Notícies Bestiari

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a menu_set_active_trail() (línia 2405 de /home/bestiarian/www_inventari/includes/menu.inc).
Subscriure a Canal Notícies Bestiari
La Federació d'entitats culturals amb figures de Bestiari Festiu
Actualitzat: fa 39 minuts 23 segons

El Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida es retransmetrà per primera vegada per la TV

dj., 30/06/2022 - 18:41

Enllaç a la retransmissió en directe del Festival, dissabte 2 de juliol a partir de les 23.30 h: https://directostv.teleame.com/lleidatvendirecto/ 

Per a totes aquelles persones que aquest dissabte no puguin assistir al Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida, aquest any hi ha una novetat, i és que l’esdeveniment es retransmetrà per primera vegada per televisió. L’acte s’oferirà per Lleida TV gràcies al patrocini de l’Agrupació del Bestiari.

Els periodistes Òscar Fernández i Judit Montoy seran els encarregats de comentar un gran espectacle de música, ball i foc en el qual cinc bèsties d’arreu de Catalunya competiran per oferir les seves millors enceses. Tot plegat estarà complementat amb els apunts tècnics de Josep Maria Carrera, president de l’associació el Griu d’Artesa de Lleida, encarregada d’organitzar l’activitat des de fa tretze edicions.

Com es distribueix el foc llarg de la figura o de quina manera es combina l’encesa amb la música i el ball són alguns dels aspectes que haurà de valorar el jurat al llarg de la nit en les diferents enceses del concurs.

Cada bèstia en farà un total de tres. En la primera, les figures entraran a plaça d’una en una mentre són anomenades pel seu nom i cremaran entre la multitud arribada del correfoc. Es tracta d’una encesa que tal com explica Carrera a Xarxanet: “intentarà dinamitzar la figura de foc (bèstia) per tal de cremar de manera ràpida i lluïda”.

En la segona, el públic podrà gaudir amb la música pròpia composta expressament per a la bèstia, que alhora serà tocada per la seva colla. Aquesta combinació de música, ball i pirotècnia faran que l’escenificació sigui única.

Finalment, en la tercera, es valorarà el lluïment pirotècnic de la imatge festiva, que actuarà sola en plena acció amb l’acompanyament musical de la banda del Festival d’Enceses.

El pròxim dissabte 2 de juliol, a partir de 23.30 h, no us perdeu a Lleida TV el Festival d’Enceses de Bestiari de Catalunya. Per a totes aquelles persones que no puguin sintonitzar el canal per antena, podran seguir l’esdeveniment per streaming a través d’internet. L’endemà diumenge 3 de juliol es farà la repetició a les 15.30 h.

Figures participants al Festival d’Enceses:
 • El Pollo del Prat de Llobregat
 • L’Espanta Rucs de Sant Jaume dels Domenys
 • El Drac Nomar de l’Hospitalet de Llobregat
 • El Drac d’Olivella
 • El Massellot de Lavern
Notícies relacionades

Es convoquen dues subvencions per a l’organització d’esdeveniments i activitats de cultura popular (fins al 14 de juliol)

dt., 28/06/2022 - 14:04

NO es poden presentar a aquestes subvencions totes aquelles entitats que es van presentar a la convocatòria d’ajuts de l’Agrupació del Bestiari, tancada ara fa uns mesos

El Departament de Cultura (OSIC) de la Generalitat de Catalunya acaba d’obrir recentment dues convocatòries de subvencions per aquest estiu, el termini dels quals acaba el pròxim dijous 14 de juliol.

Una d’elles és per a l’organització de festivals, cicles i esdeveniments similars de cultura popular i tradicional. L’altra va destinada a activitats culturals relacionades amb la cultura popular i tradicional i amb l’associacionisme.

Subvenció per a l’organització d’esdeveniments

El seu objectiu és contribuir al finançament de l’organització de festivals, cicles i esdeveniments similars de cultura popular i tradicional catalana i aranesa per fer-ne difusió.

En aquest sentit, es considera festival o cicle de cultura popular i tradicional el projecte conjunt d’activitats artístiques d’un o diversos àmbits, en format presencial o virtual, que formin part d’una unitat programàtica, portades a terme durant un període de temps determinat en una població o diverses definides prèviament, amb uns objectius conjunts, clars i definits, que no formin part de la programació estable o regular d’un equipament cultural, i que tinguin relació amb el marc d’actuació que estableix la Llei 2/1993, de 5 de març, de foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l’associacionisme cultural.

S’entén per activitats artístiques el conjunt d’espectacles de qualsevol àmbit o disciplina de les arts escèniques, en viu, tant si són de música, de teatre, de dansa o de circ, inclosos els interdisciplinaris.

S’entenen per equipaments culturals els equipaments escènics i musicals següents: teatres, auditoris, sales d’actes, sales de concerts, casals, centres cívics, carpes de circ o similars i espais a l’aire lliure especialment habilitats per a la realització d’activitats artístiques.

Subvenció per a activitats culturals 

L’objecte d’aquestes subvencions és contribuir al finançament de manifestacions culturals relacionades amb la cultura popular i tradicional catalana i aranesa i l’associacionisme cultural organitzades per corporacions locals i per entitats privades sense ànim de lucre.

Entre la tipologia d’activitats d’aquesta subvenció hi ha: la restauració d’elements d’imatgeria festiva (així com la restauració i confecció i de la seva indumentària) i la celebració d’aniversaris i trobades.

També s’inclouen activitats que fomentin o difonguin la cultura popular i tradicional, representacions no professionals de teatre popular català i l’organització de congressos i jornades de caràcter nacional o internacional fets a Catalunya.

 (Foto: La Garsa de Sant Feliu de Llobregat / Font: Facebook La Garsa De Sant Feliu)

Les bèsties festives més juganeres, a tocar de la mà aquest estiu amb ‘Carrera Bestial’

dl., 27/06/2022 - 12:23

Enllaç al minijoc Carrera Bestial: https://bit.ly/3nmemvC

Aquest mes de juny, el fascinant món del bestiari festiu ha fet un pas més per internacionalitzar-se: s’ha estrenat a Play Store el minijoc Carrera Bestial. Es tracta d’una proposta divulgativa, dirigida a tots els públics, pensada per gaudir de la cultura popular en altres contextos, en aquest cas endinsant el públic en un món virtual.

