Notícies Bestiari

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a menu_set_active_trail() (línia 2405 de /home/bestiarian/www_inventari/includes/menu.inc).
Subscriure a Canal Notícies Bestiari
La Federació d'entitats culturals amb figures de Bestiari Festiu
Actualitzat: fa 1 hora 53 segons

Convocatòria de curs RGCRE el 17 de Juny a Barcelona.

dt., 30/05/2023 - 21:26

El proper dissabte 17 de Juny es durà a terme curs RGCRE a la Sala d’actes de Can Saladrigas, al C/ del Joncar, 35

Les inscripcions del col·lectiu del bestiari festiu es poden vehicular a través de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, independentment de si s’està federat o no.

 

Per a fer-ho, cal enviar escanejats al correu info@bestiari.cat els documents d’inscripció. Els podeu demanar en aquesta mateixa adreça de correu electrònic.

La inscripció es farà efectiva un cop hagueu rebut confirmació per part de l’Agrupació.

Les inscripcions es realitzaran per rigorós ordre d’entrada, i tan sols seran vàlides aquelles que siguin confirmades per correu electrònic.

 

 

La FESTHI vol recuperar el Drac Antic d’Igualada

dj., 25/05/2023 - 21:06

La Federació del Seguici Tradicional Històric d’Igualada (FESTHI) demana la col·laboració ciutadana per sufragar els 13.000 € necessaris per a la recuperació del Drac Antic de la ciutat. La confecció de la figura anirà a càrrec d’Aitor Calleja, que confeccionarà el cap i les potes amb fusta policromada; l’imatger navarrès comptarà amb la col·laboració de l’empresa Curtits Badia i el Campus Igualada de la Universitat de Lleida per a la confecció de les escates.

La referència d’un drac a la capital de l’Anoia, en un grafit d’un manual medieval, és la segona més antiga del Principat (1402-1404). Ara bé, tant per la impossibilitat de garantir de manera fefaent que aquest dibuix fa referència a un drac processional, com per les diferències estètiques que hi hauria entre aquestes figura i els altres elements del seguici històric, la FESTHI ha optat per recuperar el Drac Antic d’Igualada segons els models dels segles XVII-XVIII, considerada l’època de més esplendor per aquesta figura.

El drac serà construït amb materials històrics: fusta policromada i escates fetes amb cuir acolorit. Una decisió que s’ha pres amb l’objectiu que la figura transmeti imatge poderosa i antiga, adequada per un element d’imatgeria que té la responsabilitat d’obrir el pas a la processó. Des de la FESTHI també es defensa que els materials antics són més perdurables a llargs terminis, fàcils de reparar i permeten una major lleugeresa de càrrega i de pes.

La recuperació del Drac Antic d’Igualada és un pas més de l’entitat igualada en la confecció del seguici històric. La federació, constituïda el 2009, ha promogut la recuperació d’un llarg reguitzell d’expressions festives: el Ball de Bastons (2009), el Ball de Cercolets (2010), els balls de Pastorets i de Sant Miquel (2011), la imatge de Sant Bartomeu i la seva processó amb l’entrada a l’església de Santa Maria (2012), la bandera o penó de la ciutat (2013), el trasllat i retorn del Sant (2014), el tabal de la Patera (2015), els Gegants Vells d’Igualada i el Passacalle (2016) i les neules de Santa Maria (2020).

Les aportacions per finançar el Drac Antic d’Igualada es poden fer al número de comte corrent ES11 3140 0001 9600 1362 9000.

Una exposició visibilitzarà el paper essencial de les associacions culturals a les festes de Castelló

dj., 25/05/2023 - 20:58
Des del 2 al 18 de juny, 11 entitats de Castelló i Botafocs han organitzat una exposició denominada”La cultura popular en les festes de Castelló” que recull les aportacions d’algunes entitats al desenvolupament de les festes de la ciutat. Botafocs aporta els seus elements de bestiari per a mostrar la festa de sant Antoni i la Trobada de Bestiari Domèstic, així com per sant Joan els seus dracs per la Trobada de Bèsties de Foc.

La Víbria de Tarragona presenta la samarreta conmemorativa dels 30 anys.

dl., 22/05/2023 - 21:44

La Víbria de Tarragona celebra enguany el seu 30è aniversari i l’entitat ha editat una samarreta commemorativa de l’efemèride pels seus membres.

L’encarregat de fer el disseny ha estat l’artista tarragoní Ismael Martínez, que s’ha inspirat en el logotip de l’aniversari, obra de l’Albert Mercadé, membre de la Colla Diables Voramar-Víbria de Tarragona.

