Notícies Bestiari

Subscriure a Canal Notícies Bestiari
La Federació d'entitats culturals amb figures de Bestiari Festiu
Actualitzat: fa 6 hores 49 minuts

El lleó com a bèstia festiva: antecedents i caràcter

fa %age

El lleó és un animal que és vist en la cultura universal com a fort i noble. Moltes civilitzacions el consideren el “rei dels animals” i per aquest motiu li atribueixen valors com el coratge i la majestuositat. De fet, quan se’l representa, en diverses ocasions apareix amb una corona. El lleó, a la vegada, també simbolitza la força i el poder, motiu pel qual se’l sol trobar en molts escuts i emblemes.

En la religió cristiana, hi ha ocasions en què el lleó representa l’evangelista sant Marc. Es creu que és així per la manera com va descriure la resurrecció de Jesús, ja que ho va fer recollint un vell mite segons el qual el lleó podia insuflar aire a un mort i reviure’l. Altres vegades, el lleó representa la figura de Jesús, per aquesta relació amb la resurrecció que se li atribueix a l’animal.

A l’edat medieval, també es relacionava Jesús amb el rei de la jungla per un altre motiu. Com que aquest animal dorm amb un ull obert, hi havia la creença que Crist ho feia de la mateixa manera però vetllant per les ànimes dels homes.

Foto: El Lleó de Barcelona recuperat es va estrenar el 1993 i va ser creat per l’artista solsoní Manel Casserras /Font: Facebook Amics dels Gegants del Pi.

Avui dia, a Catalunya, en l’àmbit del bestiari festiu es poden trobar diferents figures que representen un lleó. Aproximadament n’hi ha una desena, que formen part dels seguicis festius de ciutats com Barcelona, Tarragona, Reus o Valls. La primera referència històrica que es té d’aquestes figures data del segle XV. Apareix en textos que descriuen els elements festius de les processons de l’època.

El caràcter que se li sol donar a aquestes figures és majestuós i solemne. De fet, moltes vegades comparteix aquest paper amb les Àligues. Aquest és el principal motiu pel qual aquesta figura normalment no tira foc.

5 curiositats del Lleó com a imatge festiva 1 El primer lleó del qual es té constància és el de Barcelona

La primera referència que es té del lleó a Barcelona apareix al Llibre de les Solemnitats l’any 1424. Es tracta d’un inventari dels elements que van participar en la processó del Corpus d’aquell any. La figura del lleó forma part de l’entremès de santa Maria Egipcíaca i Zozines. El que no està clar al document és si era una figura o una disfressa de lleó.

Cal assenyalar, però, que fins al 1601 el lleó no es troba referenciat com a figura amb carcassa i coronada. En aquesta ocasió es parla d’ell amb motiu de les festes de canonització de Sant Ramon de Penyafort.

2 La quimera de Caldes, dels pocs lleons amb pirotècnia

La Godra és una de les poques bèsties de Catalunya que s’inspira en un lleó. La figura, construïda l’any 2000 per Dolors Sans, té cap i cos de lleó, cua de serp i ales de ratpenat. Representa l’esperit malèvol de la Font del Lleó, la més coneguda de Caldes de Montbui.

A diferència dels altres Lleons que hi ha Catalunya, aquest sí que tira foc, com el Lleó Brumot de Gavà.

3 L’únic que està dempeus Foto: El Lleó i Lleonet del vendrell estan fets de polièster de resina i fibra de vidre /Font: Facebook Lleó del Vendrell

Fins ara, l’únic Lleó de Catalunya que està en posició reptant és el del Vendrell, beneït el 24 d’abril de 2015. L’altra excepció és el Lleonet del Vendrell, beneït el 3 de juliol de 2015. Com l’anterior, també va ser creat per l’escultor Manel Llaurador.

4 Famós pels seus brams

El Lleó de Barcelona al segle XVII era molt popular i famós pels seus brams. Així ho explica el folklorista Jan Grau, fent referència als textos del pare Rebullosa, que parlen de les festes de canonització de Sant Ramon de Penyafort.

Un segle més tard, el 1771, aquests brams van deixar d’agradar. El Capità General i la Reial Audiència van manar que els portants del Lleó no fessin els bramuls que solien fer.

5 El lleó a Tarragona, martiri de la santa

A Tarragona, la primera referència escrita que es té de la imatge festiva del lleó també prové del segle XV, com el de Barcelona. En aquest cas, es tracta d’una figura que acompanyava un gran carro anomenat “La Roca de Santa Tecla” que representava diferents passatges de la vida de la santa.

Diu la llegenda, que una part del martiri que li van fer va consistir a envoltar-la d’ossos i lleons famèlics. Aquests, en comptes de llançar-se sobre ella, van començar a menjar-se els uns als altres. En altres versions de la llegenda, quan van llançar la santa als lleons, aquests li van llepar les ferides.

Fonts d’informació:

Viquipèdia “Lleó”

Viquipèdia “Lleó de Tarragona”

El bestiari ocult del MNAC

Article El lleó de Jan Grau, publicat a festes.org.

Llibre: Bèsties de Festa!, CIM edicions

Article: Santa Tecla, patrona de Tarragona: Vida i llegenda

(Foto: El Lleó de Tarragona en una cercavila / Font: Amics del Lleó de Tarragona)

El Cabrot Petit i l’Àliga del Vendrell impulsen un concurs de cartells adreçat als infants

dt., 31/03/2020 - 16:44

Amb motiu del període de confinament que està vivint la població a causa de la crisi del coronavirus, diferents entitats del Vendrell han decidit organitzar un concurs de cartells per motivar i mantenir actives les entitats culturals. La proposta està dirigida a infants i joves d’entre 3 i 14 anys, membres d’aquestes associacions, i consisteix en fer un dibuix en el qual apareguin algunes de les imatges festives del municipi.

El concurs està dividit en diferents modalitats, segons les edats i les entitats a qui vagin dirigits els dibuixos. En el cas del Cabrot Petit del Vendrell, els participants han de plasmar la seva manera de veure aquesta figura festiva. El principal requisit del concurs és que en el dibuix apareguin tots els elements de la colla, és a dir, el Cabrot, el Cabrot Petit, les Maces i la Batucada.

El cartell, que té per títol “Santa Anna 2020 – Festa Major – El Cabrot Petit”, es pot fer en format vertical o horitzontal, DIN A3 o DIN A4, i la tècnica és totalment lliure. Es poden fer servir llapis de colors, aquarel·les o fins i tot fer un collage. El jurat, que en el cas del Cabrot Petit estarà compost per la Junta de l’entitat, valorarà l’originalitat i la creativitat dels participants.

Tots els treballs es poden fer arribar a l’Associació Drac de Foc el Cabrot del Vendrell a través del número de WhatsApp de l’entitat, ja que el concurs és exclusiu pels membres d’aquesta associació. Tenen temps fins al divendres 1 de maig. Per presentar-se cal fer una foto del dibuix i enviar un petit vídeo (en format horitzontal) en el qual cada infant expliqui en què s’ha inspirat a l’hora de dibuixar el cartell, quina tècnica ha utilitzat i què és el que vol transmetre.

El concurs de cartells de Festa Major del Cabrot Petit estarà dividit en dues categories. La primera a nens i nenes d’entre 3 i 8 anys, i la segona a infants i joves d’entre 9 i 14. El dibuix guanyador d’aquesta última categoria tindrà el privilegi de convertir-se en el cartell de Festa Major de l’entitat. L’obra es publicarà a les xarxes socials i se’n faran còpies físiques que es penjaran a diferents espais i comerços del Vendrell.