Fins a quin punt sou capaços de saltar tots els obstacles? Carrera Bestial és un joc que posa els reflexos a prova, l’objectiu del qual és ben senzill: aconseguir que la bèstia protagonista vagi saltant els diferents entrebancs que es va trobant pel camí. Això sí, hi ha una dificultat afegida i és que cada cop s’haurà de fer a més velocitat, ja que la bèstia de mica en mica es va embalant.

Cinc bèsties cada tres setmanes

Els usuaris que es descarreguin aquest joc podran interactuar amb un total de 25 bèsties festives, que són les que es van apuntar en la convocatòria del mes d’abril. Al llarg de l’estiu s’aniran penjant totes elles de cinc en cinc. Per començar, les primeres que estan disponibles són: el Gall i el drac la Pigota de la Pobla de Montornès (Tarragonès), el Ferafoc de Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), el Garot de l’Arboç (Baix Penedès) i el Drac de tres caps de Sant Pere de Ribes (Garraf). 

Un entorn ple de detalls

La riquesa de l’àmbit del bestiari festiu no només es troba en l’espectacularitat de les bèsties, en les corbes del seu cos o en les ganyotes de la seva expressió facial. També es pot apreciar en la música que les acompanya i en l’ambient en què es mouen. Tot plegat s’ha tingut en compte a l’hora de dissenyar aquest videojoc que simula la sortida de la bèstia un dia de Festa Major.

Adrià Morreres, desenvolupador de l’aplicació, assenyala que cada figura de bestiari s’ha acompanyat de la melodia que la fa ballar adaptant-la a la música sintètica de 8 bits que tant caracteritzava els videojocs de fa més de vint anys. Òscar Ferrer ha estat el compositor que s’ha encarregat de l’àmbit musical, mentre que Joan Albadalejo ha ajudat Morreres a fer uns gràfics en els quals es pot distingir l’skyline de cada poble o ciutat.

Pel que fa a les bèsties, la majoria d’elles s’han dissenyat amb l’ajuda dels models 3D obtinguts a través del projecte d’escaneig de les figures de bestiari, molts dels quals es poden trobar publicats en la galeria virtual d’Sketchfab.

Mateu Tres, president de l’Agrupació del Bestiari, destaca la internacionalització del videojoc, que es pot descarregar per a tauletes i smartphones des de qualsevol punt del món. Ara per ara només es pot aconseguir a Play Store, encara que pel mes setembre també traurà la versió d’Apple.

L’Agrupació del Bestiari col·labora en una exposició que commemora els 700 anys de Corpus a Catalunya

dl., 27/06/2022 - 12:02

Enllaç a la pàgina web de l’exposició “Corpus. 700 anys de festa a Catalunya” 

Cultura popular i tecnologia són dues paraules que no estan renyides com tampoc exposició i models 3D. El passat dimecres 15 de juny a la capella reial de Santa Àgata de Barcelona es va inaugurar una mostra centrada en la festivitat de Corpus que aplega tots aquests elements. L’Agrupació del Bestiari ha col·laborat en una exposició que commemora els 700 anys que fa que aquesta festa se celebra a Catalunya.

Tal com expliquen des de la web del Departament de Cultura, aquesta mostra “pretén ser una primera mirada als orígens de la festa, a les seves arrels i a la seva pervivència fins avui”. Així doncs, vol transmetre com, una festa d’origen medieval, ha arribat fins a l’actualitat a través d’un gran nombre d’actes i tradicions festives.

El fil conductor de l’exposició és un full de rengle de grans dimensions, un document en el qual apareixen il·lustrats de forma seqüencial i alineada tots elements que hi participen.

Les diferents explicacions es van complementant amb plafons de gran format que contenen imatges importants del Corpus. En ells el visitant pot trobar, per una banda, projeccions d’imatges antigues del Corpus cedides per la Filmoteca de Catalunya i, per l’altra, pantalles amb imatges d’elements festius digitalitzats en 3D per l’Agrupació del Bestiari.

Imatges festives en tres dimensions i més properes

Tal com destaca Mateu Tres, president de la federació de bestiari, l’exposició sobre el Corpus ha estat un encàrrec de la Direcció General de Cultura i Associacionisme Cultural que ha permès digitalitzar en 3D part de la imatgeria festiva de Solsona, Torroella de Montgrí, Reus i Tarragona.

Per aquesta especial ocasió, l’Agrupació del Bestiari també ha creat una aplicació a través de la qual el visitant pot moure els models 3D de les diferents imatges festives mitjançant una tauleta i apreciar tots els seus detalls en una pantalla més gran.

Fins al dijous 29 de setembre es podrà visitar a la capella reial de Santa Àgata de Barcelona (plaça del Rei) l’exposició “Corpus. 700 anys de festa a Catalunya”. Per aquesta especial ocasió, la Casa dels Entremesos ofereix visites pedagògiques per a infants i joves que inclouen tallers de catifes florals, de l’ou com balla i de gegants i bèsties.

Sabadell estrenarà al juliol una Mulassa i vuit Cavallets Cotoners

dc., 22/06/2022 - 13:10
Modelat en fang de la Mulassa de Sabadell

El pròxim mes de juliol, Sabadell viurà l’estrena d’una nova bèstia festiva: una Mulassa. La figura, impulsada per l’Associació Encultura’t, es donarà a conèixer diumenge 31 de juliol acompanyada de les seves padrines: la Mulassa de Barcelona i l’Haca Traca Almalafa de Castelló. L’objectiu de l’entitat és presentar la bèstia abans de Festa Major perquè a principis de setembre ja pugui sortir com un membre més del Seguici Festiu de la ciutat.

Tal com expliquen des de l’associació que ha treballat en la recuperació de la peça, existeixen referències històriques que indiquen que Sabadell ja havia tingut Mulassa al segle XVII. Més concretament, l’any 1619. També se sap que la figura havia pertangut al Gremi de Paraires i que aquest tenia com a principal referent el mateix gremi de la ciutat comtal.