Els protagonistes del disseny de la samarreta són els elements més característics de la Víbria, els pits i el ventre de dona; el cap, el bec i les potes, d’àguila; la llengua de serp; la cua de drac i les ales de ratpenat i àguila. La Víbria de Tarragona té una simbologia que la situa entre les forces del mal.

La samarreta La commemorativa va ser presentada als membres de l’entitat aquest passat cap de setmana, durant la Diada Voramar, i va tenir una molt bona rebuda entre els assistents.

Aquesta només és una de les iniciatives que la colla té preparades per la celebració dels 30 anys del naixement de la ‘Serrallenca’. L’entitat treballa en la preparació d’actes festius i culturals, que en qüestió de setmanes es faran públics. La Flama del Canigó, el correfoc de Sant Pere amb deu bèsties convidades (dia 24 de juny), i la presentació dels nous tratges de la Víbria seran alguns dels actes més especials.

http://www.diablesvoramar.com/

La Diputació de Tarragona obre convocatòria de subvencions.

dt., 16/05/2023 - 20:24

Convocatòria de subvencions destinades a persones jurídiques privades sense afany de lucre, per a activitats culturals o d’interès ciutadà de caràcter singular realitzades a la demarcació de Tarragona (any 2023).

La Diputació de Tarragona, en el marc del seu àmbit competencial de l’article 36 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local, manté l’interès de contribuir de manera activa i de donar suport financer a les demandes socials i econòmiques dels ens locals de la demarcació de Tarragona i també de les persones i de les entitats públiques i privades, per a la qual cosa estableix, en el pressupost anual, una sèrie de línies de subvencions orientades a objectius que incorporen, a més, polítiques socials inclusives.

 

https://www.dipta.cat/serveis/subvencio-entitats-persones-activitats-culturals-interes-ciutada

 

L’Agrupació convoca Assemblea General Ordinària el proper dia 13 de Maig a Constantí.

dj., 04/05/2023 - 21:20

El proper dissabte dia 13 de Maig es durà a terme l’Assemblea Geberal Ordinària

El Bar del Sindicat Agrícola de Constantí (Tarragona)  acollirà la reunió a les 17:30h en primera convocatòria i a les 18:00h en segona convocatòria.

Ordre del dia:

  • Lectura i aprovació de l’acta anterior.
  •  Altes i baixes de socis 2022.
  • Memòria d’activitats 2022.
  • Balanç econòmic 2022.
  • Projecte d’activitats anuals i pressupost 2023.
  • Aprovació quotes 2023.
  • Precs i preguntes

Us deixem l’enllaç amb l’adreça del Sindicat.

https://goo.gl/maps/G66zByKXQP5fPaPE6

 

 

Es presenta el drac Lo Dràcom de Riudoms.

dl., 24/04/2023 - 21:25

La vigília de Sant Jordi es va presentar el drac Lo Dràcom de Riudoms, una creació de l’escultora
vilafranquina Dolors Sans.

Lo Dràcom és una iniciativa de la colla de diables de Riudoms CERAP que volien un drac que tingués relació amb l’arquitecte Antoni Gaudi, nascut a Riudoms.

El dissenyde Dolors Sans s’inspira en dues obres de Gaudí. Una obra és la teulada de la Casa Batlló, que
segons els estudiosos, és el llom d’un drac. Les formes de la teulada són el cos del drac, amb
les rajoles i colors de l’obra gaudiniana. L’altre element és la porta de les cavallerisses de ferro
i planxa de la Finca Güell de Barcelona que és un drac. La cua, les ales i les potes del Dràcom es
basen en aquesta porta de ferro.

El drac mesura 3 metres de llargada i 2 metres i mig d’alçada un cop plantat, pesa 38 quilos i disposa de 10 punts de foc, és de fibra de vidre, per un
sol portador i les ales i parts de la cua són metàl·liques.

Serà el segon drac a Catalunya relacionat amb Antoni Gaudí, l’altre drac gaudinià és el drac Gaudiamus de la colla de diables la Malèfica del Coll, del barri de Gràcia de Barcelona,  rèplica el doble de gran del drac del Parc Güell , construït per Dolors Sans el 1999 i que va ser el padrí del Dràcom en la festa de presentació.

 

Volem anar amb Remolc!!, la Tradillibreria!!

dg., 23/04/2023 - 21:02

L’Agrupació del Bestiari hem donat suport a aquesta iniciativa que es va iniciar l’any 2019 per enfortir la presència de la Tradillibreria a més festivals i fires com la de la Mediterrània de Manresa, el Fesllecat, la trobada de flabiols d’Arbúcies, Remeiart i les Jornades de la Jota.

l’Objectiu principal de la Tradillibreria és la difusió de llibres de cultura tradicional, és a dir, llibres de partitures d’instruments tradicionals, de llegendes, d’oficis antics, d’etnobotànic, de cançó tradicional, de danses, etc….