El premi per a la categoria d’infants d’entre 3 i 8 anys serà una sorpresa pensada per a tota la família, mentre que tots els nens i nenes que participin en el concurs de cartells rebran un petit detall.

Altres associacions del Vendrell també participen en la iniciativa

A part del Drac de Foc el Cabrot del Vendrell, l’associació Àliga del Vendrell i l’entitat Gegants i Nans del Vendrell també han impulsat un concurs amb les mateixes bases dirigit als seus socis més joves. En el cas de l’Àliga, el requisit del dibuix és que contingui les dues àligues, els portants i els grallers. En el cas dels Gegants, en el cartell han d’aparèixer les dues parelles de gegants, els gegantons, els nans i els grallers.

Com en el cas del Cabrot, per presentar-se al concurs s’haurà d’enviar una foto del cartell i un vídeo al grup de WhatsApp de cada entitat. En el vídeo, cada infant haurà d’explicar què vol transmetre amb el dibuix, com l’ha fet i en què s’ha inspirat. Els cartells es poden presentar en horitzontal o vertical, en DIN A4 o DIN A3, i la tècnica és totalment lliure.

Reportatge sobre el bestiari d’insectes: “Històries singulars en el capoll de la democràcia”

dj., 26/03/2020 - 23:13

Tenen generalment dos ulls, que ocupen la major part de la seva cara; antenes, per captar informació del seu entorn, i ales, que els permeten anar d’un lloc a l’altre. La família dels insectes en el món del bestiari festiu no és la més àmplia però sí una de les meves variades. Està formada per escorpins, borinots, papallones, fil·loxeres i altres tipus de bèsties com el diabló, un escarabat que ataca l’avellaner i l’alzina.

Actualment, segons xifres de l’arxiver de bestiari festiu Ramon Saumell, existeixen al voltant d’una trentena de figures al territori català inspirades en insectes. Es tracta d’un tipus d’animals que no s’inclouen en els grups “clàssics”, com poden ser les àligues, els dracs o les mulasses. No tenen antecedents històrics, sinó que són més aviat moderns. En comptes de tenir fesomies similars, el que realment els uneix són les històries singulars que tenen al darrere.

El primer insecte que va aparèixer a la família del bestiari festiu català va ser la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia, l’any 1981. Mercè Beneit va ser una de les persones que va participar en la creació d’aquesta bèstia encarregada per l’Ajuntament. La van fer amb una estructura de ferro i malla de galliner. El cos el van recobrir amb pasta de paper i la cua la van fer de lona.

Foto: Primera fil·loxera que va tenir Sant Sadurní d’Anoia / Font: Festa de la Fil·loxera

Com explica Beneit, en aquell moment ni ella ni els seus companys, vinculats al col·lectiu artístic local El Taller, estaven al corrent que eren els constructors del primer insecte del bestiari català. “Tampoc érem conscients que només hi havia dracs, simplement era l’encàrrec que ens havien fet”, afirma, i afegeix que el que recorda d’aquella època és que va costar trobar informació sobre l’aspecte de la fil·loxera. Una de les fonts en les quals es van basar va ser en un dibuix de l’insecte.

Quan Beneit parla “d’aquella època” es refereix als volts del 1979, any en què es van constituir els primers ajuntaments democràtics. En aquell moment van sorgir diferents moviments de recuperació de la cultura popular, la festa i la història local. Com explica l’etnòleg Xavier Cordomí al llibre Bèsties de festa!, al principi la construcció d’imatgeria es va veure limitada “a la creació pràcticament exclusiva de dracs”. A partir de la segona meitat dels anys vuitanta, ja van aparèixer tota classe de bèsties.

Si el primer insecte de la imatgeria festiva catalana va ser una fil·loxera, un animal molt vinculat a la història de Sant Sadurní d’Anoia, a causa de les plagues que va haver-hi a les vinyes durant la segona meitat del segle XIX, el segon insecte a aparèixer va ser un escorpí. Es tracta de l’Estavat de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès), construït el 1989 pel famós constructor solsonès Manel Casserras (1929 – 1996).

Francesc Canals, president del Grup Local del Correfoc “Estavats”, explica que al municipi hi ha una zona, al costat del pantà de la Llosa del Cavall, que li diuen els “Estavats” perquè s’hi poden trobar molts escorpins petits que reben aquest nom. “Es va triar aquest animal perquè volíem que fos alguna cosa típica d’aquí”, recorda, i afegeix que les persones encarregades de triar aquest insecte van ser, precisament, els organitzadors del correfoc que se celebra cada any per la Festa Major, és a dir, pels volts del 10 d’agost.

Foto: L’any 2018 es va construir una rèplica de la Papallona de Sant Pere que pesés menys / Font: Colla de la Papallona de Sant Pere de Terrassa

La història dels insectes al món del bestiari continua als anys noranta amb la Papallona de Sant Pere. La figura, estrenada el 6 de juny de 1992, va ser construïda per Pep Ruiz Ragà en memòria d’una amiga seva que havia mort feia relativament poc: l’activista terrassenca Rosa Mora i López (1936 – 1990). Mora va ser una persona clau en la recuperació de les festes populars de la seva ciutat, Terrassa, després de la dictadura franquista.

El fet que a la figura s’hi pugui trobar un insecte com la papallona es podria dir que és anecdòtic, ja que el que de veritat té significat és el tronc, recobert de roses i mores en una clara referència al nom de l’activista. Quan el constructor Pep Ragà va haver acabat la figura, la va donar a l’Associació de Veïns del barri de Sant Pere que, dos anys més tard, la va cedir a un grup de joves engrescats a organitzar activitats al barri.

David Traver és un d’aquests joves que a mitjans dels noranta va començar a treure la Papallona de Sant Pere durant les festes de la ciutat. Explica que el que més atrau de la figura és el fet de ser una bèstia amable, que en comptes de foc tira aigua. “A l’estiu ve molt de gust”, afirma. Traver també assenyala que el fet de no tirar foc és un altre dels motius pels quals la figura forma part d’un àmbit més familiar, ja que als nens els agrada molt. La papallona, a més, crida l’atenció perquè, al ser un insecte, no és molt habitual.

Foto: Al costat esquerre de la figura es poden veure les roses del tronc de la Papallona / Font: Colla de la Papallona de Sant Pere de Terrassa

Avui dia es pot dir que els insectes en l’àmbit del bestiari festiu s’han convertit en un grup propi. De fet, al llarg d’aquests trenta-nou anys, des de l’aparició de la primera Fil·loxera l’any 1981, s’han organitzat diferents trobades. Un dels esdeveniments dels quals es té constància és la XII Mostra de Bestiari Festiu: “Insectes i bitxets”, que es va celebrar durant les Festes de Santa Eulàlia de Barcelona l’any 2010. Hi van participar un total d’onze bèsties de diferents tipus, entre les quals hi havia el Diabló de la Selva del Camp (2000) i les Libèl·lules d’Olesa de Montserrat.

Foto: El Borinot de Foc en una trobada a Vilassar de Mar / Font: Associació del Borinot de Foc

Una altra trobada, en aquest cas més recent, és la que es va celebrar el 2016 al Vendrell. La va organitzar l’Associació del Borinot de Foc per celebrar el cinquè aniversari de la seva bèstia. Un dels aspectes a destacar d’aquesta figura és que no té una història al darrere vinculada al municipi, sinó que es va construir per aportar a la ciutat del Vendrell un “element diferent” en comparació al bestiari tradicional explica el president de l’entitat, Josep Sendra.

Un dels motius pels quals la colla va decidir fer un borinot és perquè té una forma bastant simple i, per tant, el podien construir des de zero els mateixos membres de l’entitat. Una altra raó pels quals es va escollir aquesta figura és perquè d’insectes com a bestiari festiu n’hi ha pocs arreu de Catalunya. Per tant, era un tret diferencial que podria fer servir la colla a l’hora de proposar intercanvis.

