Notícies Bestiari

Subscriure a Canal Notícies Bestiari
La Federació d'entitats culturals amb figures de Bestiari Festiu
Actualitzat: fa 4 hores 42 minuts

Bestiari convoca l’AGO 2024

dt., 09/04/2024 - 12:00
Bestiari convoca l’Assemblea General Ordinària de 2024 a Sabadell

El proper dissabte 27 d’abril de 2024 a les 17:30 la Federació Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya convoca l’Assamblea General Ordinària 2024 a totes les entitats federades a la seu de la Federació Sabadell Cultural al carrer Ribot i Serra, 265 a Sabadell.

Aquest fòrum de participació associatiu és acollit pel Drac Antonot de Sabadell de les Forques de Can Deu .

Com a òrgan sobirà que és, l’Assemblea haurà de decidir sobre l’aprovació de la junta directiva, l’aprovació dels comptes i del pressupost, així com de la memòria de sostenibilitat.

Tota la documentació relacionada amb l’Assemblea s’envia a les entitats federades per correu electrònic. Si es vol, es pot consultar, també, a la seu de Bestiari en horari de dilluns a divendres de 08h a 14h.

Lloc: Federació Sabadell Cultural
Carrer Ribot i Serra 265, Sabadell
Hora: 17:30 en primera convocatòria, 18:00 en segona convocatòria.

En el cas que volgueu delegar el vostre vot ho haureu de fer mitjançant el document oficial de  Bestiari Model delegació de vot degudament emplenat.

La Junta de Govern

Ajut Col·lectiu “Iniciatives del Bestiari Festiu 2024”

dl., 08/04/2024 - 20:23
Bestiari convoca l’ajut col·lectiu “Iniciatives del Bestiari Festiu 2024” per aquelles entitats federades. CONVOCATÒRIA D’AJUT COL·LECTIU “INICIATIVES DEL BESTIARI FESTIU 2024” CONVOCA: Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya PERÍODE DE PRESENTACIÓ: fins el 28 d’abril  (IMPRORROGABLE) Pendents de ratificació per part de l’Assemblea General, els ajuts estan destinats a contribuir a les despeses relacionades amb l’organització de:
 • Incorporar d’accions d’inclusió als actes de bestiari (llengua de signes, ús del braille en els programes de ma…)
 • Formació
 • Restauració d’elements de bestiari (NO noves construccions o peces d’imatgeria festiva)
 • Programes d’activitats en commemoració d’aniversaris
 • Concursos d’enceses
Punts clau:
 • Cada entitat presentarà una única sol·licitud per a una o més activitats.
 • Es demana la mínima informació necessària.
 • S’establirà un import fix d’ajut per a cada línia.
 • Es flexibilitza la justificació (cal aportar el triple de l’import de l’ajut).
Aquest canvi de criteri pretén donar major flexibilitat a les entitats a l’hora d’afrontar canvis en la planificació i facilitar el procés de justificació. Important: Aquest ajut forma part d’un projecte col·lectiu impulsat per l’Agrupació del Bestiari que serà presentat al Departament de Cultura en la convocatòria de federacions. Les activitats que es presentin en aquesta convocatòria NO es poden presentar en cap altra convocatòria d’ajuts convocats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Festes de Sant Josep Oriol 2024

dt., 12/03/2024 - 12:12
Del 16 al 24 de març el barri del Pi celebrarà la festa major amb grups convidats
d’arreu del país

El barri del Pi es prepara per celebrar la seva Festa Major, que enguany tindrà lloc del dissabte 16 al diumenge 24 de març.

Les festes començaran  dissabte 16 amb l’Inici de les Festes amb els Ministrers del Pi. Seguidament, hi haurà el Pregó de les Festes, que anirà a càrrec de la Sra. Itziar González, arquitecta, urbanista i exregidora del Districte de Ciutat Vella.