Aquest recolc té un cost aproximats de 12.000€, tot i que disposem d’una petita inversió personal i d’una part que s’haurà de finançar voldríem intentar que la part a finançar al banc fos tan petita com sigui possible.

https://www.tradillibreria.com/

Els tabalers del Drac de la Geltrú fan el canvi a tabals tradicionals.

dg., 23/04/2023 - 18:48

L’entitat ha iniciat una campanya de micromecenatge a la plataforma TotSuma

Els tabalers del Drac de la Geltrú renovaran aquesta Festa Major de Vilanova i la Geltrú tots els instruments i deixaran d’utilitzar els tabals metàl·lics que han fet servir fins ara. Des de la colla aprofitaran aquest canvi per passar a tabals tradicionals i ho fan coincidint amb els 40 anys del grup de tabalers del Drac de la Geltrú.

La colla, diu, recupera els tabals tradicionals i torna als orígens. I és que ja va ser un primer tabal de pell (l’antic tabal dels manaies de la Geltrú) el que va acompanyar el Drac ‘Tigre’ els primers anys, des de 1978 i fins que no es consolida la colla pròpia de tabalers, el 1983. L’associació ha encarregat els nous tabals de pell de la colla gran a l’artesà penedesenc Xixo Luthier. En total, 27 tabals, 2 caixes i un bombo.

El pressupost d’aquest projecte supera els 7.000 euros i la colla ha iniciat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma TotSuma per aconseguir, almenys, 3.000 euros a través de les aportacions dels mecenes que tenen, a canvi, diferents recompenses com marxandatge exclusiu dels 40 anys dels tabalers del Drac de la Geltrú.

Amb la voluntat de poder assolir aquest objectiu des de l’entitat han previst estrenar els nous tabals de pell de la colla adulta el 23 de juliol en el marc de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú. Aquest dia es podrà veure ja les tres colles de tabals del Drac de la Geltrú amb tabals tradicionals, ja que els tabalers del drac petit i dels dracs infantils Bessons ja toquen amb aquest tipus d’instruments. Amb aquesta renovació tots els tabals de la colla del Drac de la Geltrú ja tindran la mateixa línia.

La campanya està oberta fins a finals del mes de maig i l’aportació mínima és de cinc euros.

http://www.totsuma.cat/projecte/2007/recuperacio-tabals-tradicionals-del-drac-de-la-geltru

Foto: Ramon Saumell. Calafell 1982

Treballar la cultura organitzativa des d’una mirada feminista i introduir la perspectiva de gènere

dj., 20/04/2023 - 20:12

Es convoquen unes jornades formatives organitzades per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya. 

Van adreçades a entitats per treballar la cultura organitzativa des d’una mirada feminista i introduir la perspectiva de gènere en l’activitat i funcionament intern. L’objectiu de les sessions és oferir eines i instruments per a l’autodiagnosi i acompanyar les entitats en l’elaboració de plans d’igualtat i protocols contra les violències.

  • La formació consta de dues sessions, de caràcter eminentment pràctic:
  • Localitat: Girona
    Espai: El Modern, Centre Audiovisual i Digital-Ajuntament de Girona
    Dates: dissabtes, 6 i 13 de maig
    Horari: de 10 a 14 hores.
  • Les jornades són d’assistència gratuïta i s’adrecen a entitats i federacions culturals. Formen part de l’activitat formativa de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural en col·laboració amb el Departament d’Igualtat i Feminismes i l’Ajuntament de Girona.

Des d’aquest https://cultura.gencat.cat/ca/departament/estructura_i_adreces/organismes/dgcpt/04_formacio/03_gestio_cultura_popular/ podreu accedir al programa i al https://cultura.gencat.cat/ca/departament/estructura_i_adreces/organismes/dgcpt/04_formacio/03_gestio_cultura_popular/formulari-dinscripcio-2  formulari d’inscripció.

https://cultura.gencat.cat/ca/departament/estructura_i_adreces/organismes/dgcpt/04_formacio/03_gestio_cultura_popular/

40è aniversari de Badalona Bèsties de foc.

dj., 20/04/2023 - 19:59
En motiu del 40è aniversari de Badalona Bèsties de foc, s’han ideat diferents projectes i activitats per commemorar la seva trajectòria.

Una d’elles és una taula rodona-vermut on es parlarà dels Dracs a Badalona i de Badalona Bèsties de Foc.

Dissabte 29 abril a les 12:00h al Centre Cultural El Carme de Badalona Ponents: -Xavier Cordomí: Investigador i activista en cultura popular d’arrel tradicional.
-Mateu Tres: President de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.
-Toni Oriol: membre històric de Badalona Bèsties de Foc. La moderadora de la ponència serà la Núria Sabaté, membre de Badalona Bèsties de Foc.