(Foto: Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia / Font: Festa de la Fil·loxera)

El certificat de delictes de naturalesa sexual i les autoritzacions per fer activitats amb menors

dj., 26/03/2020 - 20:33

És obligatori que totes les entitats, si tenen menors d’edat, exigeixin el certificat de delictes de naturalesa sexual a totes les persones que tinguin un tracte habitual i continuat amb menors. El certificat l’ha de demanar la junta directiva un cop l’any per un tema de seguretat, així ho diu la llei. En el cas que es cometés un delicte sexual i la junta no tingués aquest certificat, recauria sobre ella part de la culpa. També cal tenir en compte que la denúncia que es fes aniria per la via penal.

El certificat de delictes de naturalesa sexual s’ha de demanar anualment. Qui té l’obligació de sol·licitar-lo és la persona que tracta amb el menor.

Casos obligatoris

Només és obligatori demanar el certificat de delictes de naturalesa sexual si l’entitat realitza habitualment activitats amb menors. En el cas que es tractés d’un tema puntual, com podria ser la realització d’un taller un dia concret de l’any, no caldria demanar-lo. En canvi, si les sessions es fessin cada quinze dies o un cop al mes sí que caldria.

En el cas dels pares o els tutors legals, si aquests estan presents durant les sessions, no és necessari reclamar el certificat de delictes de naturalesa sexual als monitors perquè s’entén que aquests ja estan vigilant els seus fills. Ara bé, si l’activitat està organitzada per un pare/mare de l’entitat, i en la classe hi ha altres menors a càrrec seu, sí que és necessari que la junta disposi d’aquest document.

Full d’autoritzacions als menors d’edat

Cada vegada que hi hagi alguna sortida, l’associació ha de tenir les autoritzacions de tots els pares i mares conforme aquell nen o nena pot desplaçar-se per fer una determinada activitat. Es tracta d’un paper en el qual els progenitors donen permís als monitors per actuar en diferents casos, com per exemple, davant d’accidents o lesions. En situacions com aquestes, els monitors han de tenir el permís explícit dels pares o els tutors legals per prendre decisions en el cas que no es puguin localitzar els responsables dels menors.

Aquesta autorització, a més, ha d’estar firmada per un dels dos pares. Si té la firma dels dos, millor, però no és necessari. Normalment, la pàtria potestat dels infants la tenen els dos progenitors, a no ser que un jutge l’hagi retirada.

Font: Patrícia Julià de SeInProDat Assessors.

(Foto: Taller de plastilina/ Font: Pexels)

Cinc aspectes legals i jurídics a tenir en compte durant l’estat d’alarma

dc., 25/03/2020 - 20:40
1) Caducitat del certificat digital durant l’estat d’alarma

Les oficines de l’Agència Tributària, com bona part de l’administració pública estan tancades al públic i, per tant, resulta impossible poder renovar el certificat digital.

En relación con aquellos contribuyentes cuyo certificado electrónico esté caducado o próximo a caducar, se informa que la AEAT permite el uso de los certificados caducados en su SEDE de acuerdo con lo previsto en Real Decreto 463/2020, de 14 de marzo.

Es posible que su navegador habitual no se lo permita en cuyo caso le recomendamos lo traslade al FireFox donde podrá seguir usándolo.

2) No interrupció dels terminis per a la presentació de declaracions i autoliquidacions tributàries

La suspensión de los términos y la interrupción de los plazos administrativos que se establecen en el Real Decreto que declara el estado de alarma, no será de aplicación a los plazos tributarios, sujetos a normativa especial, ni afectará, en particular, a los plazos para la presentación de declaraciones y autoliquidaciones tributarias.

3) Mesures excepcionals sobre ajornaments i fraccionaments de deutes amb l’administració

Medidas excepcionales para solicitar aplazamientos de acuerdo con las reglas de facilitación de liquidez para pymes y autónomos contemplada en el Real Decreto-ley 7/2020 de 12 de marzo.

Concesión de un máximo de 6 meses, los primeros 3 meses sin interés.

Se amplía el plazo de pago de deudas tributarias en curso y que tengan vencimiento (aplazamientos, fraccionamientos, deudas en voluntaria y ejecutiva entre otros), desde el 18.03.2020, se suspende el pago hasta el 30.04.2020. Las deudas con vencimiento entre el 14.03.2020 y el 18.03.2020 también quedan suspendidas mientras dure el estado de alarma.

Para aquellas deudas que se comuniquen a partir del 18.03.2020, el plazo de pago se extiende hasta el 20.05.2020.

4) Paralització de tributs de la Generalitat de Catalunya

Paralització de la presentació i pagament de les autoliquidacions pròpies i cedides fins a la data de finalització de l’estat d’alarma.

5) Formulació i aprovació de comptes anuals i convocatòria d’assemblees

Es permet, encara que no consti en els seus Estatuts, que les reunions telemàtiques de les associacions, s’entendran realitzades a la seu de la persona jurídica.

S’incrementa el termini per a la formulació dels Comptes Anuals fins al 30/06/2020. En conseqüència, el termini per l’aprovació dels Comptes Anuals del 2019 serà amb data límit 30/09/2020 (durant els 3 mesos següents a la data de formulació d’aquests).

No es permet la convocatòria d’assemblees (es troben suspesos tots els terminis de tots els actes). Cada Junta Directiva haurà de convocar i celebrar, si s’escau, l’Assemblea General dins el termini de tres mesos a partir de l’aixecament de l’estat d’alarma.

Que la cultura popular no s’aturi!

Aprofitem l’avinentesa per recordar a les colles que és important mantenir vives les entitats culturals mentre duri aquesta situació. A banda de promoure iniciatives del tot originals per oferir entreteniment a la mainada i als amants de la cultura, és bo que mantingueu el contacte amb la base social. A més, els responsables de l’entitat (membres de juntes directives, caps de colla…), tenim l’oportunitat per posar al dia la documentació de l’entitat, les subvencions i altres projectes.

(Autor foto: Mohammad Pexels) 

Afectacions al servei d’atenció de l’aplicació ‘Festa, foc i pirotècnia’ durant el confinament

dt., 24/03/2020 - 19:27
Aplicació Festa, Foc i pirotècnia

A causa del confinament pel Covid-19, alguns dels serveis de l’Adminstració Pública se n’han vist afectats.

En concret, des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ens informen que si durant el període de confinament algú té alguna dificultat sobre l’aplicatiu Festa, foc i pirotècnia, d’acreditació de formacions CRE, podeu posar-vos en contacte amb la persona responsable de l’aplicació (Josep Bonet) mitjançant el correu jbonetc@gencat.cat.
IMPORTANT: Les consultes enviades a formacio.cpt@gencat.cat no seran ateses durant el confinament.

Que la cultura popular no s’aturi!

Aprofitem l’avinentesa per recordar a les colles que és important mantenir vives les entitats culturals mentre duri aquesta situació. A banda de promoure iniciatives del tot originals per oferir entreteniment a la mainada i als amants de la cultura, és bo que mantingueu el contacte amb la base social. A més, els responsables de l’entitat (membres de juntes directives, caps de colla…), tenim l’oportunitat per posar al dia la documentació de l’entitat, les subvencions i altres projectes.

L’Agrupació del Bestiari segueix a la vostra disposició de forma telemàtica per al que pugueu necessitar durant aquest període.