El mateix dia al matí també tindrà lloc la tradicional Remembrança del miracle de les monedes de Sant Josep Oriol, l’Anunci del Baladrer, la Tronada d’inici de les Festes, la Cercavila anunciadora i el Ball dels quatre Gegants originals del Pi, figures del segle XIX que només surten al carrer aquest dia.

A la tarda hi haurà la Diada Castellera amb els Castellers de Barcelona i els Bordegassos de Vilanova, i al vespre el Retaule de Sant Josep Oriol.

Diumenge 17, arriba el moment de Bestieses. Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona. En aquesta edició, el Lleó convidarà l’Àliga de Cervera, que surt en comptades ocasions de la seva ciutat. La Mulassa, per la seva part, rebrà el Garot de l’Arboç.

El divendres 22 a la tarda hi haurà la Cercavila infantil amb les escoles del barri i tota la canalla que hi vulgui participar,  seguidament, sessió de contacontes amb una rondallaire. A la nit, tindrà lloc l’Emmulassa’t!, un dels actes més bojos de les festes, i el Ball de Festa Major amb les DJ’s Les Doncselles.

Dissabte 23, diada de Sant Josep Oriol, començarà amb l’estrena del nou vestit de l’Oriol (gegant petit del Pi), aquest és una recreació del vestuari que portava l’any 1858. La nova vestimenta s’ha fet al Taller Casserras de Solsona i compta amb una reproducció més acurada de la passamaneria, botons i dibuixos que conserva la peça del 1858, dipositada a l’arxiu de Santa Maria del Pi.

La diada continuarà amb la tradicional Passejada dels Oriols (els gegants de Ciutat Vella) que fan l’ofrena floral a Sant Josep Oriol mentre els veïns llançaran monedes de xocolata. Aquestes són la menja típica de les Festes i es fan fer expressament:
per una cara duen un gravat que fa referència a la llegenda dels raves i les monedes de Sant Josep Oriol, i per l’altra tenen la imatge històrica del gegant del Pi.

Al migdia, hi haurà el Toc Solemne de Campanes i l’Ofici de Festa Major amb la ballada dels quatre Gegants originals del Pi amb la música de l’orgue de la basílica, així com el cant de l’Himne de Sant Josep Oriol (del 1909). A continuació, l’actuació del més que centenari Esbart Català de Dansaires i a la tarda, els Jocs infantils i els aclamats Atracaments d’en Perot lo lladre. A més, cap a les 20:30 h els històrics Gegants d’Ontinyent (País Valencià) faran acte de presència a les festes i executaran una mostra dels seus singulars balls. Ja a la nit, hi haurà el Ball de Festa Major amb el grup Canya d’Or.

L’endemà diumenge 24, el barri es despertarà al so de les gralles i tabals que faran les Matinades. Cap a les deu, la plaça de Sant Josep Oriol, centre neuràlgic de la festa, començarà a omplir-se. Gegants, bèsties, capgrossos i balls tradicionals arribaran d’arreu de Catalunya per acompanyar els Gegants del Pi, el Lleó i la Mulassa de Barcelona en l’acte més multitudinari de la celebració.

Al matí hi haurà també la Diada Falconera amb els Falcons de Barcelona, que un any més no han volgut faltar a la cita. A les 11:15 h hi haurà la mostra de balls d’alguns convidats i a les 11:45 h sortirà la Cercavila de Festa Major. Hi prendran part molts dels gegants de Ciutat Vella i altres convidats destacats com el Ball de Cossis de Tarragona, el gegant Calçot de Valls, el Ball d’Arquets, els Nans i els Gegants de Tàrrega, els Gegants de Premià de Dalt, Cerdanyola de Mataró i els Rajolers de Granollers, la Farfolla de la Sagrada Família i les Mulasses de Sabadell.
Les Festes finalitzaran amb la Tronada que s’enlairarà a les 13:45 h des del Campanar de la
Basílica del Pi i que anirà a càrrec de la Pirotècnia Estalella.

