell de focs des del campanar del Vendrell. A continuació, s’oferirà un concert amb el conjunt musical Son Rumores i el final de festa serà amb un DJ.

“Volem destacar que hi ha hagut molt bona complicitat entre totes les figures que venen des de les diferents territorials. Tots han estat encantats, tots ens han volgut acompanyar i estem veritablement molt contents de l’acte i de les bèsties de primera categoria que tindrem”, declara Rodero.

Aquest 2022 fa 31 anys que el 26 de juliol de 1991 va cremar per primera vegada per Santa Anna el Drac de Foc el Cabrot del Vendrell. L’any passat, a causa del context de pandèmia, l’acte s’hauria celebrat amb certes limitacions i és aquest el principal motiu pel qual la colla va decidir posposar l’aniversari i fer-lo aquest 2022 amb més garanties.

Podeu consultar les bèsties convidades a la trobada en el següent enllaç: https://www.instagram.com/p/CiNriU5s0ty/ 

Els Diables d’Alguaire sortejaran una cistella durant la Fira de la Figa per poder reconstruir la Figa-Foc

dt., 13/09/2022 - 20:54

Fa dos dissabtes, la colla de Diables d’Alguaire va viure un ensurt mentre participava en la trobada de bestiari de la Festa Major d’Agramunt. La seva bèstia, la Figa-Foc, estava fent la primera encesa de lluïment quan una espurna va entrar per l’espiera de la figura i aquesta es va encendre. Ràpidament, els membres de la colla van treure-li la peça al seu únic portant i aquest va poder sortir il·lès de l’incident.

La bèstia, recoberta de fibra de vidre, estava feta per dins d’espuma de poliuretà i precisament aquest és el material que la va fer encendre quan una espurna va entrar pel forat de malla metàl·lica per on veu el portador. La figura, òbviament, va quedar totalment destruïda. Es tracta d’una peça construïda l’any 2015, de 65 quilos, i fins a la setmana passada no havia patit cap accident amb anterioritat.

Ara, dies més tard, mentre la colla s’està recuperant de l’ensurt, ja està pensat en la reconstrucció de la figura, ja que -tal com expliquen- suposa l’essència de l’entitat. És per aquest motiu que aprofitaran la celebració de la Fira de la Figa bianual d’Alguaire, del pròxim cap de setmana (17 i 18 de setembre), per vendre les butlletes del sorteig d’una cistella i així poder obtenir fons per a la construcció de la nova peça. Una cistella, per cert, que han pogut elaborar gràcies als donatius dels comerços locals.

Des de l’associació agraeixen totes les mostres de suport que estan rebent per part d’altres colles que han empatitzat amb la situació. Fins al moment, ja s’han posat en contacte amb diferents constructors per demanar pressupostos de cara a fer una nova figura. Volen que tingui onze punts de foc i que sigui més lleugera que l’anterior.

La Mulassa de Tarragona celebra la prèvia de Santa Tecla amb una desena d’actes

dt., 13/09/2022 - 19:13

La Mulassa de Tarragona afronta, aquestes setmanes, la Santa Tecla més esperada de les darreres dècades amb un programa d’activitats d’aniversari que s’allargarà fins al setembre de 2023, i que compta amb la col·laboració, entre d’altres, de l’Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Les activitats estan pensades per celebrar el 35è aniversari de la recuperació històrica de la Mulassa, el 20è aniversari de la Mulassa Petita i el 5è aniversari del ball parlat de la Sebastiana del Castillo.

Els actes teclers de la Mulassa s’iniciaran el dimarts 13 de setembre, a les 19.30 hores, a la sala d’actes de l’Antiga Audiència de Tarragona, on l’entitat organitza una taula rodona sota el títol De petits a grans: testimonis de la continuïtat de la festa. El col·loqui comptarà amb la participació de Rubén Pereira Estrems (Ball de Diables de Tarragona), Mercè Sunyer Figueres (Ball de Pastorets de Tarragona), Jordi Anglès Jové (Banda Unió Musical de Tarragona) i Laura Pastor Sumoy (Mulassa de Tarragona), que compartiran la seva visió de les festes i el seu testimoni com a persones que van viure des de dins els primers anys de la Santa Tecla Petita.