Neix Virus Popular, el nou canal de Youtube per posar cara a la cultura

dj., 19/03/2020 - 12:20

A causa de la crisi sanitària que està vivint el país, s’han hagut de suspendre molts actes de cultura popular arreu del territori català. Virus Popular és un programa de cultura que ha sorgit fa relativament poc, el passat 14 de març, a la plataforma Youtube amb l’objectiu d’entretenir la població confinada que durant aquests dies no podrà gaudir d’actes culturals a l’aire lliure.

El folklorista Amadeu Carbó, conegut per fer el programa radiofònic Fes ta Festa, és un dels impulsors d’aquest espai comunicatiu que pretén reflexionar sobre diferents aspectes vinculats amb la cultura popular de manera directa i desacomplexada, mitjançant entrevistes de proximitat. Temes com la perspectiva de gènere, l’apoderament dels espais públics, la gestió d’equipaments o la combinació d’innovació i tradició es portaran a debat en aquest canal.

Com explica Carbó, Virus Popular vol “donar una resposta, amb un somriure a la cara, a una situació que en principi és molt trista”, afirma fent referència a la crisi del coronavirus. A la vegada, vol ser un espai obert, que compti amb la participació dels seus espectadors. De fet, a la pàgina web del programa s’hi pot trobar un espai perquè puguin fer arribar els seus suggeriments.

Un equip multidisciplinari

Virus Popular, a part de Carbó, també està compost per la comunicadora i gestora cultural Paula Vallejo. De l’aspecte tècnic se n’encarrega l’Arnau Cristóbal, en Xavier Malet, del disseny gràfic i en Francesc Buxeda i Aliu de la comunicació. Tots ells, a més, participen en l’elaboració de les entrevistes i en la selecció dels confinats, és a dir, de les persones a qui entrevistaran.

Com explica Buxeda i Aliu, amb aquest programa es vol generar un virus popular que expliqui a la gent “coses interessants que passen a la cultura popular i, sobretot, fent-ho amb la gent que ho protagonitza i fent-ho amb gent jove, que té un futur i té unes idees i que està molt acostumada a treballar amb les noves tecnologies”. Cada dia, a les 22 hores, es penjaran nous continguts d’aquest canal cultural.

(Foto: L’Amadeu Carbó, presentant un dels programes de Virus Popular / Font: Youtube Virus Popular)

S’amplia el termini per presentar la subvenció de cultura popular a la Diputació de Barcelona

dc., 18/03/2020 - 16:58

L’estat d’alarma en què actualment es troba Catalunya, a causa de la crisi del coronavirus, ha comportat una sèrie de canvis en els tràmits que normalment fan les entitats en aquesta època de l’any. Aquest és el cas de les subvencions.

A la província de Barcelona, la Diputació ha suspès fins al dia 29 de març el còmput del termini per presentar-se a la convocatòria de subvencions de cultura popular i tradicional 2020. Això significa que, després de paralitzar-se el primer termini, s’amplia el període en el qual les associacions es poden presentar a aquesta subvenció.

Segons fonts de la Diputació de Barcelona, a partir del 29 de març hi haurà aproximadament dues setmanes més per presentar la sol·licitud a aquesta convocatòria, a no ser que es prorrogui l’estat d’alarma.

(Foto: Façana de la Diputació de Barcelona / Font: Amadalvarez)

L’Agència Tributària ajorna el pagament d’impostos fins a un màxim de sis mesos

dc., 18/03/2020 - 13:36

Amb motiu de la situació d’alarma que està vivint l’Estat a causa del coronavirus, l’Agència Tributària està ajornant els terminis per pagar els impostos que tenen pendents les entitats.

En el Reial Decret-llei 7/2020 del 12 de març es recullen una sèrie de mesures per ajornar, precisament, aquests pagaments. Aquest és el cas de les declaracions que tenen el termini de presentació del 13 de març fins al 30 de maig. Els pagaments es podran ajornar fins a un màxim de sis mesos i no es cobraran interessos de demora si el pagament es fa dins els tres primers mesos.

Pel que fa a l’IVA i l’Impost de Societats, el seu pagament també es pot ajornar, com també l’IRPF de treballadors/es, professionals i lloguers. L’Agència Tributària, a més, amplia el temps per pagar l’Impost de Societats fet amb el model 202 d’aquelles entitats que van tenir un resultat positiu en l’última declaració.

Cal assenyalar que, encara que l’administració ampliï el termini per realitzar aquests pagaments, les declaracions i les autoliquidacions tributàries no s’ajornen i, per tant, s’han de presentar igualment dins del període establert. Dit d’una altra manera, declaracions com les de l’IVA o l’Impost de Societats s’han de seguir fent segons el calendari.

La recomanació de l’Agrupació del Bestiari en aquests casos és que, si no hi ha impediments per a fer-ho, s’intentin fer les presentacions telemàtiques dins els terminis previstos i, en cas que no es tingui liquiditat a causa de la COVID-19, fer el tràmit d’ajornament de pagaments.

Per ajornar els pagaments, les entitats han de seguir els següents passos que detalla l’Agència Tributària. Un d’ells és marcar la casella: “Sol·licitud acollida al Reial Decret llei 7/2020, de 12 de març, pel que s’adopten mesurades urgents per respondre a l’impacte econòmic del COVINYA-19.

Certificats electrònics caducats o a punt de caducar

L’Agència Tributària informa que aquells contribuents que tinguin el certificat electrònic caducat o a punt de caducar poden seguir utilitzant aquests certificats d’acord amb el que preveu el Reial Decret 463/2020 del 14 de març.

En cas que el navegador habitual no permeti utilitzar el certificat digital, es recomana fer servir el navegador de FireFox.

Per a qualsevol dubte, posen a disposició el telèfon: 93 442 27 64.

El contracte de voluntariat: per a què serveix i com es fa

dc., 18/03/2020 - 12:13

Un dels problemes que solen tenir les entitats és que a part de socis tenen voluntaris. Qui són els voluntaris? Totes aquelles persones que realitzen una activitat per a l’entitat de manera gratuïta, assumint un compromís i unes obligacions. Per exemple, els voluntaris de la Creu Roja. Agafen el compromís de participar durant un cert temps en aquella entitat amb unes obligacions horàries i de servei.

De tant en tant la Seguretat Social fa inspeccions a les entitats quan realitzen activitats. En aquests casos és important que tots els voluntaris hagin firmat prèviament un full de compromís. En cas de no ser així, els inspectors poden entendre que aquelles persones que no són sòcies, però que estan col·laborant amb l’entitat, estan treballant de manera encoberta.

Una multa de fins a 10.000 €

Una entitat munta una barra de bar en una festa. A part dels socis ve gent que no és sòcia a participar i a ajudar de manera gratuïta. Si en una situació com aquesta es presenta un inspector de la Seguretat Social, aquest demanarà que es demostri que tota la gent que està col·laborant a la festa és sòcia de l’entitat o ha firmat un full de compromís com a voluntari. En cas de no ser així, obrirà una acta d’inspecció de treball.

Si l’inspector troba persones que estan treballant a la barra del bar sense contracte, sense estar donades d’alta a la Seguretat Social i sense ser sòcies de l’entitat, l’associació podria arribar a rebre una multa de fins a 10.000 €. Quina defensa hauria pogut tenir l’entitat? Un contracte de voluntariat.

Com es fa un contracte de voluntariat?

Si una persona vol col·laborar amb una entitat però no n’és sòcia, és important agafar el seu compromís com a voluntària. Per fer-ho és important que firmi un contracte de voluntariat. Hi ha molts models a Internet, un exemple pot ser aquest de la Generalitat.

En el full de compromís s’ha d’especificar el caràcter voluntari i altruista de la relació de la persona amb l’entitat. També s’han de descriure les tasques a realitzar i si el voluntari rebrà formació.