A més dels actes al carrer, s’han treballat diverses activitats paral·leles, com ara l’exposició dels cartells participants al Concurs de les festes. A més, torna La Ruta dels Atracaments, una gimcana en que les famílies podran atracar els comerços i descobrir on s’amaga en Perot lo lladre.

Amb motiu dels 600 anys de gegants a Barcelona, la Casa dels Entremesos acollirà l’exposició “Gegants al Món”, produïda per l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya. La mostra repassa els països dels cinc continents que tenen gegants i n’explica les principals característiques. Per acabar-ho de lligar, dijous 21 de març a les 20 h tindrà lloc a la mateixa Casa dels Entremesos la xerrada “Gegants al Món” a càrrec de Jan Grau, expert geganter.

Com els darrers anys s’organitzarà un concurs de fotografia a Instagram fent servir l’etiqueta
#ConcursSJO24. Les bases es poden consultar a www.gegantsdelpi.cat

Tota la programació la podeu consultar al web www.gegantsdelpi.cat

 

Subvencions 2024 per a activitats de cultura popular i tradicional i associacionisme

dj., 07/03/2024 - 11:52
Es presenten les linies de subvencions de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona per a entitats vinculades a la cultura popular i tradicional Línea de subvencions per a activitats culturals relacionades amb la cultura popular i tradicional i amb l’associacionisme (CLT027)

Són ajuts per contribuir al finançament de manifestacions culturals relacionades amb la cultura popular i tradicional catalana i aranesa i l’associacionisme cultural organitzades per ajuntaments i per fundacions i associacions, que tinguin lloc a Catalunya durant l’any natural de concessió de la subvenció.

Aquesta línia d’ajut té les modalitats següents:
Activitats que fomentin o difonguin la cultura popular i tradicional catalana i aranesa i l’associacionisme, d’acord amb les dues tipologies següents:

  • La programació anual d’activitats de les d’entitats.
  • Les fires, les trobades, els congressos i jornades d’àmbit nacional o internacional, així com altres activitats de caràcter puntual.
 1. Commemoracions d’aniversaris de personalitats, fets o entitats.
 2. Festes i elements festius que formin part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya o no inscrits al Catàleg
A qui va dirigit?
 • A les fundacions i associacions, amb domicili social a Catalunya, que hagin fet o tinguin previst fer alguna de les activitats culturals que preveuen aquestes bases.

Termini de sol·licitud: del 6 al 21 de març a les 14.00.00 del 2024.

Més informació aquí!

Línea de subvencions per a la realització de consultories per a entitats de l’àmbit de la cultura popular i tradicional i el patrimoni etnològic (CLT090)

Són subvencions per a la realització de consultories per a entitats privades sense ànim de lucre de l’àmbit de la cultura popular i tradicional catalana i aranesa i el patrimoni etnològic català.

A qui va dirigit?

A les associacions, fundacions i federacions amb seu social a Catalunya i que pertanyin a l’àmbit de la cultura popular i tradicional catalana i aranesa i el patrimoni etnològic català.

Termini de sol·licitud: del 6 al 21 de març a les 14.00.00 del 2024.

Més informació aquí!

Línea de subvencions per a la recuperació i la restauració d’imatgeria festiva i de la indumentària de les colles de cultura popular i tradicional (CLT526)

Són subvencions per contribuir al finançament de la restauració i creació d’elements d’imatgeria festiva catalana, així com a la restauració i la confecció del seu vestuari, i del vestuari de les persones de les colles de cultura popular i tradicional catalana i aranesa.

A qui va dirigit?
 • Ajuntaments o ens que en depenen
 • Fundacions i les associacions, amb domicili social a Catalunya.

Termini de sol·licitud: del 6 al 21 de març a les 14.00.00 del 2024.

Més informació aquí!

Línea de subvencions per a activitats de cultura popular i tradicional a realitzar dins de la demarcació de la Diputació de Barcelona durant l’any 2024, organitzades per entitats culturals i federacions culturals sense finalitat de lucre. A qui va dirigit?