El divendres 16 de setembre, a les 19.30 hores, al Pati Jaume I, serà el torn de la presentació de l’exposició 20 anys de la Mulassa Petita. Mirades des de l’espiera, en la qual es podrà gaudir d’una selecció fotogràfica (a càrrec de Marc Torija, i amb el disseny de David Oliete) de la història de la Mulassa Petita.

Durant aquesta mateixa setmana s’estrenarà l’espectacle-taller infantil Les sabates de la Mulassa. Es tracta d’una activitat per al públic familiar, coproduïda amb Genovesa Narratives Teatrals i amb el patrocini del Port de Tarragona, i que compta amb la intervenció de l’actor Joan Rioné i les siluetes creades per a l’ocasió per l’il·lustrador Armand. L’espectacle té un final obert, que vol fomentar la imaginació dels més menuts.  Els dies 17 i 18 de setembre es podrà veure, a les 12 hores, al Teatret del Serrallo, amb entrada lliure i gratuïta.

A banda, la Sebastiana del Castillo també estarà present en el calendari festiu, més enllà de la ja consolidada representació del seu ball parlat, i del taller de versots que va organitzar el passat juliol amb l’actor Fermí Fernández, amb una nova sessió de cinema. Després de la bona resposta de públic al festival la iMAGInada, amb la projecció de la pel·lícula Una joven prometedora, el cicle de cinema Les altres Sebastianes continuarà amb el visionat de La candidata perfecta, el dimarts 20 de setembre, a les 22 hores, a l’Antiga Audiència.

Finalment, durant el darrer trimestre de l’any, està previst que s’inauguri un mural d’art urbà dedicat al bestiari festiu de Tarragona que ha estat dissenyat per l’arquitecte i il·lustrador Edu Polo.

Amb aquestes intervencions l’entitat vol mostrar el seu compromís amb la ciutat i amb la cultura popular catalana després d’uns anys de pandèmia durant els quals la seva activitat social i cultural s’havia vist afectada. El conjunt d’activitats compta també amb la col·laboració de la conselleria de Relacions Ciutadanes de l’Ajuntament de Tarragona i la Diputació de Tarragona.

Fàtima Ahmed, Creu de Sant Jordi 2022, reivindica una cultura popular catalana que transmeti els seus sentiments als nouvinguts

dl., 12/09/2022 - 18:01

Les entitats de cultura popular catalanes són inclusives? S’obren a persones d’altres procedències? La veritat és molt complexa per contestar-la en una sola frase, encara que es podria dir que, en termes generals, no ho és prou. El passat dissabte 10 de setembre, en el marc de la jornada “La Mercè, més inclusiva?”, la guanyadora d’una Creu de Sant Jordi, l’activista Fàtima Ahmed, i l’educador social i folklorista Amadeu Carbó van debatre sobre aquests temes, despullant la realitat i dient les coses clares.

“És més fàcil entrar a una AMPA que a la colla d’un barri d’un ateneu”, afirmava Ahmed dissabte, quan va remarcar la importància que les associacions facin una bona acollida, un aspecte que actualment falla.

“De vegades tenim la percepció que som organitzacions obertes i acollidores i està molt bé que des de l’altre cantó puguem veure que realment no som tan acollidors ni tan oberts, encara que voldríem ser-ho”, afegí Carbó.

Per aquesta activista, la cultura popular de Barcelona és una mica hermètica, com altres espais puntualitza, en la qual la colla és una família i tu l’has d’observar des de l’exterior. “Els és molt difícil obrir els braços, obrir el sentiment de pertinença de què és per una persona la cultura catalana i convidar”, va afirmar. “La resta de gent necessita aquest acompanyar, aquest escolta, vine que t’explico què és per mi el sentiment sobre el que estem vivint en aquest moment”.