A més, s’ha de notificar el rescabalament de despeses, és a dir, el pagament al voluntari d’aquelles despeses degudament justificades que li suposi l’activitat voluntària. Per exemple, despeses de transport, d’àpats o de materials relacionats amb la seva tasca voluntària. A part d’això, mai, de cap manera, se li pot pagar res al voluntari.

Si el voluntari que col·labora amb l’associació és soci d’aquesta, no cal que signi el full de compromís.

Les assegurances

Un voluntari, per col·laborar en l’activitat d’una entitat, ha d’estar assegurat. Generalment les associacions tenen una pòlissa de responsabilitat civil. Estaria bé comprovar si aquesta també cobreix els voluntaris.

ACLARIMENT: Les pòlisses d’assegurança d’accidents de MGS contractades a través de la Corredoria Arç sota el paraigua de l’Agrupació del Bestiari Festiu sí donen cobertura als voluntaris que puguin col·laborar en les activitats de l’associació.

Font: Patrícia Julià de SeInProDat Assessors.

(Foto: Concert de música / Font: Pexels)

Les Festes de Sant Josep Oriol 2020 queden suspeses

dl., 16/03/2020 - 12:42
Comunicat de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi

Com a organitzadors de les Festes de Sant Josep Oriol hem decidit suspendre el programa d’actes que s’havien de celebrar entre el 21 i el 29 de març. La idea és ajudar a no estendre la malaltia i, per tant, reduir els moviments i la quantitat d’activitats.

Amb les recomanacions a la mà, se suspenen tots els actes amb tres excepcions que es posposen: el Retaule de Sant Josep Oriol, la presentació del llibre ‘Les Festes de Sant Josep Oriol. 25 anys fent barri i fent cultura popular’ i la Xerrada ‘Recuperant la Festa Major’.

Per tal de contribuir a crear un ambient de tranquil·litat i ser positius, des dels Gegants del Pi volem engegar un seguit d’iniciatives i explicar-les:

 • En primer lloc, en suport del nostre teixit veïnal i comercial, i entenent que aquesta crisi ens afectarà a tots, l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi ens solidaritzem i assumirem totes les despeses que han tingut les Festes. Per això, no es reclamaran els imports de les col·laboracions que fan anualment els comerços del barri. En el cas que ja s’hagin recollit els diners, es retornaran.
 • Es farà una cercavila extraordinària que tindrà lloc quan es pugui dur a terme amb normalitat, previsiblement dins de les Festes Quinquennals dels Gegants del Pi, que se celebraran del 12 al 20 de juny.
 • Per tal de convidar tothom a sentir-se part de les Festes de Sant Josep Oriol, com si les tinguéssim a casa, es penjaran vídeos de l’hemeroteca de les Festes de Sant Josep Oriol al canal de Youtube dels Gegants del Pi, una campanya encarada a la canalla i tothom qui vulgui recordar les festes dels anys passats. També es penjaran a internet diferents elements promocionals de les Festes.
 • S’engega el Concurs d’Instagram #ConcursSJO20 amb la idea que tothom qui ho vulgui pengi fotografies dels Gegants del Pi, de les Festes de Sant Josep Oriol d’altres anys, jugant amb els gegants de goma a casa… qualsevol fotografia serà benvinguda. A més, per incentivar la participació, tots els participants seran guardonats amb una xapa commemorativa de les Festes d’enguany, amb la imatge del cartell. El Concurs durarà fins que tot torni a la normalitat.
 • Finalment, un cop reobri la Casa dels Entremesos, s’hi podran aconseguir de manera gratuïta tots els elements de marxandatge de les festes que ja estaven impresos: les postals de Bestieses, el desplegable de la Cercavila de Festa Major, el programa de les Festes i el fulletó.

Volem agrair a tothom la seva comprensió i suport, sense vosaltres la nostra feina no tindria sentit. Esperem que ben aviat puguem retornar a la normalitat i poder gaudir dels gegants al carrer. Visca la Festa Major!

(Foto: Els Gegants del Pi i els Gegants petits del Pi en un acte / Font: Associació d’Amics dels Gegants del Pi)

Afectacions a l’atenció al públic a causa de la pandèmia del Coronavirus

ds., 14/03/2020 - 09:35

El Gabinet de Crisi constituït dins l’organització de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya per afrontar aquesta situació sobrevinguda – i amb el vist-i-plau de la Junta de Govern – ha pres les següents mesures al llarg d’aquestes setmanes:

 • Recomanar la cancel·lació o ajornament de tota activitat social de les entitats durant el mes de març com a mínim (en funció de l’evolució de l’episodi)
 • Difondre les mesures de prevenció, protecció i higiene entre els col·lectius per tal de contribuir al control de la pandèmia
 • Assessorar les entitats que presentaven dubtes sobre l’organització d’activitats

Avui, 14 de març de 2020, arran de la recomanació de confinament de tot el país, amb l’objectiu de protegir el personal contractat i garantir el dret a confinament voluntari, s’ha pres el següent acord:

 • Tancament de l’oficina de l’Agrupació del Bestiari des d’avui mateix, i fins el dia 30 de març o fins que les recomanacions de les autoritats ho indiquin.
 • Oferir al personal contractat els mitjans necessaris per a poder desenvolupar algunes tasques des dels seus respectius domicilis.
 • Es garanteixen uns serveis mínims d’atenció preferentment via correu electrònic i whatsapp i, alternativament via telèfon. Malgrat ser conscients que algunes tasques poden resultar alterades.

Així mateix, es deixa la porta oberta a ampliar les mesures que es puguin prendre a partir de les informacions i recomanacions de les autoritats pel que fa a l’episodi de pandèmia.

SERVEI D’ATENCIÓ DE L’AGRUPACIÓ DEL BESTIARI FESTIU I POPULAR DE CATALUNYA
A partir del 16/03/2020

Correu electrònic:  info@bestiari.cat  (contacte prioritari)
Whatsapp: 647 69 52 63 (contacte prioritari)
Telèfon: 93 517 55 87 (no es garanteix l’atenció en tot l’horari habitual)

 

L’entitat de la Catalunya Nord Aire Nou de Bao rep la Creu de Sant Jordi

dj., 12/03/2020 - 20:52

Aquest 2020 Aire Nou de Bao ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi, una distinció que atorga la Generalitat des de l’any 1981. L’associació, federada a l’Agrupació del Bestiari, va saber oficialment dimarts 10 de març que havia estat condecorada després que el Govern de Catalunya aprovés la proposta de candidatures de la Consellera de Cultura.

Enguany l’associació compleix 25 anys i ha estat premiada, precisament, pel seu “quart de segle de compromís infatigable amb la llengua i la cultura catalanes a la comarca del Rosselló”, expliquen des del Govern de Catalunya. Un dels motius pels quals s’ha fet una distinció a aquesta entitat és per la seva tasca al servei de la llengua catalana, duta a terme en forma de cursos de català per a adults i infants.

Aire Nou de Bao també ha estat guardonada pel treball que ha fet a l’hora de promoure la cultura catalana, i que “ha contribuït a la construcció d’uns espais culturals compartits que han permès superar les fronteres administratives establertes entre la Catalunya del Nord i els altres territoris del país”, afirmen des del Govern.

“Una distinció que ens honora”

Hervé Pi, un dels fundadors d’Aire Nou de Bao, explica a l’Agrupació del Bestiari que rebre la Creu de Sant Jordi “és una distinció que ens honora” i afegeix que el que realment és important per l’associació no són tant les activitats que organitza sinó el fet d’utilitzar aquestes eines “per fer viure la llengua”.

