Notícies Bestiari

Subscriure a Canal Notícies Bestiari
La Federació d'entitats culturals amb figures de Bestiari Festiu
Actualitzat: fa 4 hores 10 minuts

Obriu les portes de les vostres entitats per celebrar el #DASC2019! (de l’1 al 10 de juny)

dj., 11/04/2019 - 17:17

En motiu del Dia de l’Associacionisme Cultural 2019 (DASC2019) us convidem, per cinquè any consecutiu, a obrir les portes de les vostres entitats i equipaments a la ciutadania per donar a conèixer la gran riquesa del teixit associatiu cultural del nostre país i mostrar les activitats que realitzeu durant l’any (xerrades, exposicions, assajos oberts, concerts, tallers, etc.).

En aquesta nova edició del DASC, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya proposa una ampliació en les dates de celebració de les jornades de portes obertes per tal de facilitar la màxima participació:

 •  Noves Dates: Del dissabte 1 al dilluns 10 de juny.

Podeu presentar les vostres propostes fins el 20 de maig inclòs en aquest formulari. Com en cada edició, a més de l’Agenda Cultural, preveiem fer la difusió de les activitats a través dels canals de comunicació institucionals habituals sobre els quals us informarem més endavant. Per ajudar a la difusió i cerca de les activitats a les xarxes socials, us convidem a que utilitzeu l’etiqueta #DASC2019 quan feu la vostra pròpia difusió o comentaris sobre les vostres activitats.

 Podeu trobar més informació del DASC i introduir les vostres propostes d’activitat al formulari que trobareu a la pàgina del DASC.

            http://cultura.gencat.cat/DASC

Podeu descarregar el logotip del DASC per a ser usat en els vostres materials de difusió en aquest enllaç: http://cultura.gencat.cat/web/.content/cultura_popular/03_associacionisme/05_Dia_Associacionisme/Documents/Logotips-DASC.zip

Per qualsevol dubte us podeu adreçar a cpt.cultura@gencat.cat o als telèfons 935547420 – 935671072.

Gràcies a l’avançada per la vostra col·laboració. Esperem que us animeu a participar!

El servei d’atenció de l’Agrupació del Bestiari romandrà tancat del dimecres 17 al dilluns 22 d’abril (ambdós inclosos)

dj., 11/04/2019 - 17:10

El servei d’atenció de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya romandrà tancat del dimecres 17 al dilluns 22 d’abril (ambdós inclosos) per descans del personal.

Les qüestions adreçades per correu electrònic durant els dies de vacances seràn atesos a partir del 23 d’abril.

Disculpeu les molèsties!

Èxit de convocatòria al Bestiuari 2019, que ha aplegat al Parc de Sant Martí a més de 50 figures de bestiari de tot el país

dl., 08/04/2019 - 09:36

Dissabte 6 d’abril, la territorial de Barcelona Ciutat de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va recuperar una trobada de bestiari amb majúscules, el Bestiuari. Més de 50 bèsties de tot el país es van trobar al Parc de Sant Martí i van omplir els carrers de música i foc. Dit així sembla una trobada més, un acte més dels que es fan per tot el territori… Res més allunyat de la realitat, aquesta trobada s’ha convertit en quelcom més, segons deia la delegada territorial i vicepresidenta econòmica, Mercè Ayora, això sembla una festa major.

“Les xifres de participació són tot un èxit”,  afegeix Mateu Tres, president de l’Agrupació del Bestiari. I és que les entitats participants a la trobada han mobilitzat a més de 1.300 persones; ha calgut organitzar un equip organitzatiu i de servei d’ordre format per més de 30 persones; i la darrera estimació sobre públic assistent a l’esdeveniment es situa sobre les 15.000 persones.

Per una banda sembla que totes les entitats del barri hi volien actuar, tots volien fer alguna cosa. La Trobada s’ha fet al territori que ocupen tres barris del districte de Sant Martí de Barcelona: Verneda, Sant Martí i La Pau. No és una zona privilegiada, és una barriada treballadora que coneix la cultura de l’esforç i que té ganes de recuperar el barri pel que s’ha d’utilitzar, per viure i gaudir. Moltes de les entitats del barri han volgut fer que durant tot el dia la cultura sigui al carrer, als locals i a les places.

Per altra banda els comerciants i les escoles han volgut que fossin les bèsties les que les ocupessin a elles. Durant la setmana prèvia els aparadors i espais públics han estat farcits d’elements del bestiari, vestits, mocadors, civaders, la llista és llarga… I això si no parlem de les bèsties presents a Can Cadena, a l’Institut Salvador Seguí, entre molts altres equipaments… Sembla que tot el barri s’ha omplert de l’esperit del bestiari.

Durant tota la jornada, l’Auditori de Sant Martí també ha acollit el Curs de Formació de Responsables de Grups de Consumidors Reconeguts com a Experts, convocats per l’Àrea d’Indústria de la Delegació del Gobierno i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil, Federació de Diables de Catalunya i l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. Unes jornades – en la qual hi havia inscrites a més de 200 persones – adreçades a la capacitació dels responsables dels grups de foc, per a l’ús d’elements pirotècnics en manifestacions festives, culturals i religioses, d’acord amb el que estableix el Reglament d’articles pirotècnics i cartutxeria (RD989/2015).

Una trobada de bestiari ha d’ésser quelcom més que un grup de bèsties ballant o tirant foc, necessita un esperit, un objectiu. Pensem que en aquesta trobada s’ha assolit. Com dèiem, una trobada amb majúscules, el Bestiuari.

 

Més de mig centenar de figures de bestiari s’aplegaran el dissabte 6 d’abril al Parc de Sant Martí (Barcelona) en motiu del Bestiuari 2019

dj., 28/03/2019 - 16:53

Es preveu la implicació directa d’una trentena d’entitats i comerços del barri a les diferents activitats organitzades en el marc de la trobada. Així mateix, es preveu la participació d’una cinquantena d’associacions del món del bestiari festiu, vingudes d’arreu dels Països Catalans, amb l’oferiment d’una seixantena de figures de bestiari festiu amb pirotècnia. S’espera que només les entitats participants desplacin a més de 1.500 persones per a fer possible aquesta trobada.