Un altre dels projectes que es conmemoren aquest 40è aniversari és la presentació del Nou drac Trempat, una rèplica del que va ser el 2n drac de Badalona Bèsties de Foc i el qual fa més de 15 anys que no surt a cremar els carrers pel seu mal estat i condicions. La presentació serà de caràcter expositiu, sense lluïment de foc i  s’explicarà el significat de la recuperació d’aquesta imatgeria festiva de Badalona. Diumenge 30 Abril  a les 19:00h a la planta baixa de l’ Ajuntament de Badalona. Tota la info la tenim a l’instagram  @badalonabestiesdefoc

Arriba el 14è Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida.

dc., 19/04/2023 - 18:00

Com ja ve sent habitual, la colla del Griu d’Artesa de Lleida, dona el tret de
sortida al període d’inscripció del Festival d’Enceses el proper 23 d’abril, en una
data emblemàtica pel nostre país com és la diada de Sant Jordi.
A partir d’aquesta data i fins al 23 de maig, les colles interessades es podran
inscriure al Festival d’Enceses 2023 que enguany se celebrarà el proper 1 de Juliol.

El principal requisit per poder optar a un premi és ser membre de l’Agrupació del Bestiari Festiu, ja que és aquesta federació la que concedirà els tres primers premis. Aquests són de 1.300 € pel primer, 1.100 € pel segon i 900 € pel tercer guanyador.

Un jurat escollit per l’organització, amb un màxim de cinc i un mínim de tres membres, decidirà els guanyadors. Aquest estarà compost per gent lligada al món del bestiari festiu i la cultura popular i decidirà els premiats tenint en compte cinc criteris de valoració:

  • Posada plàstica de l’encesa de la bèstia en combinació amb el foc.
  • Ball de protocol i escenificació.
  • Colors.
  • Tipus de pirotècnia.
  • Durada de l’encesa.

És per això que animem a totes les colles de bestiari de Catalunya a inscriure’s
en el primer Festival d’Enceses de Catalunya, i a participar d’una experiència
irrepetible, única, amb l’objectiu de crear, imaginar i inventar enceses de les
què puguem gaudir tots els amants del món del foc i de la cultura popular.

https://forms.gle/72C7eLZwjptKJkAJ7

El Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida també inclou la 16a Trobada de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

En acabar tots els actes, com que el 2 juliol també serà Festa Major a Artesa de Lleida, hi haurà música i ball.

 

 

IMATGE: El Masellot de Lavern, participant de l’edició 2022.

Projecte Bèsties fantàstiques dels Pirineus.

dc., 19/04/2023 - 16:17

Avui, els nens i nenes de Cicle 3 de La Bressola de Prada han presentat ‘La bèstia Gònica del Canigó’ a la sala del Firal de Prada en el marc del projecte ‘Bèsties fantàstiques dels Pirineus’ juntament amb l’escola Arrels de Perpinyà i l’escola Jules Ferry de Tuïr.

Aquest projecte, promogut pel Consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus i organitzat per l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i el Casal del Conflent, ha tingut com a objectiu despertar la sensibilitat dels infants envers el territori on viuen a través de la construcció d’una bèstia festiva i difondre la cultura popular.

Convocatòria de curs RGCRE, 6 de maig de 2023 a Berga (Berguedà).

dv., 14/04/2023 - 20:45

Es convoca una nova edició del curs de Responsables de Grup CRE adreçada als col·lectius de bestiari i diables, que tindrà lloc el dissabte 6 de maig de 2023 al Pavelló de Suècia de Berga (Carrer de la Sardana 24, 08600 Berga)

Inscripcions:

Les inscripcions del col·lectiu del bestiari festiu es poden vehicular a través de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, independentment de si s’està federat o no.

ÚS RAONABLE: Davant l’allau de sol·licituds que estem rebent a les darreres convocatòries, i per a garantir un repartiment més equitatiu de les inscripcions que tenim assignades a les entitats del món del bestiari, enguany limitem la inscripció a màxim una persona per colla o secció

Així mateix, us demanem una mica de sentit comú, sobretot aquelles entitats que ja tingueu un nombre important de persones titulades. 

Per a fer-ho, cal enviar escanejats al correu info@bestiari.cat els documents d’inscripció. Els podeu demanar en aquesta mateixa adreça de correu electrònic. La inscripció es farà efectiva un cop hagueu rebut confirmació per part de l’Agrupació.

Les inscripcions es realitzaran per rigorós ordre d’entrada, i tan sols seran vàlides aquelles que siguin confirmades per correu electrònic.