Entitats

Termini de sol·licitud: del 5 de març al 5 d’abril de 2024. 

Documentació de les sol·licituds

Cal accedir al formulari electrònic de sol·licitud amb el certificat electrònic de l’entitat o en els seu defecte amb el certificat electrònic del representant legal de l’entitat. Caldrà emplenar dit formulari amb les dades de l’entitat sol·licitant i adjuntar la Descripció del Projecte i el Pressupost de l’Activitat en els següents documents:

IMPORTANT : Caldrà presentar el següent formulari de certificat de poders del representant legal de l’entitat signat electrònicament per el secretari o secretaria de l’entitat:

A més, en el cas de no haver annexat una còpia dels Estatuts, inscripció registral o NIF a les sol·licituds de les edicions 2020, 2021, 2022 o 2023 d’aquesta convocatòria, aquests documents s’hauran de lliurar en aquesta edició.

 

La Meva Regla, les Meves Regles

dc., 06/03/2024 - 12:24

Aquesta setmana la Generalitat de Catalunya inicia una campanya per a totes les dones i persones menstruants perquè han de poder decidir lliurement i amb la informació adequada com volen gestionar el seu cicle menstrual. Per això, la Generalitat de Catalunya promou i garanteix l’accés als productes reutilitzables i sostenibles mitjançant la seva distribució gratuïta.

El dret a l’equitat menstrual comprèn l’accés a l’educació sobre el propi cos i la salut amb perspectiva de gènere, com també l’accés als productes menstruals adequats per a cada persona.

Com pots aconseguir els productes menstruals sostenibles de la iniciativa “La meva regla, les meves regles”?

 1. Registrar-se a La Meva Salut, si no s’hi està

  2. Entrar a l’app. A la pàgina d’inici, cercar el botó de la campanya i obtenir el codi QR

 3. Dirigir-se a una farmàcia

 4. Obtenir gratuïtament una copa menstrual, calces menstruals o dues compreses reutilizables

Quins productes pots triar?

Pots escollir entre tres tipus de productes menstruals reutilitzables:

 La copa menstrual és un recipient de silicona reutilitzable que s’insereix a la vagina per recollir la sang menstrual. És segura per al pH i la flora, evita irritacions i no afecta la quantitat de sang expulsada. Com que fa el buit, evita possibles fuites.

 Les compreses de tela són peces de tela que se subjecten a la roba interior amb un botó. Tenen diverses capes de cotó absorbent i, sovint, una capa impermeable i transpirable per evitar que hi hagi fugues i tacar la roba interior.

 Les calces menstruals són roba interior amb diferents capes de tela absorbents i d’altres que són impermeables per recollir el fluix menstrual. Això evita fuites i olors sense alterar la flora vaginal. El tallatge és igual que el de qualsevol altra peça de roba interior.

De cada producte hi ha diversos models per afavorir l’adaptació al cos i satisfer les diverses necessitats. A vegades, és necessari provar més d’un producte o combinar diferents mètodes per gestionar millor el sagnat menstrual.

A més, també hi ha altres mètodes reutilitzables i sostenibles no tan coneguts, com el disc i l’esponja menstrual o la tècnica del sagnat lliure (que consisteix a controlar el sagnat amb la musculatura del sòl pelvià i expulsar la sang al lavabo).

Per què aquest projecte?

Encara avui en dia hi ha una manca d’informació veraç sobre la menstruació i la menopausa, i es viuen situacions de discriminació i prejudicis al respecte, així com pobresa menstrual (dificultat d’accés als productes menstruals adequats). Tots aquests fets són vulneracions dels drets sexuals i reproductius que estan lligats a les desigualtats estructurals endèmiques que afecten les dones i les persones menstruants.

Per prendre decisions fonamentades, cal tenir tota la informació necessària prèviament. El cas de la salut menstrual, no n’és una excepció. És per això que és vital tenir accés a l’educació menstrual; només així serà més fàcil garantir els drets sexuals i reproductius de les dones i persones menstruants. És un dret que ens pertany i que cal reclamar.