El bestiari festiu és un dels elements de la cultura popular catalana més prop i genuí. Una imatgeria festiva sovint carregada de simbolisme i sempre d’una forta representativitat vers les comunitats on sorgeixen. Així, doncs, els barris, pobles i ciutats es reconeixen a través de la seva icona zoomòrfica: des de les tradicionals àligues, bous, cucaferes, dracs, mulasses o víbries, fins a una multitud de noves tipologies de figures sorgides a les darreres dècades, sota el paraigua de la imaginació i la creativitat, i que abasten totes les espècies.

A la ciutat de Barcelona es duen a terme dues grans concentracions de bestiari. Per una banda, hi són presents al correfoc infantil de Santa Eulàlia; per altra banda, també s’hi apleguen en el marc de les Festes de la Mercè. Malgrat ser festivitats de gran magnitud, es posa de manifest que en ambdues trobades únicament hi ha representades les colles de bestiari festiu de la ciutat.

L’any 2007 s’organitzà la primera edició del “Bestiuari”, una macro trobada que va aplegar pels carrers i places del barri del Poble Nou a prop d’un centenar de figures de bestiari festiu d’arreu dels Països Catalans.

Tot recollint aquestes inquietuds d’obertura i acollida, amb la voluntat de reunir elements de bestiari festiu d’aquí i d’allà, la delegació territorial de Barcelona Ciutat de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ha volgut recuperar aquell espai de trobada de gran format a la ciutat comtal. Com que el “Bestiuari” recull tots aquests valors en el món del bestiari festiu, s’ha volgut conservar el mateix nom de l’activitat, essent plenament conscients que ens situem a l’equinocci de primavera.

Programa d’actes

Dissabte 6 d’abril de 2019, Parc de Sant Martí

 • 10:00 Plantada de Bèsties de ciutat de Barcelona
 • 11:00 Espai familiar. Tallers i activitats per a la mainada
  A càrrec de: Casal de Via Trajana, Institut Bernat Metge, Escola Arc de Sant Martí, Escola La Pau, Escola els Horts, Escola La Palmera, Institut Salvador Seguí i Escola sardanista La Palmera
 • 12:00 Cercavila de cultura popular i ballades de lluïment
  A càrrec de: tabalades, Espiadimonis de Sant Martí, Drac Trajana, Escola Sardanista la Palmera, Cuca de l’escola Els Horts
  Recorregut : Agricultura, Huelva, Treball, Plaça de la Gàbia
 • 19:00h Correfoc Bestiuari, amb la participació de més de 50 figures de bestiari festiu amb pirotècnia
  Sortida del Parc de Sant Martí i arribada a la Plaça de la Gàbia Recorregut : Carrers Menorca, Agricultura, Huelva, Cantàbria, Guipúscoa, Provençals i Huelva
 • 20:30 Ballades de lluïment, a la Plaça de la Gàbia
 • 21:30 Final de festa, a la Plaça de la Gàbia

Podeu consultar el programa d’actes complet i el llistat de figures participants en els següents enllaços:

Oberta convocatòria de subvencions per a entitat de les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre

dc., 27/03/2019 - 08:26
Ja s’ha obert la convocatòria de subvencions per a entitat de les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre per a projectes i activitats culturals (termini: 17 d’abril)

La Diputació de Tarragona ha obert la convocatòria de subvencions per a entitats de les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre per a projectes i activitats culturals i d’interès ciutadà, de caràcter singular i no previstes a la resta de convocatòries anuals de la Diputació de Tarragona.

La sol·licitud de subvenció s’ha de presentar en model normalitzat disponible AQUÍ de forma presencial o per correu a les adreces següents:

 1. a) A qualsevol de les oficines següents del Registre General de la Diputació de Tarragona: Passeig de Sant Antoni 100 (Palau de la Diputació), 43003 Tarragona Carrer Pere Martell 2 (Edifici de Serveis), 43001 Tarragona Carrer Montcada 32 (Palau Climent), 43500 Tortosa.
 2. b) A l’oficina auxiliar de registre de la Unitat de Cultura, Passeig de Sant Antoni 100 (Palau de la Diputació), 43003 Tarragona.
 3. c) Per qualsevol altre mitjà dels establerts a la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic.

Presentació de sol·licituds:

Primer termini: s’inicia el 18 de març i finalitza el 17 d’abril de 2019.
Segon termini: s’inicia el 10 de juny i finalitza el 10 de juliol de 2019.

Adifolk cerca bestiari de protocol i de foc per al DAP de Perpinyà, que es celebrarà el 13 de juliol de 2019

dt., 26/03/2019 - 08:56

Adifolk i l’Auntament de Perpinyà continuen amb l’organtizació de la DAP 2019 – 3a Diada d’Adifolk a Perpinyà, amb el propòsit de seguir convertint un dissabte de Juliol en el punt festiu de la cultura catalana. Més de trenta grups de tots els àmbits de la cultura popular ompliran els carrers principals de la ciutat de Perpinyà, sens dubte, la gran Festa Major de la Cultura Catalana.

Es cerquen figures de bestiari que desitgin participar-hi

En concret, es cerquen dues figures de bestiari de protocol, i una figura de bestiari de foc per a participar de la jornada del dissabte 13 de juliol. Adifolk ofereix als grups participants un ajut econòmic al desplaçament (màxim 300€/grup segons distància), dinar per als assistents i pícnic pel sopar de retorn, pels grups que actuïn de tarda/nit. Els grups participants hauran de fer una aportació per cada participant de 5€, i rebran la samarerta de la Diada.

Inscripció

Cal adreçar-se directament a Adifolk, mitjançant aquest formulari d’inscripció.
Termini presentació: 25 de març al 12 d’abril de 2019.