L’entitat que l’octubre del 2019 va començar a treballar per portar un Lleó a la ciutat, ara ha obert una campanya de micromecenatge per fer realitat el projecte de la Mulassa. Fins al 6 de juliol encara hi ha temps de fer un donatiu de 50 € a canvi que es gravi el nom del o la mecenes a l’interior de la figura. En total, la peça ha estat finançada un 70% per la colla i un 30% per micromecenatge.

En aquesta ocasió, però, no s’ha escollit com a constructor a en Jordi Grau com en el cas del Lleó, sinó a en Ramon Aumedes, del Taller Sarandaca de Granollers per, tal com explica David Hidalgo, cap de colla de l’entitat, “oferir més riquesa i diversitat al Seguici Festiu pel que fa a l’estil de figures”.

Una estrena compartida

El pròxim diumenge 31 de juliol, l’estrena de la Mulassa de Sabadell anirà acompanyada del debut d’una altra bèstia festiva. Més ben dit, d’altres bèsties festives, ja que també es presentaran els Cavallets Cotoners de Sabadell, impulsats per l’Esbart Sabadell Dansaire. Es tracta de vuit figures de medul·la de vímet fetes per Anna Sínia.

L’acte començarà a les 18.30 h a la plaça Sant Roc i en ell hi participaran les padrines de la Mulassa de Sabadell (la Mulassa de Barcelona i l’Haca Traca Almalafa de Castelló) així com la Mulassa de Mataró. Per la part dels Cavallets, la presentació també comptarà amb l’assistència dels Cavallets Cotoners de Barcelona i del Ball de Cotonines de Vilanova i la Geltrú. Qui tampoc faltarà és el Lleó de Sabadell.

Dos estils ben diferents

A falta d’esperar el dia de l’estrena per saber quin caràcter i quin estil tindrà la Mulassa de Sabadell, de moment ja es pot avançar que en algunes ocasions serà una bèstia de protocol i en d’altres es convertirà en una bèstia de correfoc llençant pirotècnia.

Els membres de l’Associació Encultura’t han dissenyat un vestuari especial per portar la peça, així com un ball de protocol. Aquest últim compta amb música composta pel cervellonenc Xavier Muixench, també autor de la melodia del Lleó de Sabadell.

(Foto: Ramon Aumedes, del Taller Sarandaca)

Crònica de la XXII Trobada de Bèsties de Foc de Castelló de la Plana

dl., 20/06/2022 - 20:15

La plaça Major de Castelló de la Plana va tornar acollir de nou, l’11 de juny del 2022, les activitats centrals de la XXII Trobada de Bèsties de Foc, organitzada per Botafocs, que per raó de la pandèmia s’havia suspès o realitzat al Port de Castelló.

Les entitats participants van ser els Gegantons i Cavallets dels Grallers de l’Aguilot de Tortosa, els dolçainers El Trull de Vila-real, el Gall de la Pobla de Montonès, el Boc Jordiet de Tortosa, la Hydra d’Artesa de Lleida,  el Drac Nelo i el Cuc de Polop,  el Griu de Tarragona, el Bitxo Torrent Mitger de Terrassa, la Víbria de Reus,  el Drac, la Víbria de la ciutat i el  bestiari Infantil de Botafocs, amb l’acompanyament dels Dolçainers i Tabalaeters dels Dolçainers del Grau.

Algunes incidències en el transport va implicar començar una mica en retard els actes , que es van iniciar amb ‘agraïment a les entitats patrocinadores, la presentació de la jornada i la benvinguda a tots el participants per la Regidoria de Cultura. El lliurament de detalls va anunciar la tabalada infernal que es va desenvolupar ple de dinamisme i festa,  Tot seguit es va iniciar la cercavila de lluïment pels carrers més cèntrics.

Al voltant de 250  persones van participar directament en la XXII Trobada, contant portadors, els  acompanyaments  musicals i d’intendència, que  ompliren els carrers de Castelló de balls i músiques, que estaven plens de públlic de totes les edats, contents i pagats de tornar a veure tant de bestiari pel centre de la ciutat.

Una vegada tornat a la plaça Major, una breu presentació dels diferents elements participants van iniciar els balls de les figures, amb gran espectació de tot els assistents.  Uns forts aplaudiments van tancar tots els balls.

Dues enceses de pirotècnia, de forma individual i conjunta, van permetre comprovar l’espectacularitat de les figures cremant pólvora. El públic que omplia la plaça  va gaudir de l’espectacle màgic de la cultura del foc. Els tocs de les colles de dolçainers acompanyats pels timbals van anunciar l’encesa final, el remat pirotècnic i la traca, per a tancar l’acte, a l’horari previst, amb els aplaudiments generalitzats dels participants i públic present.

Un sopar de germanor al pati del CEIP Mestre Canòs, amb beguda fresqueta, paella i taronges, organitzat per Botafocs, va concloure la diada dintre d’un ambient bestial. Es van acomiadar les entitats contentes i pagades, amb el desig de tornar-se a trobar a curt termini arreu de les nostres comarques.

Castelló, 13 de juny de 2022

Rafel Pérez i Sorlí

Solsona acull la presentació de ‘Retrobestiari’ coincidint amb la celebració de Corpus

dj., 16/06/2022 - 14:32

El pròxim dissabte 18 de juny, dins dels actes de celebració de Corpus, es presentarà a la Biblioteca Carles Morató de Solsona el llibre Retrobestiari. A les sis de la tarda, a la ciutat d’un dels dracs més antics de Catalunya es parlarà de bestiari, però no de bèsties tan antigues com el Drac de Solsona, sinó d’algunes una mica més recents que es van crear als anys 70 i 80 del segle passat, com la Vaca, el Xut o el Pop de Carnaval.

En la publicació el lector podrà trobar un centenar de fotografies, moltes d’elles de bestiari de Solsona, fetes per en Ramon Saumell que il·lustren com era aquest bestiari que es va crear amb el retorn de la democràcia a Catalunya. Es tracta de figures, moltes d’elles efímeres, fetes amb materials menys resistents que les d’avui dia (roba, paper de diari…), però que es van convertir en la primera bèstia que van tenir moltes poblacions d’arreu del país.