En el marc de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius de la Generalitat de Catalunya (ENDSiR), es duen a terme una sèrie d’actuacions que volen garantir i protegir el compliment dels drets sexuals i reproductius. En aquest sentit, s’ha desplegat el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 amb diverses accions per garantir una vivència lliure, digna i saludable de la menstruació i el climateri.

La iniciativa “La meva regla, les meves regles”, coordinada pel Departament d’Igualtat i Feminismes, pretén garantir l’exercici dels drets sexuals i reproductius de la població catalana.

 A Catalunya, la dificultat per a l’accés a productes menstruals per raons econòmiques és una realitat.

Els productes menstruals reutilitzables contribueixen a la prevenció de residus i a frenar el canvi climàtic. Cada any a Catalunya es generen 9.000 tones de residus.

Socialment, la menstruació i la menopausa s’han tractat des del silenci i la vergonya. Aquesta actitud impedeix entendre el nostre cos i atendre les seves necessitats.

Formacions CRE Infantils Rebutjades amb targeta sanitària

dc., 06/03/2024 - 11:58

A les formacions CRE Infantils que es generin a partir de març s’hauran d’identificar els menors d’edat mitjançant DNI a l’aplicactiu FOC. Ja no s’acceptarà la targeta sanitària.

Aquest canvi ve propiciat per la migració de dades que es farà a finals de l’any 2024, principis de l’any 2025 a la nova aplicació de FOC. Aquesta nova aplicació estarà operativa el 2025.

Aprofiteu ara, que tenim temps per anar modificant les dades dels nostres CRE menors i demanar als familiars o responsables el DNI dels nostres menors.

Per altra banda, les formacions que es facin ara, ja no acceptaran la tarjeta sanitària com a dada vàlida d’identifiació.

La Junta de Govern

13 d’abril de 2024, nova edició del curs RGCRE a Reus

dt., 05/03/2024 - 10:38
Es convoca una nova edició del curs de Responsables de Grup CRE adreçada als col·lectius de bestiari i diables, que tindrà lloc el dissabte 13 d’Abril de 2024 a Reus al Centre d’Art Cal Massó.

Podeu consultar el  Programa formació RGCRE aquí!

 • Inscripcions: es inscripcions del col·lectiu del bestiari festiu es poden vehicular a través de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, independentment de si s’està federat o no.

ÚS RAONABLE: Davant l’allau de sol·licituds que estem rebent a les darreres convocatòries, i per a garantir un repartiment més equitatiu de les inscripcions que tenim assignades a les entitats del món del bestiari, enguany limitem la inscripció a màxim dues persona per colla o secció

Així mateix, us demanem una mica de sentit comú, sobretot aquelles entitats que ja tingueu un nombre important de persones titulades. 

Per a fer-ho, cal enviar escanejats al correu info@bestiari.cat els documents d’inscripció.

 • Adjuntem documents d’inscripció.
 1. Document de l’entitat, donant confirmació de que la persona formar part de dita entitatCurs RGCRE – Dades de l’entitat
 2. Document de sol·licitud en totes les dades de l’entitat, heu de posar bé el correu de la persona sol·licitant, si no voleu tenir problemes, per rebre el certificat i per poder donar d’alta als membres de la vostra entitat. RGCRE_Model_solicitud_formació

La inscripció es farà efectiva un cop hagueu rebut confirmació per part de l’Agrupació.

Les inscripcions es realitzaran per rigorós ordre d’entrada, i tan sols seran vàlides aquelles que siguin confirmades per correu electrònic.

 • Un cop hagueu rebut la confirmació de la vostra inscripció:
  • Abans de la jornada formativa:tots els inscrits hauran d’haver consultat els materials de la jornada, accessibles al web de la Generalitat de Catalunya (clica aquí)
  • Indicacions per al dia de la formació:És molt important que us presenteu el dia de la formació amb suficient antelació, i que dugueu els papers originals i segellats per tal de poder obtenir posteriorment el títol, si s’escau.