Programa d’actes
 • Dissabte 13 de Juliol
  • Actes matí
   • Plantada de l’Imaginari
   • Jocs Tradicionals
   • Cercavila amb els grups de gegants, capgrossos, diables, bestiari, bastoners, balls de seguici, … amb l’acompanyament de la banda de música.
   • Mostra de lluïment dels grups festius.
   • Concert-vermouth amb la banda de música.
  • Actes tarda
   • Recepció institucional a l’Ajuntament de Perpinyà als grups participants.
   • Cercavila falconera i Mostra de Colles de Falcons (àmbit representantiu DAP 2019)
   • Ballada de sardanes
   • Mostra de dansa catalana
   • Cantada de corals
  • Actes nit
   • Tabalada i arribada de bestiari
   • Nit de Foc
   • Ball folk
   • Cloenda DAP 2019

ADIFOLK – DAP PERPINYÀ_ 2019. Dossier bases i inscripcions grups

L’Assemblea General Ordinària 2019 homenatja la tasca de Jaume Múria

dg., 24/03/2019 - 18:54
En Jaume Múria ha estat vinculat a l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya des dels seus inicis l’any 1996, i n’ha format part de la Junta de Govern fins aquesta darrera Assemblea. Prèviament fou un dels membres del Col·lectiu Santa Fe per al Bestiari Festiu, l’embrió que posteriorment va promoure la fundació de l’Agrupació del Bestiari. L’Associació Colla Dinamitzadora de Festes “Torrats” – que enguany està de celebració d’aniversari – ha acollit l’Assemblea General Ordinària al Centre Cultural la Marineta, amb l’assistència d’una cinquantena de representants de les entitats federades vingudes d’arreu del territori.

Tal com mana l’ordre del dia, l’Assemblea ha començat adreçant la benvinguda als assistents i la posterior lectura i aprovació de l’acta de la darrera assemblea.  Tot seguit, s’ha fet balanç de les altes i baixes de socis durant l’any 2018. S’ha incorporat una quinzena de noves associacions, i s’han efectuat quatre baixes.

A continuació, s’ha fet balanç de les activitats dutes a terme per l’Agrupació del Bestiari durant el passat exercici, sota el nom de “La Transhumància de les Bèsties Festives 2018”: s’ha organitzat (o participat en l’organització) d’una tretzena de trobades i activitats de carrer; s’ha vehiculat un projecte de subvencions col·lectives que ha finançat a prop de cinquanta activitats (entre trobades i restauració de figures de bestiari); s’ha treballat en la internacionalització de la cultura popular, essent presents a l’Smithsonian Folklife Festival de Washington, així com promovent la celebració del Dia Europeu del Bestiari Festiu fora dels territoris de parla catalana; s’ha consolidat i ampliat el catàleg de serveis a les entitats federades (assegurances, assessorament fiscal, jurídic…).  S’ha aprovat per majoria absoluta tant el projecte d’activitats com el balanç econòmic.

Acte seguit, s’ha presentat el projecte d’activitats per aquest any que, juntament amb el pressupost anual han estat aprovats per unanimitat: “La Passada de les Bèsties Festives 2019”, en la qual hi ha recollides les activitats habituals. Cal destacar algunes de les iniciatives que enguany prendran rellevància:

 • Es presentarà en els propers dies una convocatòria de jornades formatives adreçades als membres de les juntes, que intenta recollir les principals problemàtiques i dubtes que han anat sorgint en els darrers anys, a nivell de fiscalitat, jurídic, de protecció de dades, llei de transparència, gestió associativa, responsabilitats i assegurances, gestió documental d’un projecte de subvenció, entre d’altres.
 • De cara a la tardor s’anunciarà la convocatòria d’uns cursos de reciclatge adreçat a RGCRE (Responsables de Grups de Consumidors Reconeguts com a Experts) sorgits arran de la necessitat d’actualitzar coneixements als canvis normatius viscuts els darrers anys, que impulsen les Administracions implicades, en col·laboració de l’Agrupació del Bestiari i FDDC.
 • S’estan cercant suports institucionals per a impulsar un projecte per a la digitalització en 3D de les figures de bestiari festiu.
 • La cooperativa Coopgròs ha impulsat el projecte Treu la bèstia, en la qual impulsa uns tallers de construcció d’imatgeria festiva a quatre escoles de diferents indrets del territori, i en la qual Agrupació del Bestiari hi col·labora i els assessora.

Arribats al darrer tram de l’Assemblea, ha estat el moment de procedir a la renovació dels càrrecs de la Junta de Govern que finalitzaven mandat. En concret, calia renovar la presidència, la vicepresidència executiva, la vicepresidència econòmica i la secretaria. En aquest moment, s’ha donat a conèixer la voluntat del Jaume Múria de no optar a la reelecció com a Vicepresident Econòmic, després d’estar vinculat a l’Agrupació del Bestiari des de fa vint-i-tres anys. En Mateu Tres, President de l’Agrupació, ha volgut agraïr la tasca duta a terme durant aquests anys, sovint tasca des de l’ombra, però no per això menys important. Així mateix, el president ha volgut agraïr especialment la tasca duta a terme per a donar continuïtat a l’Agrupació després de la pèrdua de’n Sete Udina.

L’Assemblea ha escollit els següents candidats:

 • Presidència: Mateu Tres (de la Colla de Diables Àngels Diabòlics)
 • Vicepresidència executiva: Jordi Mullor (de la Colla de Diables del Clot)
 • Vicepresidència econòmica: Mercè Ayora (de la Colla del Drac de Poblenou)
 • Secretaria: Míssia Cabús (de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi)

Tot seguit, s’han donat diverses indicacions respecte el projecte d’ajuts a l’organització de trobades (termini finalitzat), respecte el projecte d’ajuts a la construcció i restauració d’elements de bestiari festiu (s’obrirà convocatòria més endavant, probablement cap a l’estiu), i respecte la contractació d’assegurances per al col·lectiu del bestiari festiu.

L’Assemblea General Ordinària s’ha donat per acabada al voltant de les 13:30h, després del període de precs i preguntes, amb un breu refrigeri per als assistents.

La Fundació iWith.org obre convocatòria d’ajut a entitats que hagin de crear o renovar la seva pàgina web

dj., 21/03/2019 - 12:53

La Fundació iWith ofereix la creació d’una pàgina web i l’acompanyament al projecte fins a l’any 2022.

