Notícies Bestiari
Bestiari convoca l’AGO 2024
El proper dissabte 27 d’abril de 2024 a les 17:30 la Federació Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya convoca l’Assamblea General Ordinària 2024 a totes les entitats federades a la seu de la Federació Sabadell Cultural al carrer Ribot i Serra, 265 a Sabadell.
Aquest fòrum de participació associatiu és acollit pel Drac Antonot de Sabadell de les Forques de Can Deu .
Com a òrgan sobirà que és, l’Assemblea haurà de decidir sobre l’aprovació de la junta directiva, l’aprovació dels comptes i del pressupost, així com de la memòria de sostenibilitat.
Tota la documentació relacionada amb l’Assemblea s’envia a les entitats federades per correu electrònic. Si es vol, es pot consultar, també, a la seu de Bestiari en horari de dilluns a divendres de 08h a 14h.
Lloc: Federació Sabadell Cultural
Carrer Ribot i Serra 265, Sabadell
Hora: 17:30 en primera convocatòria, 18:00 en segona convocatòria.
En el cas que volgueu delegar el vostre vot ho haureu de fer mitjançant el document oficial de Bestiari Model delegació de vot degudament emplenat.
La Junta de Govern
Ajut Col·lectiu “Iniciatives del Bestiari Festiu 2024”
- Incorporar d’accions d’inclusió als actes de bestiari (llengua de signes, ús del braille en els programes de ma…)
- Formació
- Restauració d’elements de bestiari (NO noves construccions o peces d’imatgeria festiva)
- Programes d’activitats en commemoració d’aniversaris
- Concursos d’enceses
- Cada entitat presentarà una única sol·licitud per a una o més activitats.
- Es demana la mínima informació necessària.
- S’establirà un import fix d’ajut per a cada línia.
- Es flexibilitza la justificació (cal aportar el triple de l’import de l’ajut).
- FORMULARI DE SOL·LICITUD: https://forms.gle/6wGmGoD2pkhHh8US7
- DOCUMENT INFORMATIU (més informacio cliqueu aquí)
- Declaració de les associacions federades (més informació aquí)
Festes de Sant Josep Oriol 2024
d’arreu del país
El barri del Pi es prepara per celebrar la seva Festa Major, que enguany tindrà lloc del dissabte 16 al diumenge 24 de març.
Les festes començaran dissabte 16 amb l’Inici de les Festes amb els Ministrers del Pi. Seguidament, hi haurà el Pregó de les Festes, que anirà a càrrec de la Sra. Itziar González, arquitecta, urbanista i exregidora del Districte de Ciutat Vella.
El mateix dia al matí també tindrà lloc la tradicional Remembrança del miracle de les monedes de Sant Josep Oriol, l’Anunci del Baladrer, la Tronada d’inici de les Festes, la Cercavila anunciadora i el Ball dels quatre Gegants originals del Pi, figures del segle XIX que només surten al carrer aquest dia.
A la tarda hi haurà la Diada Castellera amb els Castellers de Barcelona i els Bordegassos de Vilanova, i al vespre el Retaule de Sant Josep Oriol.
Diumenge 17, arriba el moment de Bestieses. Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona. En aquesta edició, el Lleó convidarà l’Àliga de Cervera, que surt en comptades ocasions de la seva ciutat. La Mulassa, per la seva part, rebrà el Garot de l’Arboç.
El divendres 22 a la tarda hi haurà la Cercavila infantil amb les escoles del barri i tota la canalla que hi vulgui participar, seguidament, sessió de contacontes amb una rondallaire. A la nit, tindrà lloc l’Emmulassa’t!, un dels actes més bojos de les festes, i el Ball de Festa Major amb les DJ’s Les Doncselles.
Dissabte 23, diada de Sant Josep Oriol, començarà amb l’estrena del nou vestit de l’Oriol (gegant petit del Pi), aquest és una recreació del vestuari que portava l’any 1858. La nova vestimenta s’ha fet al Taller Casserras de Solsona i compta amb una reproducció més acurada de la passamaneria, botons i dibuixos que conserva la peça del 1858, dipositada a l’arxiu de Santa Maria del Pi.