L’historiador Heribert Masana és l’autor dels textos d’un llibre que assenta les bases del bestiari que va sorgir durant aquesta època i que recull més d’una trentena de testimonis de persones i col·lectius que van participar en la seva creació.

La publicació, de fet, és fruit del treball de recerca de GABICP (Grup d’Amics del Bestiari i la Cultura Popular), un col·lectiu format per Ramon Saumell, Abel i Salva Masana que es va dedicar a recopilar informació de totes les bèsties que van sorgir arreu de Catalunya als anys 80 i que va donar com a resultat una exposició itinerant amb fotografies i audiovisuals de Saumell i escultures i pintures d’Abel i Salva Masana.

(Foto: Mateu Tres, Ramon Saumell i Norbert Tomàs en la presentació de ‘Retrobestiari’ que es va fer a Vilanova i la Geltrú el 18 de desembre de 2021)

Torna el Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida, que se celebrarà el pròxim dissabte 2 de juliol

dl., 13/06/2022 - 11:12

El pròxim dissabte 2 de juliol es durà a terme la tretzena edició del Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida. Després de dos anys sense poder-se celebrar de forma presencial, es tornarà a fer aquest esdeveniment que pretén estimular la imaginació i l’enginy de les colles de bestiari a l’hora de crear la millor encesa.

Enguany el jurat estarà format per: Pere Puiggros, alcalde d’Artesa de Lleida, Estefania Rivas, vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Marc Rodero, secretari de l’Agrupació del Bestiari, Jordi Cubillos, ambaixador del Bestiari Festiu 2022, Pol Rivas, guanyador de la III Experiència Griu (Edició 2019) i Jordi Lloberas, membre de la Junta de la Federació de Diables.

Programa d’actes:
 • A les 17.30 h: Benvinguda a totes les colles i inici dels actes a la plaça Major. Plantada dels elements festius.
 • A les 18 h: Ball dels Gegants, l’Asetra i l’Aidell. L’alcalde d’Artesa i el premiat amb l’Experiència Griu 2019 donaran la benvinguda a les colles i convidaran tothom a gaudir i participar del Convit de l’Hydra.
 • A les 18 h: Encesa de l’Hydra a càrrec del guanyador d’Instagram del 2019.
 • A les 18.30 h: Esclat dels balls, ballada individual dels participants al Festival d’Enceses: el Pollo del Prat de Llobregat, l’Espanta Rucs de Sant Jaume dels Domenys, el Drac Nomar de l’Hospitalet de Llobregat, el Drac d’Olivella i el Massellot de Lavern.
 • A continuació, inici del bateig dels Diablons d’Artesa de Lleida amb els Diables infantils Junda, els Diables infantils de Lleida i els Diablons d’Artesa de Lleida. Recorregut: c/ del Castell, c/ Fossar Vell, c/Ginesta, c/Castelldans, c/ Portal i per tota la Vileta fins a la plaça de davant la Femosa.
 • Al voltant de les 20 h: Bany d’escuma al toc de la tabalada infernal del ritme dels tambors, davant de la plaça de la Femosa.
 • A les 23.30 h: Escalfament musical a càrrec de Cronistes a la plaça Major i apagada de les llums. Tot seguit, començarà un correfoc amb els Rojos de Junda, la colla de diables de Juneda, finalitzant el correfoc a la plaça. Recorregut: c/ del Castell, c/ Fossar Vell, c/Ginesta, c/Castelldans i c/ Portal.
 • A continuació: celebració del 13è Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida.
 • A les 02.30 h: actuació del grup musical BREDA.

En el següent vídeo podreu saber com va néixer la festa:

Concurs d’Instagram:

Com ja va sent tradició i amb la intenció d’acostar el Festival a la ciutadania, es durà a terme la IIl Experiència Griu 2022. En ella, tots als assistents al Festival d’Enceses podran fer fotos per participar en un concurs, que després hauran de penjar amb el hastag #FestivalEnceses2022 fins al 13 de juliol.

El nom del guanyador o guanyadora es farà públic el 25 de juliol, coincidint amb la tradicional processó del Fanalet de Sant Jaume en la qual participa la colla. El premi serà viure la IV EXPERIÈNCIA GRIU, que  consistirà a participar en la pròxima edició del Festival en els actes protocol·laris i festius al costat de l’organització i gaudir del foc en la màxima expressió. També podrà vestir-se de diable i cremar carrutxes, encendre la bèstia, ser de membre del jurat, sopar amb el jurat o amb les colles participants i participar en l’entrega de premis.

Es busquen dues colles de bestiari per a una trobada al Vall d’Hebron el 18 de juny

dc., 08/06/2022 - 12:41

L’entitat Front Obert a la Cultura ha organitzat pel pròxim dissabte 18 de juny, la VIII Trobada de dracs i Tabals del Vall d’Hebron. L’activitat es durà a terme a la tarda i inclou una plantada de bèsties i una cercavila pel barri. En total, es busquen dues colles tant adultes com infantils que tinguin ganes de passar-ho bé en una sortida de lluïment de bestiari.

Programa d’activitats

 •  18 h: Plantada de bèsties amb jocs a plaça per a nenes i nens. En el mateix espai també es farà un concert de tarda.
 • 21 h: Inici de la passejada de bèsties pel barri amb lluïments finals de cada figura.

Totes les entitats interessades a participar poden enviar un correu electrònic a focdracsitabals@gmail.com o contactar al telèfon 607 21 49 67 (millor trucar a la tarda).

(Foto: Facebook del Drac Capallà d’Horta -Carmel)

L’Agrupació del Bestiari estrena aquest estiu ‘Bestial’, un podcast sobre bestiari festiu realitzat per estudiants de la URV

dc., 08/06/2022 - 12:00

No rugeix, ni té urpes, però està preparat per fer-vos gaudir del bestiari festiu d’una manera enèrgica i refrescant. Parlem de Bestial, el podcast més bèstia que heu escoltat mai, un programa de ràdio fet per tres estudiants de comunicació de la Universitat Rovira i Virgili que estrenarà aquest estiu l’Agrupació del Bestiari.