La Fundació iWith ha publicat els “Premis Web per a Projectes de Cultura” amb l’objectiu de crear una pàgina web moderna, de disseny i identificativa per a una organització relacionada amb activitats de l’àmbit cultural. La voluntat del programa és ajudar les organitzacions d’aquest àmbit a aprofitar les oportunitats que ofereix Internet per crear el món en el qual ens agradaria viure. El premi ha estat dotat per Chus Roig, partner de la Galeria Senda.

Poden sol·licitar la participació en el programa les entitats sense ànim de lucre i les d’economia social que promoguin la cultura i incorporin a les seves activitats criteris de millora de la societat.

Quin és l’objectiu?
Ajudar els projectes de cultura a aprofitar les oportunitats que ofereix Internet, especialment en l’entorn de la comunicació web.

Com serà el procés de selecció i què reben els participants seleccionats?

 • Primera fase: se seleccionaran els projectes que compleixin amb els requisits i que puguin optar al premi, per passar a la segona fase.
 • Segona fase: es realitzarà un assessorament en l’àmbit Internet per conèixer de primera mà les necessitats del projecte. S’oferiran recomanacions i propostes de millora per aprofitar les oportunitats que ofereix Internet.
 • Tercera fase: el Comitè de Beques d’iWith.org, amb la conformitat de Chus Roig, seleccionarà el projecte guanyador que acompanyarem en l’àmbit Internet fins l’any 2022.

Què rep el projecte guanyador?
La creació de la pàgina web sobre la plataforma Abcore Cadí que inclou:

 • Allotjament
 • Disseny
 • Programació
 • Formació d’administradors
 • Eines de comunicació web com ara newsletters, esdeveniments o servei de notes de premsa
 • Suport a usuaris
 • Acompanyament al projecte

Els costos d’aquests serveis són assumits per iWith.org fins l’any 2022, gràcies a les aportacions desinteressades de Chus Roig i de l’iWith.org Team de Teaming.

L’entitat beneficiària serà responsable de la selecció, redacció, publicació i actualització de continguts i de les responsabilitats inherents a la propietat del nom de domini i obligacions legals associades (LOPD, LSSI, etc).

Tramitació i resolució

 • Recepció de candidatures: a partir del 08/03/2019
 • No s’accepten candidatures fins després del: 8/4/2019
 • Sessions d’assessorament previ a la resolució: fins al 15/4/2019
 • Resolució: 22/4/2019
 • Execució i acompanyament: del 22/04/2019 fins el 31/01/2022

Es poden presentar candidatures fent clic al següent enllaç.

La fundació iWith – sense ànim de lucre – és experta en desenvolupament web per a Projectes No Lucratius, i recentment ha obert una convocatòria d’ajuts per a organitzacions sense ànim de lucre o de l’economia social dedicades a la cultura.

 

Es convoca Curs de Responsables de Grup CRE, el 6 d’abril a Barcelona

dt., 19/03/2019 - 14:48

Es convoca una nova edició del curs de Responsables de Grup CRE adreçada als col·lectius de bestiari i diables, que tindrà lloc el proper dissabte 6 d’abril al Centre Cívic Sant Martí de Barcelona (C. Selva de Mar, 215). S’adjunta el programa provisional de la jornada formativa, amb horaris i ponències.

 

Inscripcions:

Les inscripcions del col·lectiu del bestiari festiu es poden vehicular a través de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. Es recomana no més de tres inscripcions per colla o secció.

Per a fer-ho, cal enviar escanejats al correu info@bestiari.cat els documents d’inscripció. Els podeu demanar en aquesta mateixa adreça de correu electrònic. La inscripció tindrà validesa un cop hagueu rebut confirmació per part de l’Agrupació.

Les inscripcions es realitzaran per rigorós ordre d’entrada.

Obtenció del títol:

Un cop celebrada la jornada formativa, i transcorregudes unes setmanes, us farem arribar el certificat al vostre correu electrònic.

El 32è Aplec Internacional d’Adifolk es celebrarà els dies 26, 27 i 28 d’abril a Copenhaguen

dl., 18/03/2019 - 18:57

Els dies 26, 27 i 28 d’abril més de 500 actuants dels diferents àmbits de la cultura popular portaran la representació de Catalunya fins a Dinamarca, amb motiu del 48 TIMER FESTIVAL que acollirà el 32è Aplec Internacional Copenhaguen 2019.

El bestiari festiu i popular català hi serà representat per:

 • Cavallets del Patronat del Corpus de Lleida
 • Bou Tradicional de Valls
 • Lleó de Valls
 • Mulassa de Valls

Programa d’actes provisional:

DIJOUS, 25 ABRIL

 • 15.00 h · Aula VerdensKulturCentret Presentació Oficial del 32è Aplec Internacional Copenhaguen 2019. Inauguració de l’exposició “Món Gegant” de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

DIVENDRES 26 D’ABRIL

 • 14.00 h · Ajuntament de Copenhaguen Recepció institucional a Catalunya. “Ball d’Homenatge”.
 • 15.00-16.00 h · Den Røde Plads Plantada de l’Imaginari festiu de Catalunya. Mostra Jocs Tradicionals.
 • 16.00-17.00 h · Den Røde Plads Ballada de Sardanes.
 • 17.00-18.30 h · Den Røde Plads Espectacle de benvinguda del 32è Aplec Internacional. Salutació inaugural.
 • 18.30-20.00 h· Den Røde Plads / Blågårds Plads Gran Cercavila.
 • 20.00-20.15 h · Blågårds Plads Encesa de foc i Tirabol final.
 • 20.15-21.00 h · Blågårds Plads Ball folk.
 • 22.00-23.00 h · Koncert Kirke Cantada d’Havaneres.