La diada continuarà amb la tradicional Passejada dels Oriols (els gegants de Ciutat Vella) que fan l’ofrena floral a Sant Josep Oriol mentre els veïns llançaran monedes de xocolata. Aquestes són la menja típica de les Festes i es fan fer expressament:
per una cara duen un gravat que fa referència a la llegenda dels raves i les monedes de Sant Josep Oriol, i per l’altra tenen la imatge històrica del gegant del Pi.
Al migdia, hi haurà el Toc Solemne de Campanes i l’Ofici de Festa Major amb la ballada dels quatre Gegants originals del Pi amb la música de l’orgue de la basílica, així com el cant de l’Himne de Sant Josep Oriol (del 1909). A continuació, l’actuació del més que centenari Esbart Català de Dansaires i a la tarda, els Jocs infantils i els aclamats Atracaments d’en Perot lo lladre. A més, cap a les 20:30 h els històrics Gegants d’Ontinyent (País Valencià) faran acte de presència a les festes i executaran una mostra dels seus singulars balls. Ja a la nit, hi haurà el Ball de Festa Major amb el grup Canya d’Or.
L’endemà diumenge 24, el barri es despertarà al so de les gralles i tabals que faran les Matinades. Cap a les deu, la plaça de Sant Josep Oriol, centre neuràlgic de la festa, començarà a omplir-se. Gegants, bèsties, capgrossos i balls tradicionals arribaran d’arreu de Catalunya per acompanyar els Gegants del Pi, el Lleó i la Mulassa de Barcelona en l’acte més multitudinari de la celebració.
Al matí hi haurà també la Diada Falconera amb els Falcons de Barcelona, que un any més no han volgut faltar a la cita. A les 11:15 h hi haurà la mostra de balls d’alguns convidats i a les 11:45 h sortirà la Cercavila de Festa Major. Hi prendran part molts dels gegants de Ciutat Vella i altres convidats destacats com el Ball de Cossis de Tarragona, el gegant Calçot de Valls, el Ball d’Arquets, els Nans i els Gegants de Tàrrega, els Gegants de Premià de Dalt, Cerdanyola de Mataró i els Rajolers de Granollers, la Farfolla de la Sagrada Família i les Mulasses de Sabadell.
Les Festes finalitzaran amb la Tronada que s’enlairarà a les 13:45 h des del Campanar de la
Basílica del Pi i que anirà a càrrec de la Pirotècnia Estalella.
A més dels actes al carrer, s’han treballat diverses activitats paral·leles, com ara l’exposició dels cartells participants al Concurs de les festes. A més, torna La Ruta dels Atracaments, una gimcana en que les famílies podran atracar els comerços i descobrir on s’amaga en Perot lo lladre.
Amb motiu dels 600 anys de gegants a Barcelona, la Casa dels Entremesos acollirà l’exposició “Gegants al Món”, produïda per l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya. La mostra repassa els països dels cinc continents que tenen gegants i n’explica les principals característiques. Per acabar-ho de lligar, dijous 21 de març a les 20 h tindrà lloc a la mateixa Casa dels Entremesos la xerrada “Gegants al Món” a càrrec de Jan Grau, expert geganter.
Com els darrers anys s’organitzarà un concurs de fotografia a Instagram fent servir l’etiqueta
#ConcursSJO24. Les bases es poden consultar a www.gegantsdelpi.cat
Tota la programació la podeu consultar al web www.gegantsdelpi.cat
Subvencions 2024 per a activitats de cultura popular i tradicional i associacionisme
Són ajuts per contribuir al finançament de manifestacions culturals relacionades amb la cultura popular i tradicional catalana i aranesa i l’associacionisme cultural organitzades per ajuntaments i per fundacions i associacions, que tinguin lloc a Catalunya durant l’any natural de concessió de la subvenció.
Aquesta línia d’ajut té les modalitats següents:
Activitats que fomentin o difonguin la cultura popular i tradicional catalana i aranesa i l’associacionisme, d’acord amb les dues tipologies següents:
-
- La programació anual d’activitats de les d’entitats.