El programa radiofònic, fruit d’un Treball de Final de Grau, ha estat realitzat per tres estudiants universitaris. Gerard Vives, Lídia Calderón i Jaume Casas són els encarregats d’apropar-nos amb la seva empenta i bon humor a les bèsties festives d’una manera molt intimista, entrevistant les persones que més les coneixen: els seus portants.

Gràcies a les diferents seccions que estructuren el podcast, l’oient es pot arribar a fer una idea del pes que tenen aquestes figures en la cultura popular i en les festes a les quals pertanyen. A la vegada, a través del programa es donen a conèixer curiositats i, fins i tot s’arriben a aclarir alguns rumors al voltant d’aquests elements d’imatgeria festiva.

Cada segona setmana dels mesos de juny, juliol i agost de 2022 podreu trobar un nou capítol de Bestial que s’anunciarà a través de les xarxes socials de l’Agrupació del Bestiari.  El programa ha estat realitzat en el marc d’un projecte pilot en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili amb l’objectiu d’impulsar el talent jove.

En total, el podcast consta de tres capítols centrats cada un d’ells en una bèstia festiva. No es pot avançar de quines figures es tracta, però sí que es pot dir que són clares protagonistes d’algunes de les Festes Majors més importants del país…

I tu, estàs preparat per descobrir el programa més bèstia?

(Foto: Jordi Solé, expert en bestiari i col·laborador del programa, i Gerard Vives, conductor del podcast)

La 4a edició de la Cabronada portarà música i foc al nucli antic de les Corts

dt., 07/06/2022 - 11:30

El pròxim dissabte 11 de juny, algunes de les bèsties més terrorífiques de Catalunya passejaran pels carrers i les places de les Corts. S’hi celebrarà la quarta edició de la Cabronada, la Trobada de bèsties de foc de les Corts. L’acte, organitzat pels Bocs de Can Rosés, es preveu com una jornada de cultura popular, música i foc.

L’esdeveniment començarà a l’hora del vermut, amb el grup Dijazzònic, a les 12.30 h. El conjunt format per Marc del Pino i Josep Vilarrubla als acordions proposa un ball folk “irresistible i emocionant”. L’acte anirà acompanyat de vermut i pica-pica per fer gana.

A les 14 h es prepararà l’espai pel dinar de carmanyola. Des dels Bocs de Can Rosés s’animen totes les veïnes a portar el seu propi dinar per gaudir de la primavera i la festa al carrer. La colla proporcionarà als assistents un espai amb cadires, taules i una barra amb begudes ben fresques.

A les sis de la tarda es convidarà als petits/es i als no tan petits/es a la plantada de bèsties de foc, per veure-les de prop i sense foc. Allà hi haurà el Boc de Can Vernet (Diables de Sant Cugat del Vallès), la Calabruixa i el Socarrat (Bocs Diables de Sant Antoni de Vilamajor) i l’Aegis (Els Bocs de Can Rosés). Tot això amb un bon got de xocolata per agafar energia pel vespre.

A les 20 h serà el torn de la tabalada amb els Diables de Sant Cugat, la Repúbli-k de l’Avern i Els Bocs de Can Rosés.

Finalment, el plat fort de la festa començarà a les 20:40 h, amb un espectacle de foc i percussió a la plaça de Can Rosés. Tot seguit, començarà el correfoc pels carrers del nucli antic de les Corts.

I, per acabar, a les 23 h arribarà La Festa dels Cabrons amb PD Pamplona + PD Galifardeus per tancar la gran jornada de cultura popular.

L’Agrupació del Bestiari publica un centenar de models 3D a internet

dt., 31/05/2022 - 12:12

La federació d’entitats de bestiari dels Països Catalans apropa les figures de bestiari festiu a tots els racons del planeta mitjançant la plataforma Sketchfab / Enllaç: https://sketchfab.com/bestiari

Aquesta primavera, l’Agrupació del Bestiari Festiu ha fet un pas més per a la difusió i internacionalització del bestiari festiu. En el marc del projecte d’escaneig en 3D, acaba de publicar un centenar de figures a Sketchfab, una de les principals plataformes per visualitzar d’una forma senzilla i intuïtiva peces en tres dimensions.

El que fins ara quedava reduït a un context local, moltes vegades fins i tot concentrat a una època molt concreta de l’any, acaba de traspassar una nova dimensió. Ara, amb Sketchfab, usuaris de tot el món podran conèixer les característiques de tota classe de dracs, àligues, grius, porcs, cavallets i mulasses des de qualsevol pantalla només movent el cursor. El seu sistema permet que l’usuari roti el model 3D, l’apropi o l’allunyi i el vegi des de qualsevol angle. A la vegada, ofereix la possibilitat d’apreciar la seva textura i veure per separat la seva forma i el seu color.

Totes les imatges festives que es poden trobar en aquesta plataforma han estat escanejades prèviament en tres dimensions i processades amb programes informàtics per ajustar les seves característiques de la forma més realista a la peça original. En total trobem 131 figures entre les quals hi ha el Drac de Vilafranca, el més antic de Catalunya, o el Caramot del Vendrell, el drac de foc més gran d’Europa que, en aquest cas, també es pot veure per dins.

El que va començar l’any 2019 amb l’escaneig d’un centenar de bèsties festives gràcies al suport de la Fundació PuntCAT, avui dia ha evolucionat cap a un projecte amb més de 200 peces d’imatgeria festiva escanejades. Actualment, l’Agrupació del Bestiari està treballant en el desenvolupament d’aplicacions de Realitat Virtual i Realitat Augmentada per difondre aquestes figures, així com en la cerca de noves fórmules per imprimir en 3D aquests models i poder-ne crear motlles per a la seva futura conservació.

Tutorial per navegar per la galeria virtual 

Es cerquen figures per participar en la Fira Mediterrània de Manresa (fins al 7 de juny)

dl., 30/05/2022 - 09:40
Teniu ganes de participar en una trobada de bestiari? Es cerquen colles federades a l’Agrupació per participar en la I Trobada de Bestiari Festiu de la Fira Mediterrània 2022 prevista pel pròxim 8 d’octubre. 