Carbó, com a conductor de l’entrevista, va explicar que la primera vegada que va coincidir amb Ahmed va ser durant l’elaboració del Pla de Drets Culturals de Barcelona, més concretament assessorant en tots aquells aspectes vinculats a la Mesura de govern de les cultures populars, una branca que se centra a reconèixer el paper de les cultures populars com a espais de cohesió social dins la ciutat.

Per Ahmed el més important d’aquesta iniciativa va ser parlar, escoltar i començar a teixir un compartir amb persones provinents de diferents àmbits, posant sobre la taula altres cultures populars que també són riquesa i futur.

Diàlegs de Dona, una entitat acollidora

Fàtima Ahmed va arribar a Catalunya fa aproximadament 27 anys i una de les coses que més la van ajudar va ser vincular-se al teixit associatiu de Barcelona. “Vaig dir: Fàtima, no tens la família, no tens els amics, enganxa’t al teixit associatiu. I això va suplir la família, que a mi em generava una melancolia en el meu dia a dia”.

Durant tot aquest temps, Ahmed va explicar que ha après moltíssim i ha pogut tenir l’oportunitat de conèixer gent culturalment diversa amb ganes d’explicar-se i compartir. Precisament moltes d’aquestes persones les ha conegut a través de l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona, fundada per ella mateixa ara fa deu anys conjuntament amb Mercè Amor.

L’entitat, ubicada al barri del Raval, a l’Antiga Escola Massana, té com a missió crear un espai càlid d’acollida de llengua i socialització per a les dones nouvingudes. En ella s’utilitza qualsevol pretext per crear espais d’interacció, una tasca “que no és gens fàcil”, assenyala Ahmed; que “es fa a partir d’elements tan humils i senzills”, afegeix Carbó, com cuinar truites o sopes. Plats que són transversals i que a la vegada són diversos, ja que varien segons la seva procedència geogràfica.

Durant l’entrevista Carbó també va parlar amb la Jyoti, una dona que va arribar de l’Índia l’any 2016 i que ha passat de ser estudiant a voluntària de l’associació. En aquest cas, explicà el seu testimoni i expressà com està de contenta amb Diàlegs de Dona, ja que l’ha ajudat a integrar-se millor a la ciutat.

Per acabar l’entrevista, es va parlar d’un projecte molt concret de cultura popular en el qual participa Diàlegs de Dona i que se centra en la confecció de catifes de flors. Es titula ‘Un mar de flors’ i en ell participen les Catifaires del Raval, diferents dones del barri del Raval, nascudes en diferents indrets i que parlen diferents idiomes, entre les quals a partir de tallar la flor, tenyir la sal i fer el disseny conjunt, es crea un bonic espai d’intercanvi d’aprenentatges i coneixements.

L’Estol del Basilisc de Reus celebrarà el seu 15è aniversari amb una gran festa amb vermuts musicals i cercavila de bestiari

dv., 09/09/2022 - 21:09

El pròxim diumenge 18 de setembre hi haurà festa al Parc de Sant Jordi de Reus. S’hi celebrarà el 15è aniversari de l’Estol del Basilisc de Reus, una gran jornada festiva plena de música i bestiari festiu, pensada perquè s’ho passin bé tant la ciutadania com les colles convidades.

La festa començarà a dos quarts d’onze del matí amb la plantada de les figures de bestiari. Des d’aquesta hora fins a les cinc de la tarda, tothom qui vulgui podrà anar a veure les setze figures exposades, vuit d’elles membres del Ball de Cavallets de Reus. Al costat de cada una hi haurà cartelleria personalitzada per conèixer-les una mica millor.

Més tard, a les 12 del migdia, serà el torn del vermut rumbero amb el grup Dantuvi. En acabar, a les dues, hi haurà una altra actuació musical, en aquest cas a càrrec del DJ Cris&petes.

Totes les colles convidades dinaran conjuntament per agafar forces per la cercavila de la tarda, que començarà a dos quarts de sis des del Parc de Sant Jordi i passarà per la plaça Llibertat, la plaça del Pintor Fortuny, l’avinguda de Prat de la Riba, el carrer de Josep Sardà i Callà, el carrer de Sant Joan, la plaça del Prim, el carrer de Llovera i la plaça Llibertat.