DISSABTE 27 D’ABRIL

 • 10.00-13.00 h · Blågårds Plads Mostra d’escudelles, ranxos i sopes històriques de Catalunya. Degustació. Mostra de Jocs Tradicionals.
 • 10.00-12.00 h · Blågårds Plads L’Ateneu cultural – espai de xerrades i presentacions.(Jocs Tradicionals, La tradició de l’hereu i la pubilla, Escudelles, Ranxos i sopes històriques)
 • 11.00-12.00 h · Blågårds Plads Ballada de Sardanes.
 • 12.00-13.00 h · Blågårds Plads Tastet popular: Ranxo de Vidreres i Escudella de Castellterçol.
 • 15.00-16.30 h · Koncert Kirke Concert coral i banda de música.
 • 16.00 h · Blågårds Gade/ Blågårds Plads Plantada i Cercavila de l’Imaginari festiu.
 • 16.30-17.30 h · Blågårds Plads Mostra de danses.
 • 17.30-18.30 h · Blågårds Plads Havaneres i rom cremat.
 • 18.30-21.00 h · Blågårds Plads Espectacle “Festa Major a Catalunya” > Amb tots els grups, mostra foc i ball folk.

DIUMENGE 28 D’ABRIL

 • 10.00-13.00 h · VerdensKulturCentret Mostra d’escudelles, ranxos i sopes històriques de Catalunya. Degustació. Mostra de Jocs Tradicionals.
 • 10.30-12.00 h · Sankt Hans Torv Diada Castellera.
 • 10.30-12.00 h · VerdensKulturCentret L’Ateneu cultural – espai de xerrades i presentacions. (Jocs Tradicionals, La tradició de l’hereu i la pubilla, Escudelles, Ranxos i sopes històriques)
 • 12.00-13.00 h · Sankt Hans Torv Ballada de Sardanes.
 • 12.00-13.00 h · Sankt Hans Torv Tastet popular: Sopa de Verges i Escudella de La Seu d’Urgell.
 • 15.00-16.00 h · Dronning Louises Bro / Sankt Hans Torv Gran cercavila cultural “Kulturfestival 48 Timer”.
 • 17.00 h · Sankt Hans Torv Espectacle de Cloenda 32è Aplec Internacional Copenhaguen 2019. ( Mostra de tots els grups, Agraïments i Comiat de l’Aplec, Tiravol amb els músics de les diferents formacions a l’escenari sota la direcció de Marcel Casellas i tots els grups de l’Aplec a la plaça)
Descarrega’t l’Avant Programa del festival en aquest enllaç

Trobada una imatge del lleó del seguici festiu de Vic de 1664 (Tornaveu)

dl., 18/03/2019 - 18:46
Els detalls sobre la investigació es detallaran en una publicació sobre els elements festius de la ciutat

Descoberta a Vic la imatge més antiga d’un lleó del seguici festiu. La troballa va ser realitzada per Rogeret Albert, membre de la Comissió de Procuradors de Sant Miquel dels Sants i dels Geganters de Vic, en un manuscrit de l’arxiu episcopal de la capital osonenca. La documentació revela que la figura anava acompanyada dels anomenats “salvatges”, persones disfressades amb màscares, porres i escuts ja documentats a Vic l’any 1601.

Segons la descripció que acompanya la imatge del lleó, aquest va ser encarregat pel gremi dels blanquers i pellaires en motiu del trasllat de les relíquies de Sant Llucià i Sant Marcià, antics patrons de Vic, que es va realitzar el 17 d’agost de 1664. Amb aquest desobriment, ja són set els lleons del seguici festiu documentats a Vic entre 1601 i 1801. Seguint aquest fil històric, Albert ha avançat que “està previst que el 2020 el lleó torni a dansar pels carrers de la ciutat”. Actualment, el seguici festiu està conformat per per l’àliga, el bou, la mulassa i els cavalls cotoners.

En l’acte de presentació de document, dimecres 13 de març a l’Arxiu Municipal de Vic, els investigadors Francesc Rocafiguera i Joan Miquel Merino van anunciar que estaven treballant en un llibre sobre la imatgeria festiva de la ciutat. En l’obra s’explicaran els detalls de la investigació que ha permès conèixer la imatge del lleó i també es donaran a conèixer informacions desconegudes sobre els entremesos i elements festius històrics de Vic. Es preveu que el llibre podrà presentar-se durant les festes de Sant Miquel.

Font: Tornaveu.

Rosa Maria Provencio ha estat escollida presidenta de l’Ens de l’Associacionisme Cultural

dv., 08/03/2019 - 12:57

Aquest dimecres 6 de març, l’assemblea de l’Ens va escollir la Rosa Maria Provencio com a nova presidenta de la Confederació rellevant en Josep Viana, president des de l’any 2015. La Rosa Maria, presidenta fins ara de la Associació Catalana de Puntaires, va parlar en el seu discurs de presentació de la poca presència de la dona als òrgans de govern de les associacions i de com n’era d’important que s’hi anessin incorporant.

És innegable la incorporació de la dona en tots els àmbits de la vida associativa. Segons el Panoràmic, una enquesta a nivell de país que recull dades de l’associacionisme, la presència de la dona en les activitats que fan les associacions és molt alta, més que la de l’home. En canvi el percentatge femení en òrgans de govern és molt baix i en molts casos, a més, es limita a la feina de secretària o administrativa.

L’Ens de l’Associacionisme és una confederació que agrupa moltes de les federacions de cultura popular de Catalunya i per tant és un gran pas que la presidència sigui ara per una dona però no us enganyeu, segueix sent l’única dona en aquesta junta.

És evident que s’ha avançat molt en la incorporació de la dona en el món associatiu però encara hi ha molta feina per fer.

En nom de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i, per extensió, en nom de tot el col·lectiu del bestiari festiu, felicitem la Rosa Maria Provencio pel nou càrrec i li fem arribar tot el nostre suport com a vocals que som de la junta de l’Ens.

L’Ens de l’Associacionisme Cultural

L’Ens de l’Associacionisme Cultural és una confederació sense ànim de lucre que es fundà l’any 2005, amb l’objectiu de promoure i vehicular una major visibilitat de la cultura popular als mitjans de comunicació, de generar espais de debat i reflexió entorn el món associatiu cultural català, i de construir un espai de relació amb les institucions públiques i privades per tal de fer possible que cada cop més, l’associacionisme cultural català tingui una major incidència i consideració en la societat catalana. Des dels seus inicis, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya en forma part, i hi té designat un vocal a la Junta Directiva.