La Fira Mediterrània és multidisciplinària i planteja tres itineraris en la seva programació:

 • Música: Amb músiques del mon i música folk on es destaquen les novetats de l’escena catalana d’arrel.
 • Arts escèniques: Amb la dansa, el teatre, el circ, les arts de carrer i les propostes de públic familiar que creen a partir de patrimoni immaterial i de la cultura popular i tradicional.
 • Cultura popular i associacionisme: Posant èmfasi en el sector professional de les arts i també mirant cap al patrimoni immaterial de la Mediterrània.

Dins la Fira, l’entitat Xàldiga organitza una trobada de bestiari, en què es preveu convidar 5 figures d’imatgeria. Aquest any la trobada no serà monogràfica.

ES CERCA:

 • 5 Elements de bestiari d’entitats que participin amb el seu element de bestiari a la cercavila del matí i a l’encesa de lluïment de la nit.

S’OFEREIX:

 • Despesa de material pirotècnic per a l’acte nocturn.
 • Despesa de desplaçament (elements: figura)
 • Dinar i sopar a les entitats participants.

PRESENTEU LA VOSTRA PROPOSTA:
Envieu un correu electrònic a info@bestiari.cat amb la següent informació:

 • Breu Escrit argumentant el perquè hi voleu participar.
 • Fitxa de la figura que voleu portar amb foto
 • Previsió del nombre de persones que poden participar-hi
 • Adjuntar pressupost del desplaçament (només cost del transport de la figura)
 • Una comissió tècnica formada per persones vinculades a l’Agrupació del Bestiari farà una primera proposta de participants, que serà traslladada als organitzadors dels actes.  En aquest cas, l’organitzador (Xàldiga) finalitzarà el procés de selecció de figures participants en la Fira Mediterrània segons objectius i pressupost disponible de la trobada.
Un cop es comuniqui quines entitats han resultat seleccionades, aquestes hauran d’aportar a

la següent informació:

 • Confirmació del nombre de persones participants (pels àpats)
 • Aportar rebut de la pòlissa de responsabilitat Civil, certificats CRE i RGCRE

Afanyeu-vos, i presenteu les vostres propostes! Teniu temps fins al 7 juny!!

En nom de la Junta de Govern, Mateu Tres (Foto: La Cuqueta de Castellbisbal a la Fira Mediterrània del 2018 / Autor: Anna Brugués)

‘Retrobestiari’, un llibre que parteix de la il·lusió de començar de zero i ser aprenent de tot

dv., 27/05/2022 - 17:54

Ja se sap que la il·lusió ens mou a fer coses, i precisament Retrobestiari és un llibre impregnat d’il·lusió. Aquesta és una de les conclusions a les quals van arribar els ponents en la presentació de Retrobestiari que va tenir lloc el passat dijous 26 de maig a Valls. L’acte es va fer al pati de Sant Roc de l’Institut d’Estudis Vallencs en el marc de la celebració del 50è aniversari de la Unió Anelles de la Flama (UAF).

En un espai incomparable, envoltats d’una seixantena de quadres del pintor Salva Masana, una a una, algunes de les bèsties més conegudes de Catalunya ens fitaven de reüll a la trentena de persones que vam assistir a la presentació. Tots vam quedar absorts amb les vivències i reflexions d’un dels creadors del Drac de Valls, el constructor de bestiari Lluís Musté, i d’un nen que va assistir a l’estrena de la bèstia un 23 de juny de 1985, l’historiador Heribert Masana, autor dels textos que apareixen en el llibre.

Masana va explicar que la forma que tenia d’entendre els llibres és que “primer surten amb una ànima, amb una energia. És perquè t’han quedat a dins vivències, records, flaixos que et fan anar cap endavant”. I precisament un d’aquests flaixos és el que recorda de l’estrena del Drac de Valls: “Els que corríem per allà que érem infants, no fèiem fotografies com les d’en Ramon Saumell, però fèiem fotografies mentals i ens quedaven imatges potents. I en aquells moments passaven coses com que altres colles tipus del Vendrell us veien actuar, us miraven i deien ostres això jo ho vull portar a la meva vila, al meu poble”.

Heribert Masana també va parlar del marc històric de Retrobestiari, que parla d’una època en què “no hi havia ni xarxes socials ni internet ni mòbils, però hi havia molta i molta sensibilitat, potser de vegades més de la que ens pensem i això és el que feia rodar contínuament el país,  la cultura i la festa”.

Lluís Musté, com a un dels autors de l’única bèstia que hi havia a l’exposició, un Drac de Valls que no estava sobre cap cavallet, sinó penjat amb cordes (al llibre s’explica per què) va voler destacar les dificultats i traves que es troben avui dia les entitats per poder organitzar qualsevol cosa: “M’agradaria que es tornessin a fer coses una mica amb una sabata i una espardenya, que fóssim aprenents de coses i no anéssim tan pautats per les administracions, per les assegurances i per les normatives, perquè tot això realment ens frena molt i això no és cultura popular”.

El constructor de bestiari també va definir la cultura popular com a “gent del poble que fa cultura perquè té una il·lusió i s’ho passa bé”. És per aquest motiu que va voler encoratjar la gent jove a tornar a agafar aquest repte de fer cultura popular com es feia abans.

La presentació de Retrobestiari també va comptar amb parlaments de Lluís Bros, delegat territorial de l’Agrupació del Bestiari del Camp-Conca-Priorat, que va destacar el paper de totes les persones que van recuperar la cultura popular durant la transició.

Norbert Tomàs, per la seva banda, editor d’Edicions Morera, va destacar el valor històric de les fotografies que apareixen al llibre, fetes per en Ramon Saumell, moltes de les quals són de bèsties que avui dia ja no existeixen.

Encara podeu trobar el llibre ‘Retrobestiari’ a la Llibreria Roca de Valls.