Obtenció del títol:

Un cop celebrada la jornada formativa, i transcorregudes unes setmanes, us farem arribar el certificat al vostre correu electrònic.

La Junta de Govern

Clica el mapa per saber com arribar:

La imatgeria continua marginada a les festes de La Magdalena 2024 a Castelló de la Plana

dt., 05/03/2024 - 09:15
En les festes fundacionals de Castelló de la Plana, La Magdalena, del dia 2 al 10 de març del 2024, no s’ha programat cap acte on els elements propis de la ciutat (dracs, víbries, gegants, cabuts, cavallets) perquè tinguin presència en les festes més importants de l’any.

Des de l’any 2019 no s’ha programat, pels diferents responsables del Patronat Municipal de Festes, o bé les comissions organitzadores corresponents cap acte que faciliten eixa participació, malgrat les conclusions del darrer IV Congrés Magdalenes, apartat “Aspectes generals del programa de festes”, secció “El pes de les senyes d’identitat de les festes” diu en els punts 10 i 11:

 • 10. Es constata que, a diferència de les festes principals d’altres ciutats del nostre entorn, no s’ha regulat la incorporació dels elements de la cultura popular de la ciutat, com ara els cabuts, dracs, víbria, l’haca, els cavallets… a les Festes de la Magdalena.
 • 11. Es proposa la creació d’un protocol que estipuli la presència dels elements de la cultura popular de la ciutat a les festes i, més concretament, la creació d’una desfilada d’animació específica, així com nous actes amb aquesta temàtica per diferents racons de la ciutat.»
Víbria de Castelló de la Plana

En altres edicions s’havia programat un Cercavila de Cultura Popular el dilluns de festes i també el Correfoc del Bestiari que es va desenvolupar en tres edicions, en la tarda del darrer diumenge de festes, en tres edicions, la darrera el 2019, davant de l’IES Ribalta.

El Cercavila de Cultura Popular comptava amb la participació dels cavallets, els gegants de la ciutat i els cabuts, figures de propietat municipal, portats pels integrants de l’associació «Dansants», així com els Dracs Bessons, la Víbria, l’Haca Traca Almalafa, el Bestiari Infantil i els Cabuts de l’Antifaç, de l’associació Botafocs, amb acompanyament de diferents entitats de percussió i dolçainers. Nombrós públic va acompanyar el seu desenvolupament, amb plena satisfacció de les entitats implicades.

El Correfoc del Bestiari comptava amb la participació dels Dracs, la Víbria, i el Bestiari Infantil, de Botafocs, amb el suport de diferents dimonis i colles de dolçainers de la ciutat. Es va realitzar tres anys, per a completar la programació d’eixe dia, amb gran èxit de participació i públic assistent. Aquest any no s’ha produït cap contacte amb els responsables municipals de les festes fundacionals amb les entitats citades, ni tampoc amb l’actual regidora de Festes, per a considerar eixes possibilitats.

Castelló de la Plana és l’única ciutat coneguda que no facilita i potencia la presència dels seus elements festius en la festa major de la ciutat.

Fet excepcional considerant els models existents a les ciutats de València (per falles, la Cavalcada del Foc), Alacant (Fogueres), Vila-real, Vinaròs, Borriana, etc. Botafocs és una entitat de Castelló de la plana, amb trenta-quatre anys d’activitats culturals, que organitza els actes de sant Antoni al Grau de Castelló, participa en Carnaval en l’Enterrament de la Sardina, etc. i que ha rebut diferents reconeixements per les seves activitats. Se sorprenen que en els darrers anys, i aquest també, s’hagi impedit la seva participació ni considerat les seves propostes. De què serveix un IV Congrés Magdalener, organitzat pel mateix municipi, que no considera les seves conclusions?

 

 

Per a reflexionar a curt termini i revisar qui hi ha darrere d’eixos fets. El silenci no és una resposta.