Un cop hagueu rebut la confirmació de la vostra inscripció:

Obtenció del títol:

Un cop celebrada la jornada formativa, i transcorregudes unes setmanes, us farem arribar el certificat al vostre correu electrònic.

Es cerquen Víbries per participar a la Fira Mediterrània 2023.

dl., 10/04/2023 - 11:03

Es cerquen colles federades amb figures de bestiari, (Víbries) per a participar de la II Trobada de Bestiari Festiu a Fira Mediterrània 2023.

II Trobada de Bestiari Festiu Temàtica de Víbries a Fira Mediterrània – Manresa  7 d’octubre de 2023

La Fira Mediterrània es multidisciplinària que planteja tres itineraris en la seva programació:

  • Música. amb músiques del mon i música folk on es destaquen les novetats de l’escena catalana d’arrel.
  • Arts escèniques. Amb la dansa, el teatre, el circ, les arts de carrer i les propostes de públic familiar que creen a partir de patrimoni immaterial i de la cultura popular i tradicional.
  • Cultura popular i associacionisme posant èmfasi amb el sector professional de les arts i també mirant cap el patrimoni immaterial de la Mediterrània.

Dins la Fira, l’entitat Xàldiga organitza una trobada de bestiari, on es preveu convidar a 5 figures d’imatgeria. Aquest any no serà monogràfic.

PRESENTEU LA VOSTRA PROPOSTA:
Envieu un correu electrònic a info@bestiari.cat

El 25 de març arriba la 9a edició del Cebafoc, un punt de trobada pels amants del foc i la percussió

dv., 17/03/2023 - 17:54

El pròxim dissabte 25 de març arriba a Sabadell una nova edició del Cebafoc, la gran festa del foc organitzada per les colles de la ciutat. Des de les vuit del matí fins ben entrada la matinada, la plaça del Doctor Robert acollirà una desena d’activitats dirigides a tots els públics, “convertint-se en un punt de trobada dins de Catalunya per a tota aquella gent a qui li agrada viure l’experiència envers el foc i la percussió”, expliquen els seus organitzadors.

Foto cedida per l’organització del Cebafoc

Com a novetat d’enguany, des del 20 de març fins al 14 d’abril es podrà visitar al Mercat de la Creu Alta una exposició de bèsties de foc, així com de cartells de les anteriors edicions. A més, la tarda del 24 de març s’organitzarà al mateix mercat un petit tastet de què serà la festa de dissabte, amb activitats infantils (a les 17 h) i una trobada de percussió (a les 19 h). Tres setmanes més tard, ja el 14 d’abril, tindrà lloc l’acte de cloenda de l’exposició amb un lluïment de foc a les 19.30 hores.

Per a tots aquells amants de la cultura popular, l’esdeveniment de dissabte 25 de març serà una bona oportunitat per gaudir de l’espectacularitat d’actes com la Cercavila de la Invocació, la Invocació de la Ceba de Foc i l’encesa de la Ceba de Foc. Un any més, les colles de foc de la ciutat convocaran la presència d’un ens de la natura que, mitjançant una invocació, obrirà la porta per treure la Ceba de Foc, recentment restaurada.

Aquests tres actes, que es duran a terme entre les 18.30 i a les 20 hores, precediran la celebració del gran correfoc que recorrerà el centre del municipi i en el qual participaran vuit colles i sis bèsties de foc. De fet, al llarg del dia les figures de bestiari estaran exposades al Racó del Campanar durant tot el matí, mentre que a la tarda s’afegiran les bèsties convidades el nom de les quals encara no s’ha revelat.

Tant dissabte 25 de març com diumenge dia 26 els visitants també trobaran a la plaça del Doctor Robert una fira multisectorial. Ja més concretament dissabte, a partir de les onze es faran activitats destinades als més menuts. A les 11.30 h hi haurà vermut musical i a les 12 h actuarà la batucada sabadellenca Bandtumbats. Finalment, abans de dinar, els actes del matí clouran a les 12.30 h amb la Cebatraca.

A la tarda i a la nit hi haurà més música, amb una trobada de percussió a les 16.30 h i amb l’actuació d’AlQuadrat a les 22 h i del discjòquei Lo Puto Cat a les 23.30 h. Al llarg del dia, a més, tots els assistents al Cebafoc que facin fotos, les podran presentar al ja tradicional concurs de fotografia d’Instagram. Els premis d’enguany són gentilesa del Festival Observa, del Centre d’Esports Sabadell, de la Joventut de la Faràndula i de l’Estruch.

Tal com expliquen des de l’organització del Cebafoc, l’esdeveniment també té com a finalitat “fomentar la relació i cooperació entre les entitats de la ciutat”. Enguany la preparació dels diferents actes ha anat a càrrec de les Bruixes del Nord, els Sentinelles d’Arkëmis, els Diables de la Creu Alta i les Forques de Can Deu.