L’Agrupació es reuneix amb la territorial de les Terres de l’Ebre-Maestrat per establir nous llaços amb les entitats de la zona

dt., 24/05/2022 - 13:53

El passat divendres 20 de maig, el secretari de l’Agrupació del Bestiari, Marc Rodero, i el vocal delegat de la secció territorial Penedès -Garraf, Javi Escamilla, van baixar a Tortosa per reunir-se amb les entitats que conformen la secció territorial de les Terres de l’Ebre-Maestrat. Era una trobada que estava pendent des de la celebració del VIII Festivitas Bestiarum a Tortosa el 27 de novembre de 2021.

La reunió va servir principalment per dos motius. Per una banda, per donar a conèixer l’Agrupació del Bestiari entre aquelles entitats que encara no estan federades, i per l’altra, per buscar noves sinèrgies i conèixer de primera mà les particularitats i inquietuds de totes les colles que sí que ho són.

Com bé explica el secretari de l’Agrupació, Marc Rodero: “Crèiem convenient baixar allà amb ells, presentar-nos, posar-nos cara i comprometre’ns a treballar i a continuar buscant punts en comú”.

La trobada, a més, també va permetre engrescar aquells socis i sòcies a títol particular que volguessin convertir-se en el nou delegat de la territorial Terres de l’Ebre-Maestrat, ja que és una plaça que actualment es troba vacant.

Marc Rodero i Javi Escamilla van sortir de la reunió molt contents i satisfets de la feina feta, esperant trobar noves oportunitats per reunir-se en un futur amb les colles de la zona.

Es presenta a Valls un llibre sobre el bestiari festiu més rebel i democràtic

dt., 24/05/2022 - 12:20

La publicació conté una vintena de testimonis sobre la creació de bèsties festives (entre elles el Drac de Valls), així com fotografies inèdites del bestiari festiu dels anys 70 i 80

“Nosaltres volíem un drac, però desconeixíem com havia de ser, com es portava i com s’havia de fer. L’únic que sabíem era que teníem una clara voluntat de fer-lo fos com fos”. D’aquesta manera s’expressa el constructor de bestiari Lluís Musté sobre la seva participació en la creació del Drac de Valls, estrenat l’any 1985.

La seva experiència és una de les més d’una vintena que es troben recollides a Retrobestiari, una publicació editada per Edicions Morera que es presentarà el pròxim dijous 26 de maig a Valls. L’acte començarà a les set de la tarda des del pati de Sant Roc de l’Institut d’Estudis Vallencs i s’emmarca en el calendari d’actes de celebració del 50è aniversari de l’entitat Unió Anelles de la Flama.

Com tots els projectes, que comencen amb un primer estímul apassionat, el del Drac de Valls va sortir a partir de la motivació d’un grup de joves d’entre 17 i 25 anys que, sense tenir coneixements sobre imatgeria festiva, volien recuperar aquesta figura. Sabien que el drac havia existit històricament a la ciutat, i de fet havien descobert una referència de l’any 1764 que en parlava. Ara bé, com el recuperarien i quan, eren dues incògnites que encara havien de resoldre…

Sense saber-ho, als anys 70 i 80 del segle XX, a diferents municipis de Catalunya, molts grups de joves es van fer les mateixes preguntes. Després de la mort del dictador, amb l’inici de la Transició democràtica, va començar un període de recuperació de les llibertats que va comportar el retorn de la festa popular al carrer.

Més concretament, la primera trobada de Dracs de Catalunya que es va fer l’any 1979 a Barcelona va ser una de les metxes que va encendre tot un moviment de creació de bestiari a diferents pobles del país. Ja fos tenint referències històriques sobre l’existència de bèsties en segles anteriors o no, a molts municipis es van crear figures de bestiari de forma autodidàctica, amb les mans del poble i mitjançant els materials que tenien a l’abast.

Ara, moltes d’elles s’han recollit a Retrobestiari, una publicació basada en la feina de recerca que ha dut a terme el Grup d’Amics del Bestiari i la Cultura Popular (GABICP) durant més de 40 anys recopilant informació del bestiari festiu que anava sorgint en cada moment. Es tracta d’un llibre fotogràfic que conté les imatges del fotògraf Ramon Saumell, l’obra plàstica d’Abel i Salva Masana, i un recull de testimonis fet l’historiador Heribert Masana.

En l’obra s’expliquen els orígens de diferents bèsties de la província de Tarragona com la Mulassa de Montblanc, el Caramot del Vendrell, la Cabra de Reus o l’Àliga de l’Escola Taller d’Art de Reus. Dijous, la presentació del llibre anirà acompanyada de l’exposició “Més enllà de la bèstia” de Salvador Masana, que es podrà trobar al mateix pati de Sant Roc de l’Institut d’Estudis Vallencs.

Convocada Assemblea General Ordinària pel pròxim dissabte 28 de maig

dj., 19/05/2022 - 11:06

A totes les entitats federades a l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya:

Amb el present escrit la Junta de Govern convoca totes les associacions federades a la pròxima Assemblea General Ordinària que tindrà lloc dissabte 28 de maig de 2022 a les 17 h en primera convocatòria i a les 17:30 h en segona convocatòria.

Lloc: Sala d’actes del Centre d’Imatgeria Festiva del Poblenou, Can Saladrigas
Carrer del Joncar, 35, 08005 Barcelona (Barcelonès)

L’ordre del dia és el següent:

 1. Lectura i aprovació de l’acta anterior (AGO 2021)
 2. Altes i baixes de socis 2021
 3. Memòria d’activitats 2021
 4. Balanç econòmic 2021
 5. Projecte d’activitats anuals “El Ressorgiment del Bestiari Festiu 2022” i pressupost 2022
 6. Aprovació quotes 2022
 7. Renovació de càrrecs de la junta
 8. Precs i preguntes

En acabar l’Assemblea, s’oferirà un petit refrigeri.

Al correu electrònic de l’entitat es pot trobar tota la documentació relativa als punts que es tractaran, així com el model de formulari per a delegar el vot en cas de no poder assistir personalment.

Des de la Junta de Govern se celebra que enguany es pugui recuperar la presencialitat en aquest tipus d’esdeveniments tot esperant poder-se retrobar en persona amb els representants de les entitats federades.