Allà, a la plaça Llibertat, cada figura realitzarà un ball de lluïment mentre que, en acabar, faran un ball conjunt.

El Basilisc de Reus és una figura construïda l’any 2007 per l’artista reusenc Manel Llauradó. Representa una bèstia mitològica composta per cap de gall, cua de serp i cos de gripau. Té les plomes de vidre i se l’il·luminen els ulls.

A part del Ball de Cavallets de Reus, les altres figures de bestiari convidades diumenge 18 de setembre seran: el Basilisc de Valls, el Gall de la Pobla de Montornès, l’Àliga del barri de Sant Julià de Vilafranca del Penedès, l’Àliga de Reus, el Dracgall de Castellgalí, el Cavall Alat de Vila-seca i el Lluert de Castellvell del Camp.

(Foto: Pàgina de Facebook del Basilisc de Reus)

Es presenta a Sitges el llibre ‘Retrobestiari’ coincidint amb el centenari del Drac

dv., 09/09/2022 - 20:04

El pròxim divendres 16 de setembre, a les 19.30 h, a la sala d’actes d’El Retiro tindrà lloc la presentació del llibre Retrobestiari (Edicions Morera), una publicació impulsada per l’Agrupació del Bestiari que fa un repàs del gran boom de bestiari festiu que va sorgir als anys 70 i 80 del segle XX, amb el retorn de la democràcia a Catalunya.

En un any de celebració en què el Drac de Sitges compleix cent anys, es presentarà pels volts de Santa Tecla aquest llibre que també parla i conté imatges de la Fera Foguera així com de l’Àliga de Sitges. El volum, de fet, convida a conèixer en profunditat què és allò que anomenem bestiari festiu, com va ser el seu retorn amb l’arribada de la democràcia i com ha canviat al llarg dels anys. Tot plegat explicat a través d’una trentena de testimonis que van participar en la creació de moltes bèsties que avui dia són icòniques, en un moment històric en què el model de festa es reinventava i apareixien per primera vegada els correfocs.

El llibre, editat per Edicions Morera, és una obra coral que conté un centenar de fotografies de l’arxiver de bestiari Ramon Saumell, textos de l’historiador Heribert Masana i obra plàstica de Salvador i Abel Masana. Aquests dos últims, conjuntament amb en Saumell, van fundar l’any 1983 el Grup d’Amics del Bestiari i la Cultura Popular (GABICP), un col·lectiu que s’ha dedicat durant més de quaranta anys a recopilar informació sobre el bestiari festiu que anava sorgint arreu dels territoris de parla catalana. Bèsties, moltes d’elles, avui perdudes, cremades sota el foc en estar fetes amb materials tan poc resistents com la roba. Bèsties, això sí, que encara perviuen en les imatges i en el record d’antics portants.

En la presentació que es farà el pròxim divendres 16 de setembre, a part dels autors de l’obra també es comptarà amb l’assistència i intervenció de Joan Pros, l’ànima del Drac de Sitges als anys 70 i 80, de Ramon Valls, membre veterà de l’Àliga de Sitges, així com de Jordi Cubillos, ambaixador del bestiari festiu 2022, i també antic membre de la colla del Drac.

T’agradaria fer una visita nocturna al Cau de les Bèsties d’El Born CCM? (reserva aquí la teva entrada)

dj., 08/09/2022 - 10:03

Enllaç per inscriure’s a les visites del 13 i 20 de setembre (20.30 h)https://bit.ly/3KQDFRz

Aquest mes de setembre, amb motiu de les Festes de la Mercè, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ha organitzat una exposició amb tot el bestiari de la ciutat. Un any més, fins al 25 de setembre es poden anar a veure a la balconada del Born CCM una cinquantena de bèsties de tots els colors i mides, des de porcs i cavallets fins a dracs.