Recorreguts

Trobada de percussió: plaça de les Dones del Tèxtil, via de Massagué, passeig de Manresa, carrer de Sant Antoni, carrer de Gràcia, plaça del Pi-Pi, carrer de l’Escola Industrial, carrer d’En Font, plaça Marquilles, carrer de Sant Feliu, plaça del Gas, carrer de Sant Pere, carrer de Sant Pau, plaça de Sant Roc i plaça del Doctor Robert.

Cercavila de la Invocació de la Ceba: plaça de les Dones del Tèxtil, via de Massagué, passeig de Manresa, passeig de la Plaça Major, Racó del Campanar i plaça de Sant Roc.

Correfoc: plaça de Sant Roc, carrer de Gràcia, carrer de Sant Quirze, carrer de Joan Maragall, plaça del Gas, carrer de Sant Pere, carrer de Sant Pau i plaça de Sant Roc.

(Foto: Imatge guanyadora del tercer premi del concurs de fotografia del Cebafoc celebrat l’any 2019 / Autor: Javi Villalba)

Obertes dues convocatòries de subvencions: una per a la producció d’espectacles i exposicions i una altra per a la realització de consultories

dc., 15/03/2023 - 13:00

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha obert dues noves convocatòries de subvencions. A continuació us les presentem:

Subvencions per a la producció d’espectacles i d’exposicions relacionats amb la cultura popular i tradicional

Són subvencions per donar suport a la producció de nous espectacles d’arrel tradicional i per a l’organització d’exposicions relacionades amb la cultural popular i tradicional catalana.

La tipologia de les activitats objecte de subvenció són les següents:

  • La producció d’espectacles inèdits d’arrel tradicional.
  • La producció d’exposicions, físiques o de caràcter virtual, de temàtica vinculada o relacionada amb els diferents aspectes de la cultura popular i tradicional catalana.

A qui va dirigit?

  • A les corporacions locals o ens que en depenen.
  • A les fundacions i les associacions amb domicili social a Catalunya.
  • A les empreses, siguin persones físiques o jurídiques, amb domicili a un estat membre de la Unió Europea o associat a l’Espai Econòmic Europeu.
  • A les comunitats de béns, amb domicili social a Catalunya.

No poden optar a aquestes subvencions les federacions d’entitats.

Termini de presentació de sol·licituds:

  • Del 15 al 31 de març a les 14 hores.

Podeu trobar tota la informació relacionada amb l’ajuts en aquest enllaç. 

Subvencions per a la realització de consultories per a entitats de l’àmbit de la cultura popular i tradicional i el patrimoni etnològic

Són subvencions per a la realització de consultories per a entitats privades sense ànim de lucre de l’àmbit de la cultura popular i tradicional catalana i aranesa i el patrimoni etnològic català.

A qui va dirigit?

  • A les associacions, fundacions i federacions amb seu social a Catalunya i que pertanyin a l’àmbit de la cultura popular i tradicional catalana i aranesa i el patrimoni etnològic català.

Termini de presentació de sol·licituds:

  • Del 15 al 31 de març a les 14 hores.

Podeu trobar tota la informació relacionada amb l’ajuts en aquest enllaç. 

Les Festes de Sant Josep Oriol arriben del 18 al 26 de març amb una trentena d’actes

dv., 10/03/2023 - 13:13

A les portes del mes de març, el barri del Pi es prepara per celebrar la seva Festa Major, que enguany tindrà lloc del dissabte 18 al diumenge 26 de març. Com a prèvia, el divendres 17 de març a les 18 h es presentarà el conte Els Gegants del Pi. L’origen de la cançó a la Casa dels Entremesos.

Les festes començaran el dissabte 18 amb el Toc d’Inici amb els Ministrers del Pi. A continuació hi haurà el Pregó de les Festes, que anirà a càrrec del sr. Joan Anton Maragall, director de la Sala Parés del carrer de Petritxol i veí del barri. El pregó comptarà amb un servei d’interpretació en llengua de signes catalana.

Aquest matí també tindrà lloc la tradicional Remembrança del miracle de les monedesde Sant Josep Oriol, l’Anunci del Baladrer, la Tronada d’inici de les Festes, la Cercavila anunciadora i el Ball dels quatre Gegants originals del Pi, figures del segle XIX que només surten al carrer aquest dia.

A la tarda hi haurà la Diada Castellera amb els Castellers de Barcelona, la Jove de Barcelona i els de Cerdanyola, i al vespre el Retaule de Sant Josep Oriol, que enguany estrena director i presenta diverses novetats.