(Foto: Centre d’Imatgeria Festiva Can Saladrigas/ Font: Viquipèdia)

Torna la Mostra de Bestiari de Foc Llinars del Vallès, acompanyada d’una Trobada Gegantera

dt., 10/05/2022 - 14:48

Aquest mes de maig Llinars del Vallès, recupera, després de l’aturada per la pandèmia, la seva mostra de bestiari de foc. Enguany l’activitat tindrà lloc dissabte 14 de maig i anirà acompanyada d’una trobada gegantera per, tal com expliquen des de l’organització, “crear un acte més gran, ric i divers”.

Les bèsties convidades a la mostra són: el Drac Apocaleus de Vallirana, el Drac dels Monjos, la Vírbola de Riells-i-Viabrea i l’Abraxas de Palau-solità i Plegamans. Totes elles faran una cercavila acompanyada de gegants a les 18.30 h de la tarda, que sortirà des dels Jardins del Castell Nou. Més tard, quan ja sigui fosc, a les 21.30 h tindrà lloc la seva encesa de lluïment des de la plaça dels Països Catalans.

Des de les 17.30 h fins a les 22.30 h hi ha programades les següents activitats:

 • 17.30 h: Exposició de les figures participants des dels Jardins del Castell Nou.
 • 18.30 h: Inici de la Cercavila de Gegants i Bestiari des dels Jardins del Castell Nou.
 • 19.45 h: Mostra de Balls de Gegants des de la plaça dels Països Catalans.
 • 20.30 h: Esclat final de la Trobada Gegantera.
 • 21.30 h: Exhibició de les bèsties de foc i enceses de lluïment a la plaça dels Països Catalans.
 • 22.30 h: Concert amb el grup Damm-er a la plaça dels Països Catalans.

Podeu consultar les imatgeria festiva participant a la trobada en el següent enllaç: https://www.bestiari.cat/wp-content/uploads/2022/05/Programa_trobada_digital.pdf

 

 

L’Encabronada de Sant Cugat del Vallès torna aquest mes de maig amb tres dies de festa i foc

dc., 04/05/2022 - 13:40

Aquest mes de maig l’Encabronada de Sant Cugat del Vallès sí que se celebrarà, i amb més força que mai. Després de l’aturada forçada per culpa de la pandèmia, els dies 20, 21 i 22 de maig, els carrers del centre del municipi (a la Rambla del Celler, plaça de la Vila i Parc de Ramon Barnils) i el Pont de Can Vernet acolliran aquesta festivitat organitzada pels Diables de Sant Cugat.

Enguany les jornades tornaran a traslladar els assistents a l’època medieval, on s’ambienta la llegenda del Boc de Can Vernet, la bèstia adulta de la colla. Tota la celebració girarà entorn un acte central que reunirà bèsties de foc d’arreu de Catalunya per celebrar el retorn del Boc. Es tracta d’una cercavila que acabarà amb un espectacle de foc en el qual es representaran les diferents escenes de la llegenda.

La festa està pensada per a tots els públics i en ella també s’hi podran trobar concerts, percussió, actuacions de cultura popular, activitats infantils, atraccions familiars, foodtrucks i, fins i tot, un mercat medieval llegendari!

Com expliquen des de la colla: “L’Encabronada és una festa especial, diferent i esperada amb il·lusió, que pretén ser un referent a tot el territori català”. No us perdeu tots aquests actes que des del 2019 no se celebren i que faran trontollar Sant Cugat una vegada més!

(Notícia pendent d’ampliar informació)

Vídeo de l’Encabronada del 2019

Per anar escalfant motors i fer-vos una idea de com és l’Encabronada, podeu veure el vídeo de l’última edició, la del 2019.

(Foto: Foto del Boc de Can Vernet)

S’obren dues noves convocatòries de subvencions: una per a la producció d’espectacles i exposicions i una altra per a consultories

dc., 04/05/2022 - 12:52

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha obert dues noves convocatòries de subvencions per a l’àmbit de la cultura popular i tradicional. La primera és per a la producció d’espectacles i exposicions i la segona per a la realització de consultories.

(Cal tenir en compte que no hi poden optar aquelles activitats que han estat incloses en el projecte de subvenció col·lectiva de l’Agrupació del Bestiari. La duplicitat d’ajut està prohibida a les bases de la Generalitat i implica la revocació d’aquest en el moment que sigui detectada).

Subvencions per a la producció d’espectacles i exposicions relacionades amb la cultura popular i tradicional 

Són subvencions per donar suport a la producció de nous espectacles d’arrel tradicional i a l’organització d’exposicions relacionades amb la cultura popular i tradicional catalana. La tipologia de les activitats objecte de subvenció són les següents:

 • La producció d’espectacles inèdits d’arrel tradicional.
 • La producció d’exposicions, físiques o de caràcter virtual, de temàtica vinculada o relacionada amb els diferents aspectes de la cultura popular i tradicional catalana.

A qui va dirigit?

 • A les corporacions locals o ens que en depenen.
 • A les fundacions i les associacions amb domicili social a Catalunya.
 • A les empreses, siguin persones físiques o jurídiques amb domicili a un estat membre de la Unió Europea o associat a l’Espai Econòmic Europeu.
 • Les comunitats de béns, amb domicili social a Catalunya.

No poden optar a aquestes subvencions les federacions d’entitats.

Termini de presentació de sol·licituds: del 3 al 19 de maig del 2022 a les 14 h.

Visiteu el web per a més informació i per demanar aquest ajut

Subvencions per a la realització de consultories per a entitats de l’àmbit de la cultura popular i tradicional i el patrimoni etnològic

Són subvencions per a la realització de consultories per a entitats privades sense ànim de lucre de l’àmbit de la cultura popular i tradicional catalana i aranesa i el patrimoni etnològic català.

A qui va dirigit?

A les associacions, fundacions i federacions amb seu social a Catalunya i que pertanyin a l’àmbit de la cultura popular i tradicional catalana i aranesa i el patrimoni etnològic català.

Termini de presentació de sol·licituds: del 3 al 19 de maig del 2022 a les 14 h.

Visiteu el web per a més informació i per demanar aquest ajut

(La Fil·loxera Infantil, una fil·loxereta infantil i un cep infantil de Sant Sadurní d’Anoia exposats al Casal de Barri Torre de La Sagrera)