- Les fires, les trobades, els congressos i jornades d’àmbit nacional o internacional, així com altres activitats de caràcter puntual.
- Commemoracions d’aniversaris de personalitats, fets o entitats.
- Festes i elements festius que formin part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya o no inscrits al Catàleg
- A les fundacions i associacions, amb domicili social a Catalunya, que hagin fet o tinguin previst fer alguna de les activitats culturals que preveuen aquestes bases.
Termini de sol·licitud: del 6 al 21 de març a les 14.00.00 del 2024.
Més informació aquí!
Línea de subvencions per a la realització de consultories per a entitats de l’àmbit de la cultura popular i tradicional i el patrimoni etnològic (CLT090)Són subvencions per a la realització de consultories per a entitats privades sense ànim de lucre de l’àmbit de la cultura popular i tradicional catalana i aranesa i el patrimoni etnològic català.
A qui va dirigit?A les associacions, fundacions i federacions amb seu social a Catalunya i que pertanyin a l’àmbit de la cultura popular i tradicional catalana i aranesa i el patrimoni etnològic català.
Termini de sol·licitud: del 6 al 21 de març a les 14.00.00 del 2024.
Més informació aquí!
Línea de subvencions per a la recuperació i la restauració d’imatgeria festiva i de la indumentària de les colles de cultura popular i tradicional (CLT526)Són subvencions per contribuir al finançament de la restauració i creació d’elements d’imatgeria festiva catalana, així com a la restauració i la confecció del seu vestuari, i del vestuari de les persones de les colles de cultura popular i tradicional catalana i aranesa.
A qui va dirigit?- Ajuntaments o ens que en depenen
- Fundacions i les associacions, amb domicili social a Catalunya.
Termini de sol·licitud: del 6 al 21 de març a les 14.00.00 del 2024.
Més informació aquí!
Línea de subvencions per a activitats de cultura popular i tradicional a realitzar dins de la demarcació de la Diputació de Barcelona durant l’any 2024, organitzades per entitats culturals i federacions culturals sense finalitat de lucre. A qui va dirigit?Entitats
- Extracte publicació BOPB convocatòria i bases subvencions entitats de cultura popular i tradicional 2024 [pdf]
- Convocatòria i bases subvencions entitats de cultura popular i tradicional 2024 [pdf]
Termini de sol·licitud: del 5 de març al 5 d’abril de 2024.
Documentació de les sol·licituds
Cal accedir al formulari electrònic de sol·licitud amb el certificat electrònic de l’entitat o en els seu defecte amb el certificat electrònic del representant legal de l’entitat. Caldrà emplenar dit formulari amb les dades de l’entitat sol·licitant i adjuntar la Descripció del Projecte i el Pressupost de l’Activitat en els següents documents:
- Projecte de la Sol·licitud CPT Entitats [pdf] (botó dret i desar el document)
- Pressupost del Projecte CPT Entitats [pdf] (botó dret i desar el document)
IMPORTANT : Caldrà presentar el següent formulari de certificat de poders del representant legal de l’entitat signat electrònicament per el secretari o secretaria de l’entitat:
- Certificat de poders del representant legal de l’entitat [pdf] (botó dret i desar el document)
A més, en el cas de no haver annexat una còpia dels Estatuts, inscripció registral o NIF a les sol·licituds de les edicions 2020, 2021, 2022 o 2023 d’aquesta convocatòria, aquests documents s’hauran de lliurar en aquesta edició.
La Meva Regla, les Meves Regles
Aquesta setmana la Generalitat de Catalunya inicia una campanya per a totes les dones i persones menstruants perquè han de poder decidir lliurement i amb la informació adequada com volen gestionar el seu cicle menstrual. Per això, la Generalitat de Catalunya promou i garanteix l’accés als productes reutilitzables i sostenibles mitjançant la seva distribució gratuïta.
El dret a l’equitat menstrual comprèn l’accés a l’educació sobre el propi cos i la salut amb perspectiva de gènere, com també l’accés als productes menstruals adequats per a cada persona.