L’endemà diumenge, arriba el moment de “Bestieses. Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona”. En aquesta edició, el Lleó convidarà l’Àliga de Mataró, que surt en comptades ocasions de la seva ciutat. La Mulassa, per la seva part, rebrà les Mulasses de Vilanova i la Geltrú, unes de les bèsties més emblemàtiques de Catalunya. Al migdia també hi haurà la benedicció de les campanes que a la tarda es pujaran al campanar.

Setmana del 20 al 26 de març

Dijous 23, diada de Sant Josep Oriol, serà el torn del Toc Solemne de Campanes i l’Ofici de Festa Major amb la ballada dels quatre Gegants originals del Pi amb la música de l’orgue de la basílica, així com el cant de l’Himne de Sant Josep Oriol (del 1909).

El divendres 24 a la tarda hi haurà la Cercavila infantil amb les escoles del barri i tota la canalla que vulgui portar el seu gegantet, bèstia o capgròs. Tot seguit, sessió de contacontes amb un rondallaire que, com a novetat, comptarà amb un servei d’interpretació en llengua de signes catalana. A la nit, tindrà lloc l’Emmulassa’t!, un dels actes més bojos de les festes, i el Ball de Festa Major amb el DJ Jordi Sayol.

Dissabte 25 arriba un dels dies més esperats. Començarà amb la tradicional Passejada dels Oriols (els gegants de Ciutat Vella) que, convidats pel gegant Oriol del Pi fan l’ofrena floral a Sant Josep Oriol mentre els veïns llancen monedes de xocolata. Aquestes són la menja típica de les Festes i es fan fer expressament: per una cara duen un gravat que fa referència a la llegenda dels raves i les monedes de Sant Josep Oriol, i per l’altra tenen la imatge històrica del gegant del Pi. Enguany se’n faran 12.000 unitats.

Al migdia, l’actuació del més que centenari Esbart Català de Dansaires i a la tarda, el Jocs infantils i els aclamats Atracaments d’en Perot lo lladre. A més, cap a les 20.30 h els centenaris Gegants de Tafalla (Navarra) faran acte de presència a les festes i executaran una mostra dels seus singulars balls. Ja a la nit, hi haurà el Ball de Festa Major amb el grup “Canya d’Or”.

L’endemà diumenge 26 caldrà llevar-se d’hora i d’això se n’encarregaran les gralles i tabals que faran les Matinades. Cap a les deu, la plaça de Sant Josep Oriol, centre neuràlgic de la festa, començarà a omplir-se. Gegants, bèsties, capgrossos i balls tradicionals arribaran d’arreu de Catalunya per acompanyar els Gegants del Pi, el Lleó i la Mulassa de Barcelona en l’acte més multitudinari de la celebració.

Al matí hi haurà també la Diada Falconera amb els Falcons de Barcelona, que un any més no han volgut faltar a la cita. A les 11.15 h hi haurà la mostra de balls d’alguns convidats i a les 11.45 h sortirà la Cercavila de Festa Major. Hi prendran part molts dels gegants de Ciutat Vella i altres convidats destacats com el Ball de Bastons de l’Arboç, l’Àliga petita de Reus, els Gegants vells de Palamós, el Ball de Cavallets de Tàrrega, els Capgrossos de Premià de Mar, els Gegants del carrer de la Merceria de Tarragona, Ascó i Tafalla. Les Festes finalitzaran amb la Tronada que s’enlairarà el diumenge 27 a les 13.45 h des del Campanar de la Basílica del Pi i que anirà a càrrec de la Pirotècnia Estalella.

Altres activitats

A més dels actes al carrer, s’han treballat diverses activitats paral·leles, com ara l’exposició dels cartells participants al Concurs de les festes. A més, torna “La Ruta dels Atracaments”, una gimcana en que les famílies podran atracar els comerços i descobrir on s’amaga en Perot lo lladre. Com l’any passat, també es podrà fer una segona gimcana, que estarà dirigida a descobrir més sobre la història del barri, de les festes i del Sant, i que està organitzada per La Casa dels Entremesos sota el títol “El Joc de Sant Josep Oriol”.

Com cada any, la festa és possible gràcies a la col·laboració de més de 50 comerços, associacions de veïns i simpatitzants del barri, que treballen juntament amb els Gegants del Pi, el Districte de Ciutat Vella, la Basílica de Santa Maria del Pi i les entitats del barri.

Com els darrers anys s’organitzarà un concurs de fotografia a Instagram fent servir l’etiqueta #ConcursSJO23. Les bases es poden consultar a www.gegantsdelpi.cat. Tota la programació es pot consultar al web www.gegantsdelpi.cat

Així és la Hipodragona, la nova bèstia del Grup del Drac de Terrassa

dv., 10/03/2023 - 12:49

El passat dimecres 8 de març, Dia Internacional de les Dones, una simpàtica i bufona hipodragona de color morat es va donar a conèixer davant l’Ajuntament de Terrassa. Es tracta de la nova bèstia festiva de la ciutat, impulsada pel Grup del Drac de Terrassa, una figura que té com a objectiu representar i donar visibilitat al gènere femení dins la cultura popular.