Autor:
Jordi Mullor
Vicepresident executiu de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya

El nou Drac del Vendrell

dt., 05/03/2019 - 08:57

La Associació Drac del Vendrell ha iniciat una campanya de micromecenatge a la pàgina web totsuma.cat per tirar endavant el projecte del nou Drac del Vendrell, que serà batejat el proper dia 6 d’abril. L’objectiu és recaptar els 1000€ que s’han marcat en els 30 dies de campanya, que acabarà el 2 d’abril.

 

HISTÒRIA DEL DRAC

La tasca de construcció i modelatge sempre amb patró i mètodes tradicionals va ser a càrrec de Salvador Arroyo i Julivert i Pau Arroyo i Casals, entre finals d’agost i principis d’octubre del 1980.

La testa va coronada en record de l’època històrica en què es documenta el seu antecessor -1877, inicis de la Restauració monàrquica-. L’aparició pública va tenir lloc en la cercavila del diumenge de la Fira: el 19 d’octubre de 1980.

Des de llavors, el Drac Coronat va restar incorporat al festeig popular fins a la Fira del 1984.

La Nova imatge del Drac

La figura del Drac serà construïda pel taller Arnau Codina de Vilanova i la Geltrú, on aquest la farà una miqueta més musculada però a la vegada seguint la línia tradicional, tot basant-se en la idea de realitzar una bèstia única i a la vegada representativa pel Vendrell.

Aquesta figura no serà coronada i actuarà a les processons dels portants d’honor, en les cercaviles i actes del seguici popular, en la cercavila de foc i qualsevol acte que es cregui oportú amb prèvia consulta als òrgans pertinents.

Si voleu fer una aportació al projecte i participar a la campanya, ho podeu fer a partir del següent enllaç:

https://www.totsuma.cat/projecte/1612/bateig-drac-del-vendrell

Convocada Assemblea General Ordinària el dissabte 23 de març a les 11:30h al Centre Cultural La Marineta de Mollet del Vallès

dt., 26/02/2019 - 11:37

La Junta de Govern de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya convoca a totes les entitats federades a la propera Assemblea General Ordinària que tindrà lloc el dissabte 23 de març de 2019 a les 11:30h

ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA
Data: dissabte 23/03/2019 a les 11:30h
Població: MOLLET DEL VALLÈS (Vallès Occidental)
Lloc: Centre Cultural La Marineta
Adreça: Carrer de l’Església, 7

S’ha enviat per correu electrònic la convocatòria amb l’ordre del dia, així com tota la documentació relativa als temes que es tractaran.

Preguem la vostra assistència donada la importància dels temes a tractar.

Treu la teva bèstia!

dv., 22/02/2019 - 09:03

El bestiari està en un bon moment, cada cop hi ha més bèsties i de més qualitat, cada any n’apareixen de noves i millors però el fenomen que més ha pujat en tots aquests anys és el món del bestiari infantil.

Fa uns mesos la cooperativa Coopgros, un taller d’escultura dedicat a la creació i construcció de tot tipus de figures, ens va oferir de participar en un projecte més que engrescador: un taller cooperatiu d’escultura on quatre instituts crearien una bèstia i tot el que l’envoltava: vestuari, música i balls.

Així es va parlar amb quatre instituts: l’institut Castell Dels Templers del barri de la Mariola. (Lleida), l’Institut Jaume I de Salou (Tarragona), l’Institut Severo Ochoa del barri de La plana d’Esplugues del Llobregat (Barcelona) i l’institut Salvador Espriu de Salt (Girona).

L’objectiu és utilitzar el procés de construcció com una eina per a la cohesió i la inclusió social i vol acabar en una trobada on aquestes noves besties es trobarien amb quatre més des diferents llocs que les apadrinarien. El projecte es diu “Treu la teva bèstia” i està funcionant des del gener d’aquest any.

La trobada final es farà a Vilafranca, l’1 de juny del 2019, dins la tradicional festa de l’Obrim la gàbia i aprofitant la celebració del dia de l’Associacionisme, envoltats d’activitats per a infants i acabant amb un cercavila on totes elles, besties noves i velles participaran compartint l’experiència. Finalment tot aquest procés quedarà reflectit en un documental que repassarà tot el procés de construcció i la celebració de la trobada.

Un dels objectius més difícils d’assolir per la cultura popular sempre ha estat la promoció i difusió entre els més joves. En un món dominat per la tecnologia i els estímuls visuals és complicat fer-los arribar la importància de la tradició i les nostres arrels. Aquesta iniciativa pretén vèncer aquests obstacles fent-los viure una experiència immersiva des del primer moment, des del minut zero.

Aquí hi teniu l’enllaç a la pàgina del projecte:

http://www.treulatevabestia.cat/

Es cerquen figures de bestiari festiu per a trobades a la Catalunya Nord (termini: 1 de març)