Enguany, davant l’èxit que va tenir l’activitat l’edició passada, es tornarà a fer una visita nocturna teatralitzada, en aquest cas dos dies: el 13 i el 20 de setembre a les 20.30 h. Si teniu ganes de conèixer els secrets que s’amaguen darrere d’aquestes figures, aquesta és la vostra oportunitat. A més, ho fareu en un entorn mai vist, envoltats de música, llums i efectes sonors…

Les inscripcions s’han de fer a través del formulari que trobareu en el següent enllaç. Afanyeu-vos, que les places són limitades!: https://bit.ly/3KQDFRz

La cultura popular i la seva relació amb la inclusió, el tema central de les activitats de bestiari de la Mercè d’aquest 2022

dc., 07/09/2022 - 13:51

Ni una, ni dues, ni deu. Aquestes Festes de la Mercè trobareu exposades al Born Centre de Cultura i Memòria fins a una seixantena de figures de bestiari, plantades amb un únic objectiu: contagiar les ganes de festa. Un any més, aquest espai ubicat al barri de la Ribera es convertirà en un Cau de bèsties en el qual, a través de cada figura, els visitants podran conèixer la idiosincràsia dels diferents barris barcelonins.

Del 6 al 25 de setembre, en els horaris habituals del Born CCM, es podrà visitar aquesta exposició gratuïta en la qual es faran visites guiades complementàries. En ella, a part de les bèsties barcelonines, del 6 al 10 de setembre també hi haurà tres convidats ben especials: el Gegant l’Ocellaire de l’Eixample, el Gegant Normag de la Fundació Aspasim, administrat per la Colla Gegantera de Sarrià, i el Drac de l’Agrupació del Bestiari, que faran de padrins d’una nova bèstia festiva que es presentarà dissabte 10 de setembre davant del Born CCM, a la plaça Comercial. Es tractarà de la primera bèstia infantil inclusiva de Barcelona.

Una jornada inclusiva sobre bestiari i jocs tradicionals

Dissabte 10 de setembre al matí, des de les 10 fins a les dues del migdia, es faran diferents activitats a la plaça Comercial. Amb la col·laboració de la Federació de Jocs Tradicionals, es realitzarà una jornada lúdic-festiva plena de jocs per a la quitxalla, així com d’algunes tradicions lúdiques dirigides a un públic més adult. En paral·lel, es desenvoluparà la 2a Fira de Colles de Bestiari, en la qual les diferents entitats podran mostrar algunes de les seves bèsties i oferir informació i marxandatge al públic assistent.

Més tard, cap a les onze del matí, serà el torn de les xerrades a la fresca, també a la plaça Comercial. La primera ponència anirà a càrrec de Fàtima Ahmed, fundadora i coordinadora de l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona al Raval i guanyadora d’una Creu de Sant Jordi aquest 2022. En la segona ponència, diferents entitats d’imatgeria festiva inclusiva explicaran els seus inicis i les seves experiències. Per acabar, abans de la una del migdia, es presentarà en societat la primera bèstia infantil inclusiva de Barcelona acompanyada dels seus padrins.

Més activitats enriquidores a l’exposició del Born CCM

Com ja es va fer l’any passat, l’exposició de bèsties del Born CCM anirà acompanyada d’una sèrie de visites guiades destinades a diferents col·lectius. Per començar, s’organitzaran visites concertades amb diferents centres escolars; amb la col·laboració de l’Institut Municipal de Persones Discapacitades es faran visites guiades adaptades a persones amb diversitat funcional i, una nit per setmana, els dies 13 i 20 de setembre a les 20.30 h, se celebrarà una visita nocturna teatralitzada amb l’acompanyament de llums, música i efectes sonors. En aquest últim cas, cal reservar l’entrada a través del següent formulari: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfNu-DmAYz09rau2cLQ8fpCNnQrFvKi4_JBNlZdixT4eFDQNw/viewform

L’altra gran activitat de bestiari prevista per aquestes Festes de la Mercè és la Passejada de bèsties, que es durà a terme el dissabte 24 de setembre. A les nou del vespre, des de la plaça Comercial (davant del Born CCM), començarà un recorregut que passarà pel carrer del Comerç, el carrer Princesa, el carrer de Montcada, el carrer dels Sombrerers, el carrer de Santa Maria, el Passeig del Born i la plaça Comercial. Abans de començar, es farà una encesa de lluïment i, en finalitzar la Passejada, totes les bèsties faran una encesa conjunta.