Prop d’unes 400 persones van passar el passat dimecres pel Raval de Montserrat entre les cinc i quarts de set de la tarda. La bestiola va ser rebuda pel Drac de Terrassa i les autoritats del municipi. Encara que al principi bufava un vent fort, aquest finalment va afluixar i es va poder presentar amb tranquil·litat la nova figura.

Tal com explica la presidenta del Grup del Drac de Terrassa, Maria Salazar, el primer ball de la bèstia va anar a càrrec d’ella mateixa i de Rosa Busque, la integrant més antiga de la colla, present des de la seva fundació. En aquest cas, van ser filla i mare les que van fer el primer ball d’honor amb la peça, encetant així una nova etapa dins la colla.

Durant la presentació, a més, per tal d’introduir la nova figura, es va explicar una història. De com un dia el Drac de Terrassa es va trobar un ou i, en veure que no creixia, el va portar a la cova on habitava i on hi havia tota la seva colla. Aquesta el va cuidar i li va donar molt d’amor i resulta que era el caliu de les persones el que necessitava per créixer. Finalment, al mes de febrer va començar a sortir llum de dins seu en forma de batecs i es va poder veure que a dins de l’ou hi havia una figura…

Una bèstia inspirada en uns jaciments

La Hipodragona de Terrassa és una bèstia festiva de fibra de vidre construïda al taller del constructor Toni Mujal de Cardona. Està pensada tant per a un com per a dos portants i pot llançar foc i aigua. De fet, amb el dipòsit ple, arriba a pesar 40 quilos. La figura està pensada perquè la porti tant gent gran de la colla com joves i adolescents i persones que no puguin aixecar una gran quantitat de pes.

El projecte per a impulsar aquesta nova figura va començar fa aproximadament nou anys. Un dels fundadors de la colla, Francisco Salazar, va tenir un somni en el qual apareixia una bèstia relacionada amb el jaciment trobat l’any 2005 al Torrent de Vallparadís, durant les obres de construcció de l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Allà es van recuperar les restes de diferents espècies d’animals, entre elles d’hipopòtams. D’aquí va sorgir la idea de fer la bestiola.

La Hipodragona de Terrassa, en aquest cas, no és només un hipopòtam femella, sinó que també té barreja de drac, del Drac de Terrassa. Tant les ales com la cua estan inspirades en la bèstia més antiga de l’entitat.

Per conèixer el nom de la nova figura s’haurà d’esperar una mica. El dia de la seva presentació es va difondre un codi QR perquè la gent enviés propostes. El pròxim 10 de juny, durant la Diada de l’aigua que organitzarà l’entitat, es donarà a conèixer.

https://www.bestiari.cat/wp-content/uploads/2023/03/video_2023-03-10_12-50-14.mp4

Articles relacionats 

El bestiari català entrarà a la llista de Béns Culturals d’Interès Nacional amb el nomenament de tres figures

dv., 10/03/2023 - 11:05

Molt probablement en els pròxims mesos, el Drac de Vilafranca del Penedès i el Drac i l’Àliga de la Bisbal d’Empordà seran declarats per la Generalitat de Catalunya Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN). Aquest passat mes de febrer s’ha iniciat el procediment administratiu previ per dotar de reconeixement aquestes figures de bestiari, els primers elements del bestiari festiu en ser declarades com a tals. Junt amb ells, també s’ha incoat l’expedient per declarar BCIN el gegantó Lladrefaves de Valls i la Geganta de Cal Fiol de l’Arboç.

L’1 de febrer d’aquest 2023, la Direcció General del Patrimoni Cultural va emetre un informe favorable a la incoació de l’expedient per declarar aquests elements Béns Culturals d’Interès Nacional. Dies més tard, més concretament divendres 24 de febrer, es va publicar l’inici d’aquest expedient, que ha de ser resolt en els pròxims divuit mesos tal com diu la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català. En aquest cas, ha de ser el Govern de la Generalitat de Catalunya qui n’acordi el nomenament.

Tal com s’explica des de la pàgina web de l’Ajuntament de Vilafranca, ha estat a iniciativa del consistori vilafranquí que s’ha incoat l’expedient per declarar el Drac de Vilafranca BCIN. Es tracta de l’emblema més important de la Festa Major del municipi, el més antic i també el més característic. El seu nomenament suposa un “reconeixement a la figura com a peça única a nivell nacional i, com a tal, estarà protegida i podrà optar a ajuts per a la seva restauració”, expliquen des del consistori.