Com pots aconseguir els productes menstruals sostenibles de la iniciativa “La meva regla, les meves regles”?1. Registrar-se a La Meva Salut, si no s’hi està
2. Entrar a l’app. A la pàgina d’inici, cercar el botó de la campanya i obtenir el codi QR
3. Dirigir-se a una farmàcia
4. Obtenir gratuïtament una copa menstrual, calces menstruals o dues compreses reutilizables
Quins productes pots triar?Pots escollir entre tres tipus de productes menstruals reutilitzables:
La copa menstrual és un recipient de silicona reutilitzable que s’insereix a la vagina per recollir la sang menstrual. És segura per al pH i la flora, evita irritacions i no afecta la quantitat de sang expulsada. Com que fa el buit, evita possibles fuites.
Les compreses de tela són peces de tela que se subjecten a la roba interior amb un botó. Tenen diverses capes de cotó absorbent i, sovint, una capa impermeable i transpirable per evitar que hi hagi fugues i tacar la roba interior.
Les calces menstruals són roba interior amb diferents capes de tela absorbents i d’altres que són impermeables per recollir el fluix menstrual. Això evita fuites i olors sense alterar la flora vaginal. El tallatge és igual que el de qualsevol altra peça de roba interior.
De cada producte hi ha diversos models per afavorir l’adaptació al cos i satisfer les diverses necessitats. A vegades, és necessari provar més d’un producte o combinar diferents mètodes per gestionar millor el sagnat menstrual.
A més, també hi ha altres mètodes reutilitzables i sostenibles no tan coneguts, com el disc i l’esponja menstrual o la tècnica del sagnat lliure (que consisteix a controlar el sagnat amb la musculatura del sòl pelvià i expulsar la sang al lavabo).
Per què aquest projecte?Encara avui en dia hi ha una manca d’informació veraç sobre la menstruació i la menopausa, i es viuen situacions de discriminació i prejudicis al respecte, així com pobresa menstrual (dificultat d’accés als productes menstruals adequats). Tots aquests fets són vulneracions dels drets sexuals i reproductius que estan lligats a les desigualtats estructurals endèmiques que afecten les dones i les persones menstruants.
Per prendre decisions fonamentades, cal tenir tota la informació necessària prèviament. El cas de la salut menstrual, no n’és una excepció. És per això que és vital tenir accés a l’educació menstrual; només així serà més fàcil garantir els drets sexuals i reproductius de les dones i persones menstruants. És un dret que ens pertany i que cal reclamar.
En el marc de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius de la Generalitat de Catalunya (ENDSiR), es duen a terme una sèrie d’actuacions que volen garantir i protegir el compliment dels drets sexuals i reproductius. En aquest sentit, s’ha desplegat el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 amb diverses accions per garantir una vivència lliure, digna i saludable de la menstruació i el climateri.
La iniciativa “La meva regla, les meves regles”, coordinada pel Departament d’Igualtat i Feminismes, pretén garantir l’exercici dels drets sexuals i reproductius de la població catalana.
A Catalunya, la dificultat per a l’accés a productes menstruals per raons econòmiques és una realitat.
Els productes menstruals reutilitzables contribueixen a la prevenció de residus i a frenar el canvi climàtic. Cada any a Catalunya es generen 9.000 tones de residus.
Socialment, la menstruació i la menopausa s’han tractat des del silenci i la vergonya. Aquesta actitud impedeix entendre el nostre cos i atendre les seves necessitats.
Formacions CRE Infantils Rebutjades amb targeta sanitària
A les formacions CRE Infantils que es generin a partir de març s’hauran d’identificar els menors d’edat mitjançant DNI a l’aplicactiu FOC. Ja no s’acceptarà la targeta sanitària.
Aquest canvi ve propiciat per la migració de dades que es farà a finals de l’any 2024, principis de l’any 2025 a la nova aplicació de FOC. Aquesta nova aplicació estarà operativa el 2025.
Aprofiteu ara, que tenim temps per anar modificant les dades dels nostres CRE menors i demanar als familiars o responsables el DNI dels nostres menors.
Per altra banda, les formacions que es facin ara, ja no acceptaran la tarjeta sanitària com a dada vàlida d’identifiació.
La Junta de Govern