Barcelona tindrà una bèstia festiva adaptada a tots els infants de la Ciutat Comtal

dt., 06/09/2022 - 18:38

Sota el lema “La Mercè, més inclusiva?”, aquestes festes de La Mercè una nova bèstia festiva traurà el cap per la Ciutat Comtal. Es tracta d’una figura infantil pensada per arribar a tots els infants de Barcelona i alhora treballar un aspecte molt concret de la imatgeria festiva: la seva relació amb la inclusió.

Enguany, des de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) s’ha volgut posar èmfasi en l’adaptabilitat de les bèsties infantils, apostant així per a la construcció d’una de nova, la primera de la ciutat, pensada perquè la puguin portar infants amb diversitat funcional.

Tal com assenyala Mercè Ayora, vicepresidenta de l’Agrupació del Bestiari, encara que les festes populars haurien d’arribar a tothom, no sempre és així. No obstant això, ja existeix la tecnologia necessària per aconseguir-ho.

És per aquest motiu que el pròxim dissabte 10 de setembre, abans de la una del migdia, es presentarà al Born Centre de Cultura i Memòria aquesta nova bèstia festiva construïda per l’artista Olga Malavia. Es tracta d’una figura feta amb un material molt lleuger, com és l’espuma de poliuretà, a partir del disseny de l’il·lustrador Xavier Malet.

Antecedents i nous reptes

L’any 2021, per les festes de Santa Eulàlia, es va repartir entre totes les colles de la ciutat un mocador que portava un dibuix estampat. Es tractava d’una il·lustració de Xavier Malet en la qual apareixia una bèstia de tres caps amb diferents elements representats com una peülla de porc, una ala o una cua caragolada. La imatge es va dissenyar amb parts de totes les peces d’imatgeria festiva infantil de la ciutat amb la intenció d’englobar la gran diversitat de bèsties infantils que tenia Barcelona en un únic disseny, que serviria per construir una bèstia en un futur.

El pròxim dissabte 10 de setembre, després de la presentació d’aquesta nova figura infantil, començarà el seu camí per arribar a ser inclusiva en tots els seus aspectes. Per assolir aquest repte, passarà per diferents centres de la ciutat que treballen amb persones amb diversitat funcional i que s’encarregaran d’aportar el seu coneixement i experiència per continuar adaptant la figura a tots els nens i nenes.

La nova bèstia, a més, anirà acompanyada d’una guia didàctica per tal de donar suport tant a les colles de cultura popular del Principat que vulguin treballar la diversitat funcional, a través de la imatgeria zoomòrfica, com als centres educatius d’infantil i primària que així ho desitgin.

L’altra tasca que caldrà fer és posar-li un nom. L’Agrupació del Bestiari vol que siguin els infants de Barcelona els que facin propostes sobre com anomenar la nova figura. Això sí: haurà de ser un nom neutre i vàlid, representatiu de tots els gèneres.

Per acabar, pel que fa al ball i la música, l’Esbart Català de Dansaires s’ha encarregat de crear una coreografia inclusiva, mentre que el músic Joan Gómez ha compost una peça musical especial per a la bèstia.

Una exposició que apadrina la nova bèstia

Davant la pregunta “La Mercè, més inclusiva?, aquest mes de setembre, a la ja tradicional mostra de bestiari que es fa al Born CCM hi haurà un espai dedicat a la inclusió i la diversitat. Allà es trobaran els padrins de la nova figura, el Drac de l’Agrupació del Bestiari, així com altres peces d’imatgeria festiva adaptades o representatives de col·lectius de persones diverses, com ara el gegant Normag de la Fundació Aspasim, cedit a la Colla Gegantera de Sarrià, i el gegantó l’Ocellaire de l’Eixample de Barcelona.