Actualment Aire Nou de Bao està composta per aproximadament 150 socis. Al llarg dels seus 25 anys, l’entitat ha creat diferents conjunts musicals de gralles, percussions, cants polifònics i sacs de gemeces, com també grups de bastoners, pastorets, sardanes, trabucaires i diables. Un exemple són els Castellers i Grallers del Riberal. L’associació, a més, organitza des del 2002 l’Identi’CAT, la Trobada de la Catalanitat de la Catalunya Nord.

Pel que fa al bestiari, des de l’any 2006 Aire Nou de Bao compta amb el Drac Hamlet, construït per Sendo Valls. Es tracta d’un drac filòsof, conegut per recitar versos com el personatge homònim de Shakespeare. En aquest cas la bèstia diu: “Ser o no ser català, aquesta és la qüestió”. L’altra bèstia de l’entitat és en Berrugues, creat l’any 2015. Es tracta del drac infantil que acompanya la colla de diables Banyetes, que també està composta per nens i nenes.

Aire Nou de Baó va ser premiada l’any 2017 durant el Festivitas Bestiarum, la gran gala del bestiari festiu que organitza l’Agrupació del Bestiari cada any des del 2014. El jurat dels premis BEST va guardonar l’associació per defensar la llengua i la cultura catalanes.

(Foto: Escala dels falcons d’Aire Nou de Bao / Font: Aire Nou de Bao)

S’impulsa una campanya de micromecenatge per a la creació del Lleó de Sabadell

dj., 12/03/2020 - 14:14

L’Associació d’Amics Encultura’t de Sabadell ha creat una campanya de micromecenatge per recollir fons per a la construcció del Lleó de Sabadell. Amb les paraules “aporta el teu gra de sorra, el Lleó et necessita”, aquesta entitat anima totes les persones, vinculades o no a aquest municipi del Vallès, a fer possible la creació d’aquesta nova figura.

En total, l’entitat demana 3.200 €, que serviran per finançar la construcció de la imatge festiva, el vestuari dels seus portadors, la música del ball i les despeses de la presentació de la bèstia. Aquesta es donarà a conèixer a tots els sabadellencs i sabadellenques el dissabte nou de maig a les sis de la tarda a la plaça de Sant Roc.

Tal com informava l’Agrupació del Bestiari el passat 20 de febrer, en aquests moments, la figura del Lleó de Sabadell l’està creant al Taller Drac Petit de Terrassa el constructor Jordi Grau. Per fer la forma de la figura l’escultor ha utilitzat fins a 600 quilos de fang que després haurà de recobrir d’escaiola per crear el motlle de la peça. La bèstia, finalment, estarà feta de resina i fibra de vidre, pesarà al voltant de 25 quilos i mesurarà gairebé tres metres de llargada.

Entre les diferents recompenses que ofereix l’entitat Encultura’t es pot obtenir, per 5 €, un diploma acreditatiu i la menció del mecenes a les xarxes socials. Per 10 €, a part del diploma i l’agraïment a les xarxes, s’entregarà una xapa commemorativa del Lleó. Per 15 € es pot aconseguir una motxilla del Lleó de Sabadell i per 50 € una litografia limitada i numerada de l’esbós del Lleó signada pel seu autor. Durant la festa de presentació de la nova figura s’entregaran totes aquestes recompenses a les persones que han col·laborat econòmicament amb el projecte.

Una entitat nova

L’Associació d’Amics Encultura’t es va crear l’any passat a partir de la creació de la festa Encultura’t 2019. A partir d’aquesta bona experiència, “un grup de gent comença a donar voltes a fer de la festa una entitat que difongui d’altres maneres la cultura popular i tradicional catalana”, expliquen en la seva pàgina web.

El primer projecte que ha impulsat l’associació un cop creada ha estat la construcció d’una figura protocol·lària per a la ciutat de Sabadell. Es tracta del Lleó, una de les bèsties més solemnes que pot tenir el seguici popular d’una ciutat conjuntament amb l’Àliga. Segons explica l’antropòleg Xavier Cordomí al llibre Bèsties de festa!,  el Lleó és identificat pels Bestiaris medievals amb el valor, la majestuositat i la clemència.

Queda ajornat el curs de Responsables de Grups CRE previst pel 21 de març als Hostalets de Pierola

dj., 12/03/2020 - 12:34

A causa de la fase d’alerta en què es troba Catalunya pel coronavirus, la Generalitat ha decidit ajornar el curs de Responsables de Grups de Consumidors Reconeguts com a Experts (RGCRE) que s’havia de celebrar el dissabte 21 de març al municipi dels Hostalets de Pierola.

La decisió s’emmarca en les últimes mesures i instruccions organitzatives adoptades pel Govern de Catalunya per tal de tractar la crisi del coronavirus. A hores d’ara no hi ha previsió d’una nova data. Quan s’hagi resolt la crisi es fixarà un nou dia al calendari.

 (Foto: Entrada del municipi dels Hostalets de Pierola / Font: Araceli Merino)

Comunicat de la Junta de Govern de l’Agrupació del Bestiari relatiu a les mesures a prendre pel coronavirus

dj., 12/03/2020 - 11:28

Des de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya es fa saber que el Govern de la Generalitat ha decidit establir noves mesures preventives, d’obligat compliment, per evitar la propagació del coronavirus. Aquestes mesures entren en vigor demà, 12 de març de 2020 i s’allargaran durant 15 dies.

Les mesures acordades – que poden ser d’afectació pel col·lectiu del bestiari festiu – són:

 • Se suspenen o s’ajornen les activitats col·lectives en espais tancats o oberts que impliquin una concentració superior a 1.000 persones. En els casos en què aquestes activitats es desenvolupin en espais amb aforament inferior a les 1.000 persones, es podran celebrar únicament si només s’ocupa un terç de l’aforament màxim autoritzat, amb l’objectiu de garantir un espai de separació adequat entre els participants.
 • Aquestes mesures de restricció s’apliquen a espectacles públics, recreatius i d’oci, activitats culturals, religioses o similars, amb independència que siguin ofertes per un titular, explotador o organitzador públic o privat.

A més, es fa un recordatori de les mesures preventives d’higiene genèriques a seguir de protecció individual enfront de malalties respiratòries recomanades pel Departament de Salut (NdP 10/03/2020):

 • Rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó o bé amb solucions alcohòliques, especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
 • Evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com ara tos o esternuts.
 • Mantenir una distància de dos metres aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda.
 • Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida.
 • Evitar de compartir menjar o estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) i altres objectes sense netejar-los degudament.
 • No s’han de prendre precaucions especials amb els animals a l’Estat, ni amb els aliments, per evitar aquesta infecció.

També, el Departament d’Educació (NdP 10/03/2020) insta a la suspensió de tota activitat que organitzin els centres educatius del Departament o qualsevol servei del mateix Departament que no sigui lectiva o curricular, que es faci fora del centre i que impliqui professorat, personal no docent o alumnat de diversos centres simultàniament. Les sortides lectives que impliquin un sol centre es poden mantenir. Aquesta mesura de suspensió té efectes sobre fires, trobades, cantades, certàmens, etc.

Donades totes aquestes informacions, des de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya s’insta a totes les entitats federades que aquestes prenguin les mesures pertinents per a contribuir a la contenció del virus en els assajos, reunions i/o actes amb afluència programats pels pròxims dies. Valorant la cancel·lació o ajornament d’aquests, en funció de l’aforament, els col·lectius implicats o donant compliment de les informacions facilitades per les autoritats.

Tenint en compte que la potestat per ajornar o anul·lar un acte recau en primera instància a l’organitzador. En el cas de l’àmbit del bestiari festiu, algunes de les activitats possiblement afectades són organitzades per ajuntaments.