dj., 14/02/2019 - 13:48
es busquen entre 2 i 4 figures de bestiari festiu per a participar en cada una de les següents activitats de la Catalunya Nord. Les colles interessades haureu de comunicar-ho per correu electrònic (info@bestiari.cat) abans de l’1 de març, seguint les indicacions que trobareu en aquest mateix correu. 1. Trobada de Bestiari Festiu a l’ IdentiICAT (Bao), dissabte 1 de juny de 2019 L’IdentiCAT és una festa de la catalanitat de la Catalunya Nord. Enguany arriba a la seva majoria d’edat, ja que se’n celebra la divuitena edició. Al llarg dels diferents dies que dura la mostra, s’hi organitzen actes de diferents manifestacions festives catalanes, com ara un aplec de gegants i bastoners, concerts de música tradicional, una trobada de diables… La cercavila de bestiari es duu a terme el dissabte 1 de juny, entre les 17 i les 19h. L’organització ofereix sopar (19h aprox). L’entitat Aire Nou de Bao és membre de l’Agrupació i se’ls coneix per la seva inesgotable energia per reivindicar la catalanitat de la Catalunya Nord des de l’àmbit cultural, malgrat topar-se amb molts entrebancs i dificultats a nivell administratiu. L’any 2017 va rebre el Premi BEST a una associació, en reconeixement a la seva tasca. 2. Trobada de Gegants i Bestiari (Tuïr), dissabte 20 de juliol de 2019 Essent ja tradicional, dins la segona quinzena de juliol, la municipalitat de Tuïr (Rosselló) organitza una Trobada de Gegants i Bestiari. Des de l’Agrupació hi col·laborem aportant diverses figures de bestiari festiu. L’Oficina de Cultura i Animació obsequia als participants amb un sopar. Després d’aquest, pels volts de les 21h, el bestiari festiu participa en una cercavila i posterior ballada de lluïment a la Plaça de la República. Des de fa dues edicions, la municipalitat no pot oferir cap espai (pavelló) per a que les colles hi puguin pernoctar. Per tant, tingueu-ho en compte a l’hora de planificar el desplaçament (ja sigui retorn de nit, o bé cercar un lloc on dormir per la zona). Condicions de participació:
 • Les colles interessades en participar en qualsevol de les dues activitats, haureu de presentar una proposta per correu electrònic a info@bestiari.cat, on hi consti descripció i fotografies de la figura.
 • Haureu d’adjuntar també un pressupost on hi constin només les despeses de desplaçament.
 • L’Agrupació facilitarà la pirotècnia als participants.
 • Tindran preferència les figures que no hagin participat mai en aquestes trobades.
 • Es valoraran les propostes que siguin singulars, de colles que celebrin aniversaris o bé que incorporin a més d’una figura en el mateix desplaçament.
 • El programa d’actes que figura en aquest correu és provisional.
 • Una comissió tècnica de l’Agrupació elaborarà una proposta que serà traslladada als organitzadors dels actes. L’organitzador de cada un dels actes és qui té la potestat d’escollir els participants que més s’adiguin atenent als objectius i pressupost de la trobada.

Afanyeu-vos, i presenteu les vostres propostes!

Oberta convocatòria de subvencions de la Diputació de Barcelona (Termini: 27 de març)

dc., 13/02/2019 - 12:33

La Diputació de Barcelona ha obert convocatòria de subvenció per a activitats de cultura popular i tradicional a realitzar dins de la demarcació de Barcelona durant l’any 2019, organitzades per les entitats culturals sense finalitat de lucre.

Aquestes subvencions estan adreçades a associacions sense ànim de lucre i tenen com a finalitat contribuir al finançament de l’organització i/o participació en activitats de cultura popular i tradicional a la demarcació de la Diputació de Barcelona, vinculades a:

 • Cicle festiu dels municipis i comunitats.
 • Mostres i trobades de cultura popular i tradicional.
 • Sortides, viatges o intercanvis vinculats a l’objecte de la convocatòria.
 • Festivals, concursos i exposicions relacionats amb la cultura popular i tradicional.
 • Producció de nous espectacles de cultura popular.
 • Commemoració d’aniversaris de personalitats, fets i/o entitats adreçades a la conservació i difusió de la memòria cultural col·lectiva.
 • Restauració o creació d’elements d’imatgeria festiva i confecció de la indumentària.

No seran objecte de subvenció aquells projectes les activitats principals dels quals siguin:

 • Sortides, viatges o intercanvis no vinculats a l’objecte de la convocatòria. Àrea de Cultura, Educació i Esports Gerència de Serveis de Cultura
 • Sortides, viatges o intercanvis fora de la demarcació de la Diputació de Barcelona, encara que siguin vinculats a l’objecte de la convocatòria.
 • Àpats populars.
 • Tallers i/o activitats formatives.
 • Edicions de publicacions o material de suport electrònic.
 • Creació o manteniment de pàgines web i xarxes socials.
 • Programes de recerca i estudi.
 • Activitats de caire esportiu, escolar i les colònies infantils.
 • Activitats adreçades exclusivament a la promoció comercial o turística.

Restaran excloses aquelles sol·licituds en les quals no estigui definit el títol concret de l’activitat per a la qual es sol·licita la subvenció. No seran subvencionables les programacions anuals de l’entitat.

Documentació:

Termini de presentació de sol·licituds de l’11 de febrer al 27 de març de 2019.

Tramitació electrònica de les sol·licituds

Les sol·licituds s’hauran de presentar electrònicament a través de de la seu electrònica de la Diputació de Barcelona, degudament signades electrònicament pel representant legal.

Per sol·licitar el certificat de signatura digital i obtenir informació de com fer el tràmit, podeu consultar el web certificats digitals.

També podeu signar amb el DNI electrònic.

Requisits tecnològics per poder realitzar tràmits a la seu electrònica de la Diputació de Barcelona [document PDF tutorial java].

Apunt informatiu

Els interessats que tinguin dificultats per realitzar la presentació electrònica de documentació requerida en les diferents fases (sol·licitud, esmena, acceptació, justificació, …) d’aquesta convocatòria podran, abans de finalitzar el termini de presentació, dirigir-se al Registre General de la Diputació de Barcelona (Rambla Calalunya 126, Barcelona) en horari de 8,30 h a 14,30 h en dies hàbils, on rebran assistència per part dels funcionaris adscrits al Registre per realitzar aquest tràmit. Tot això, sens perjudici de la presentació en qualsevol altre registre electrònic de les administracions públiques catalanes o de la resta de subjectes als que es refereix l’article 2.1 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Important

En aquest darrer supòsit, l’interessat haurà d’anunciar a la Gerència de Serveis de Cultura mitjançant correu electrònic adreçat a gs.cultura@diba.cat i a registre.general@diba.cat, la tramesa efectuada abans de la finalització del termini establert de la convocatòria.

Una exposició sobre El Ingenio i els gegants de Lluís Sabadell recull un Premi Ciutat de Barcelona.

dv., 08/02/2019 - 08:22

El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona acull el 14 de febrer el lliurament dels Premis Ciutat de Barcelona, que en la categoria de Cultura Popular 2018 han premiat l’exposició “El Ingenio, l’aportació de Lluís Sabadell”. L’exposició es va poder veure entre novembre i desembre de l’any passat a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats i va estar comissariada per Pere Seda, membre de la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar.