Accés a la informació oficial i contrastada

Es recomana als responsables de les entitats federades informar-se de forma permanent i seguir sempre
les indicacions de les autoritats sanitàries publicades ÚNICAMENT per mitjans oficials:

La finalitat d’aquest comunicat és aportar suport i un missatge de tranquil·litat a les persones responsables de les entitats federades, i traslladar-los la informació oficial emesa pels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya a fi que es pugui donar compliment de les mesures decretades, i que es puguin prendre decisions de forma responsable i objectiva, lluny de la por social que en alguns casos o mitjans s’ha pogut manifestar.

Es donaran més informacions en cas que se’ns informi de noves indicacions que puguin afectar el col·lectiu.

Vilafranca del Penedès, a 11 de març de 2020

La reunió de la territorial Penedès – Garraf serveix per dissenyar les pròximes actuacions a dur a terme

dt., 10/03/2020 - 10:09

El passat divendres dia 6 de març, es va celebrar al Vendrell la reunió informativa de la territorial Penedès-Garraf, la primera des que es va triar nou Delegat.

L’acte s’emmarca en la voluntat de treball, que des de l’Agrupació de Bestiari i la delegació territorial, es durà a terme per cohesionar totes les entitats que la conformen i que representen les comarques de l’Alt, el Baix Penedès i el Garraf, amb un pes demogràfic important pel que fa a figures i elements de Bestiari tradicional i de protocol.

Durant la reunió es van tractar temes tan importants com la legislació vigent sobre la llei del foc, a càrrec de Quim Gil de la pirotècnia Estalella, les assegurances, per part de Xavier Gómez d’Arç Corredoria, i la catalogació del bestiari festiu, a càrrec de Mercè Ayora, vicepresidenta econòmica de l’Agrupació del Bestiari.

Després d’aquesta primera trobada, que ha servit per conèixer de primera mà les necessitats de cada entitat, se seguirà treballant durant tot l’any per acompanyar les colles que conformen la territorial Penedès-Garraf en matèria d’assessorament i protocols d’actuació.

En total, a la reunió van participar 26 entitats federades i van venir un total de 63 assistents. La trobada també va servir per dissenyar un full de ruta amb unes actuacions prioritàries d’imminent implementació:

– Apropar el Bestiari a totes les entitats.
– Tenir més presència a les trobades.
– Donar cobertura i assessorament per facilitar la realització d’actes, trobades i aniversaris de les entitats.
– Treballar per dur a terme algun acte que englobi la territorial Penedès-Garraf i fixar-lo dins del calendari del foc, per aconseguir que el màxim de colles hi estiguin representades.

Javi Escamilla Mata
Delegat Territorial del Penedès-Garraf

Reportatge sobre la dona en el món del bestiari: “Si no el podem carregar, el podem arrossegar”

dv., 06/03/2020 - 13:40

Les colles de bestiari de Catalunya tenen una assignatura pendent: equilibrar en nombre d’homes i dones les juntes directives. Les dones, tradicionalment més relegades a fer feines d’organització, fa deu anys havien quedat en un segon pla, mentre que els homes, en portar les bèsties, solien liderar les colles. Avui dia les tendències han canviat i, en els últims anys, en municipis com el de Terrassa hi ha hagut diferents dones que han liderat colles de foc, encara que amb alguns impediments. Caldrà esperar una mica més perquè els costums canviïn i els rols femenins i masculins s’equiparin.

Tres segons. Tres segons és el temps aproximat que triguen a encendre’s els coets, també dits carretilles, des de la boca d’un drac. Qui diu drac diu víbria, cucafera o qualsevol altra imatge festiva amb forma d’animal portada per una o més persones. Són instants plens d’expectació, compartits tant per homes com per dones. L’acció d’encendre un coet que dona pas a l’inici de la festa. Ara bé, encara que de cara enfora sembla que tots hi participin de la mateixa manera, de cara endins els rols moltes vegades no estan del tot equilibrats.

La Montse Alcaraz és presidenta de la colla del Bitxo del Torrent Mitger de Terrassa des del juliol del 2019. No és nova a l’entitat, sinó que hi pertany des de fa més de trenta-quatre anys. Per a ella la colla és un espai per créixer com a persona que li permet conèixer gent diversa amb qui compartir la mateixa il·lusió. Es va fer presidenta de l’associació principalment per un motiu: visibilitzar més les dones. “Fem molta feina a les colles, estem a totes. Així i tot, els presidents solen ser homes”, es queixa.

A l’hora de parlar de xifres, aquestes es troben en la federació d’entitats de bestiari festiu de Catalunya, és a dir, l’Agrupació del Bestiari. La federació està composta per 230 associacions, algunes d’elles provinents del País Valencià i la Catalunya Nord. D’entre totes aquestes, només 50 entitats estan presidides per dones. La representació femenina, per tant, es troba en el 21,7% de les colles. La xifra no arriba ni a una tercera part del total.

De vegades hi ha senyals que no es veuen a primera vista però que són molt reveladors. Com quan en les reunions de caps de colla s’hi troben principalment homes. En altres ocasions, els indicis són més clars, com en la foto de família dels Premis BEST, que cada any s’entreguen a persones i entitats que han treballat a favor de la cultura popular. En l’edició del 2019, a l’hora d’ajuntar els guanyadors (representants de les colles) i els membres del jurat, la imatge va ser molt impactant: hi havia tretze homes i només una dona. Cal afegir, però, que a la foto faltava una altra dona, també premiada durant la gala.

Foto de família Festivitas Bestiarum 2019 / Foto: Jordi Gatell

Fets com els dels Premis BEST evidencien les desigualtats que hi ha en les colles de bestiari a l’hora d’ocupar càrrecs de responsabilitat. Com explica Montserrat Solà en l’article La festa té nom de dona, publicat a la revista Caramella XV, “habitualment la dona ha estat la «cuidadora de la festa», un paper que per a molts és considerat «natural» al sexe femení”. En aquest sentit, tradicionalment les noies i les dones s’han dedicat a les tasques d’organització, secretaria i logística.

Amb el pas del temps, els rols han canviat. Dimecres 4 de març, en una xerrada organitzada per l’Associació Juvenil Drac Baluk, es van reunir al Centre Cultural de Terrassa cinc dones que havien dirigit entitats de foc. La Ivette Baldó, del Drac Baluk, va expressar que quan havia sigut presidenta de l’entitat, amb vint-i-un anys, s’havia trobat amb persones que qüestionaven les seves capacitats pel fet de ser noia i ser jove. A la Mar Pujals, dels Diables Balrogs de Terrassa, li havia passat que, essent presidenta, si anava a una reunió amb un soci masculí de la colla, l’interlocutor es dirigia principalment a ell i no a ella.

Durant la mateixa taula rodona, Montse Alcaraz, del Bitxo del Torrent Mitger, i Rosa Busqué, del Drac de Terrassa, van coincidir en el fet que fa deu anys hi havia una divisió de tasques. Les noies solien tocar el tabal, portar la bossa amb aigua i el carro de la pirotècnia, mentre que els homes portaven la bèstia i encenien les carretilles. Avui dia, però, hi ha sòcies que volen travessar o han travessat aquesta línia divisòria. Com diu Alcaraz: “Si el Bitxo, amb 65 kg, no el podem carregar, el podem arrossegar”, i afegeix que tot és qüestió de temps que les dones de la colla finalment es convencin que poden portar la bèstia.

En altres casos, com en l’Associació Institut Promoció de la Cultura Catalana de Barcelona, la seva presidenta, Maite Roca, recorda que des dels inicis de l’entitat, l’any 1976,  no hi ha hagut diferències de rols entre homes i dones. Pel que fa a les bèsties que tenen, la Vaqueta del Raval i els Bouets, pesen només 15 kg, no tiren foc i, des de la seva creació l’any 1986, els han pogut portar tant homes com dones.

Participants a la xerrada organitzada per l’Associació Juvenil Drac Baluk / Foto: Drac Baluk Astharot i Diables de Ca n’Aurell

En les festes, qui dona la personalitat a una imatge festiva és la persona que la porta. La manera com es mou o arrossega els peus li dona un caràcter més animat o més solemne. Amb la mort del dictador Franco l’any 1975 i la recuperació de la democràcia a Espanya, es van produir a Catalunya diferents moviments per restablir la cultura popular al territori. Un d’ells va ser la creació de figures de bestiari, el nombre dels quals no ha parat de créixer. Algunes d’aquestes peces es van construir amb molt de pes i això ha sigut un impediment per a moltes dones que se les han volgut posar.

Dolors Sans, escultora de la festa, fa trenta anys que fa escultures de bestiari amb fibra de vidre, un material més lleuger que el cartó-pedra, també emprat en la construcció de bestiari. Explica que des que va començar, en els encàrrecs que li han fet, les colles cada cop s’han preocupat més pel pes de les figures. De vegades fins i tot li han demanat expressament que les peces poguessin ser portades per dones i adolescents i que, per tant, tinguessin un pes d’entre 30 i 50 kg.

Per potenciar la figura de la dona en la cultura popular no només cal canviar rols o adaptar les bèsties a les seves condicions físiques. També cal visibilitzar-les. Des de les terres ponent, l’Associació Cultural Guixanet de Tàrrega treballa per potenciar el feminisme en l’àmbit del bestiari. La figura de la Verreta, creada el 2017, va néixer amb un fort caràcter reivindicatiu. Un grup de noies va contactar amb l’entitat perquè volien fer una figura on la dona fos el referent.

Dos anys més tard, l’entitat targarina ha seguit apostant per les figures femenines, en aquest cas amb la Gamverrada, una trobada de colles de bestiari formades principalment per dones. Com explica la presidenta de l’associació Guixanet, Beatriu Armengol, la primera edició, celebrada el 2019, va ser tot un èxit pel que fa a l’afluència de públic. A més, les colles participants van quedar molt contentes. Aquest 2020 s’ha volgut repetir l’acte, però la dificultat ha estat trobar altres grups de bestiari formats majoritàriament per dones. Davant d’aquesta situació, s’han ampliat les premisses de la cerca i també s’han convidat colles mixtes.

La situació de les dones en l’àmbit del bestiari és millorable. Cal que més figures femenines agafin els rols que fins ara havien estat ocupats per homes. Com explica la documentalista i experta en dansa tradicional Montserrat Garrich, cal deixar passar una mica de temps perquè la situació canviï. “He viscut la incorporació de les dones al món dels bastons, ara pràcticament ningú s’ho planteja però als anys noranta sí”, assenyala. En aquest sentit afegeix que el que veritablement fa falta és que variïn els costums de la societat i que cada cop es vagin equiparant més les tasques dels homes i les dones.

Montse Alcaraz, de la colla del Bitxo del Torrent Mitger, destaca que si una persona forma part d’una entitat de cultura popular, ho fa perquè li agrada, és el seu moment de lleure. Per tant, no s’han de forçar les funcions de les dones dins de l’associació. A mesura que passi el temps ja ampliaran la seva zona de confort. Si bé ja ho estan fent ara, encarregant-se d’encendre les carretilles o dissenyant la pirotècnia, falta que ocupin més càrrecs de poder i s’atreveixin a portar més les bèsties.

(Foto: La Verreta de Tàrrega / Font: Associació Cultural Guixanet)

Les dones del Cabrot del Vendrell celebraran el Dia Internacional de la Dona amb diferents actes

dv., 06/03/2020 - 11:55

Aquest any, per celebrar el Dia Internacional de la Dona (8 de març), la ciutat del Vendrell ha preparat una dotzena d’actes que s’allargaran fins al divendres dia 20 del mateix mes. En ells participaran diferents entitats del municipi com el Grup de Dones Al-Manar, que pel diumenge 8 de març ha preparat una caminada solidària de tres quilòmetres que sortirà a les 10 h des de la Rambla. Una altra associació que també participarà en els actes del Dia de la Dona és el Drac de Foc el Cabrot del Vendrell.

Com explicà dimecres dia 4 la cap de colla del Cabrot Petit, Mariona Figueres, a la Ràdio i Televisió El Vendrell, “la primera idea era fer una batucada i encendre el Cabrot Petit portat per una dona”. Així doncs, dissabte dia 7, a partir de les 19.30 h, a la plaça Nova es farà aquesta encesa del Cabrot Petit, acompanyat de les Maces, a càrrec de les dones i les nenes de l’associació. L’encesa es farà de color violeta, el color representatiu de la lluita feminista.

Diumenge dia 8 de març els membres del Drac de Foc el Cabrot del Vendrell també col·laboraran en un altre acte: Les dones de la colla faran una batucada a partir de les 13 h a la Zona Riuet de les platges de Coma-ruga. En aquest mateix espai al matí es farà una sessió de ioga a càrrec d’Hori-Om (de 10 a 11 h) i una classe de Zumba organitzada pel gimnàs Record (de 12 a 13 h).

Cartell actes Dia de la Dona del Vendrell

(Foto: Al centre de la imatge: El regidor de polítiques de gènere, igualtat i drets LGTBIQ, Christian Soriano, i la cap del colla del Cabrot Petit, Mariona Figueres / Foto: Ajuntament del Vendrell)

Valls tindrà un nou ball, compost per cavallets, que s’estrenarà durant les Festes Decennals

dv., 06/03/2020 - 10:56

La ciutat de Valls tornarà a tenir un ball de Cavallets. Durant les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, que se celebraran l’any que ve, la capital de l’Alt Camp estrenarà bèsties noves. En total es construiran quatre cavallets de color negre més un de color blanc. Les figures estaran fetes de paper i cartó i per dins seran de fibra de vidre.

Tal com explica el portal festadirecte.cat, fa aproximadament dos segles, a partir del segle XIX, que va desaparèixer el ball de Cavallets al municipi de Valls. La primera constància documental que es té d’aquest ball és del 1712. A través dels arxius també s’ha sabut que aquestes figures van participar, precisament, en la primera edició de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de l’any 1791.

La Fundació Unió d’Anelles de la Flama ha estat la impulsora d’aquest projecte. L’associació, molt arrelada a la ciutat, també ha recuperat figures com el drac, l’any 1985, la Mulassa el 1987 o el Bou Tradicional el 2012. En aquest cas, com explica el president de l’entitat, Albert Oliva, per fer el ball de Cavallets s’ha pres com a referència un ball d’un municipi molt proper a Valls, Figuerola del Camp, el qual està molt ben documentat.

El nou ball de Valls estarà compost per deu balladors. Quatre d’ells representaran cavallers cristians que aniran dalt d’un cavall i que tindran com a capità l’apòstol Sant Jaume. Aquest es diferenciarà de la resta perquè portarà el cavall de color blanc. Els altres balladors representaran quatre cavallers turcs que aniran a peu i que lluitaran amb els del bàndol cristià. En aquest cas, el seu capità serà un dimoni.

El creador de les noves imatges festives serà l‘escultor vallenc Lluís Musté. El disseny i la confecció del vestuari anirà a càrrec del dissenyador barceloní Pau Fernàndez, mentre que la música, creada de nou, serà composta pel vallenc Francesc Bofarull.

(Foto: La Mulassa de Valls en una cercavila / Font: Facebook Unió Anelles de la Flama)