Seda ha explicat que la mostra es va organitzar per a celebrar el 35 aniversari de l’entitat i va ser un projecte que va arrencar el 2017 amb una trobada de gegants de El Ingenio. Els gegants de l’entitat són d’aquest centre de producció i provenen d’una escultura de la qual se’n va fer motlle i se’n van produir 60 parelles repartides per Catalunya.

En motiu de l’aniversari es va fer la trobada de parelles i es va intentar reunir el màxim de peces procedents de Catalunya i de la resta de l’Estat. La mostra que s’ha fet, però, ha volgut recuperar el treball de l’escultor que en va ser l’autor, Lluís Sabadell. “Només se’n sabia el nom i vam voler dedicar-li l’exposició perquè era un autor desconegut i havia treballat uns sis anys a El Ingenio”, ha explicat Seda.

Tres parts

La mostra es dividia en tres parts diferenciades. Una feia retrospectiva de la vida a El Ingenio com a taller oferint “una pinzellada i resum de la seva història”. En aquesta part s’hi reunia la imatgeria festiva de tot el catàleg que oferien. La segona part es dedicava a la història local dels gegants de Sant Andreu i la tradició gegantera que es remunta al segle XIX fins al boom de la cultura popular amb la democràcia.

Finalment, la tercera part, “la cirera de l’exposició”, se centrava en Sabadell i la seva producció. Es va fer una recerca que va permetre contactar amb la néta de l’escultor i es va poder fer el retrat humà de l’artista, una persona “reservada i bohèmia”.

Font: www.tornaveu.cat

Es cerca bestiari de foc per a trobada BESTIUARI el 6 d’abril a Barcelona (termini d’inscripció: 22 de febrer)

dj., 07/02/2019 - 22:15
l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, amb la implicació de la territorial de Barcelona i les colles que en formen part, organitza la segona edició del Bestiuari, el dissabte 6 d’abril de 2019 al Parc de Sant Martí de Barcelona. L’activitat respon a la voluntat de reeditar una trobada de gran format que ja es va celebrar fa una dècada. A més, respon a la demanda i necessitat d’obrir la capital al País, i afavorir l’intercanvi entre entitats dels diferents territoris. Els horaris previstos són: 16h, recepció de colles 18h, tabalada 19h, inici cercavila amb foc 20h, ballades de lluïment 21:30h, final de festa 22h, sopar de colles Més endavant es presentarà el cartell i el programa definitiu. Es busquen entre 40 i 50 figures de bestiari festiu de foc d’arreu dels Països Catalans per a participar d’aquesta activitat. Les colles interessades haureu de comunicar-ho per correu electrònic (info@bestiari.cat) abans del 22 de febrer, seguint les indicacions que trobareu en aquest mateix correu. Condicions de participació:
 • Les colles interessades en participar a la trobada, haureu de presentar una proposta per correu electrònic a info@bestiari.cat, amb les dades de l’entitat, dades de contacte, i on hi consti descripció i fotografies de la figura.
 • Les colles de la ciutat de Barcelona heu d’adreçar la proposta a través de la vocalia territorial.
 • Es valoraran les propostes que contemplin més d’una figura en el mateix desplaçament, així com entitats i/o figures que celebrin aniversari rodó el 2019.
 • L’Agrupació aporta als participants:
  • Pirotècnia per a la cercavila i lluïments finals
  • Sopar popular per a unes 20 persones
  • Compensació d’ajuda per a cobrir despeses de transport, d’entre 80 i 180 euros en funció de la distància (es podrà revisar a l’alça un cop tancada la llista de participants)
 • En cas que s’hi presentin més figures de les que l’activitat pugui acollir, es formarà una comissió tècnica en la qual hi haurà representades les diferents territorials, així com persones vinculades a l’organització i les institucions col·laboradores.

Afanyeu-vos, i presenteu les vostres propostes!

La Mulassa de Santa Coloma de Farners serà una realitat gràcies als pressupostos participatius.

dj., 07/02/2019 - 12:44

Santa Coloma de Farners ha decidit a través dels pressupostos participatius construir una mulassa per ampliar la imatgeria festiva de la Festa Major. Aquesta proposta va obtenir un total de 319 vots i el cost total és de 12.000 €. Aquest projecte el va presentar l’associació Faràndula Colomenca, impulsora del Ball de l’Àliga, i sorgeix de la intenció d’incorporar una nova bèstia per ampliar la imatgeria festiva. El projecte consisteix en la construcció de la figura, la composició de la música i la confecció dels vestits.

La mulassa colomenca seguirà les característiques d’aquesta tipologia de figures conegudes per ser imprevisibles i maldestres a les seves actuacions. És una figura pensada per a dos portadors, amb un rastre de campanetes a les corretges i amb dos punts de foc a la boca que fan que sigui una mulassa foguera. La característica principal d’aquesta bèstia és la representació en forma de capgròs i fent de genet d’en Francesc Fontdevila Panxo, personatge colomenc del segle XIX conegut per haver fet fama i diners a les Amèriques i per inventar una pomada “curalotodo”. Quan va tornar a la població va ser popular per les cercaviles que feia amb acompanyament de cobla, on desfilaven persones i animals que ell mateix havia guarit. La música que acompanyarà el ball de la mulassa serà una melodia barreja d’estil folk i música western arranjada per a banda. L’escultor encarregat de crear la figura serà el mestre cardoní Toni Mujal i la composició de la música anirà a càrrec del músic Nil Mujal.

A partir d’ara, comença la feina per fer que la mulassa estigui a punt abans de la Festa Major d’enguany (24 de setembre). La construcció de la Mulassa començarà el mes de maig i s’allargarà tot l’estiu, mentre que la composició de la música i les coreografies estaran acabades al juny. Mentrestant, a la Faràndula Colomenca, associació encarregada d’organitzar els actes de la imatgeria festiva de la Festa Major, ja s’està treballant en la preparació dels balls i les cercaviles.