Rafel Pérez i Sorlí. President de Botafocs

Es cerca mulassa o cavallets per a la Mostra de Bestiari Festiu de Peu Rodó de Salàs de Pallars que es celebrarà el 10 de novembre de 2024

dt., 20/02/2024 - 15:27

La Mostra de Bestiari Festiu de Peu Rodó és un dels actes que se celebra en el marc de la Diada de Rememoració de la Fira de Salàs de Pallars. La fira de bestiar de peu rodó que se celebrava en aquesta població des del segle XIV, va començar el seu declivi durant el segon terç del segle XX amb la progressiva implantació del tractor al camp.

A començaments del segle XXI, amb l’esperit de recuperar l’essència de l’antiga fira, es crea la Diada de Rememoració de la Fira de Salàs, una jornada en què la recuperació dels antics espais firals, les menges i les actuacions dels antics cafès cantants recorden l’esplendor de la fira.

Dins de la recuperació d’aquests elements neix la mulassa de Salàs “lo Sobrany”, que vol representar la transmutació de la mula de carn i ossos a una altra de fibra de vidre, evocant el record de l’animal que va ser el símbol de la vila durant segles.

Des de l’any 2013 se celebra la Mostra de Bestiari Festiu de Peu Rodó, on es convida a una mulassa o cavallets d’una població catalana per compartir la diada de record de la Fira de Salàs.

En el marc d’aquesta mostra es busca una mulassa o cavallets d’una entitat federada. En ser una trobada sense foc, es valorarà si l’entitat participant, participarà amb músics. La mostra es celebrarà el 10/11/2024

Des de l’Agrupació s’abonaran les despeses de desplaçament. L’Ajuntament de Salàs ofereix dinar a l’entitat participant per a unes trenta persones.

Presentació de la proposta

Les entitats que hi estiguin interessades, han de presentar la sol·licitud de participació enviant un correuinfo@bestiari.cat abans del 30 de març. Cal que hi consti la següent informació:

 • Breu escrit argumentant el perquè hi voleu participar
 • Fitxa de les figures que es volen portar, amb foto
 • Previsió del nombre de persones que participen
 • Adjuntar pressupost del desplaçament (cost del transport de la bèstia i/o autocar).

Ja podeu presentar les vostres propostes!

Font de la imatge: firescatalanes.cat – Jordi Peró Enjaume

Es cerquen bèsties de foc per a participar de la Trobada de Thuir el pròxim 20 de juliol

dt., 20/02/2024 - 15:26

 

Com cada any, l’Ajuntament de Thuir, al Rosselló, organitza una Trobada de Gegants i Bestiari, que enguany serà el dissabte 20 de juliol. Des de l’Agrupació s’aportaran diverses figures de bestiari festiu.

L’arribada de les bèsties serà a les 15 h. Seguidament, a les 16 h, s’iniciarà la trobada gegantera amb les bèsties i tabals. Després de la cercavila, pels volts de les 19 h, l’Oficina de Cultura obsequia els participants amb un sopar. A partir de les 22 h el bestiari festiu participarà en una cercavila i posterior ballada de lluïment a la plaça de l’Ajuntament, que s’allargarà fins a les 23 h.

Per a la trobada es busquen quatre o cinc entitats federades que participin amb el(s) seu(s) element(s) de bestiari de foc a la cercavila de bestiari amb pirotècnia. Tindran preferència les entitats de Catalunya Nord a petició de l’organitzador.

Des de l’Agrupació s’abonarà a l’entitat les despeses de desplaçament i s’aportarà el material pirotècnic. El que no s’ofereix és possibilitat d’allotjament, que en tot cas haurà d’anar a càrrec de les mateixes entitats.

Presentació de la proposta

Les entitats interessades a participar de la trobada cal que enviïn un correu electrònic a info@bestiari.cat amb la següent informació, com a màxim el 30 de març:

 • Breu escrit argumentant el perquè hi voleu participar
 • Fitxa de les figures que es volen portar, amb foto
 • Previsió del nombre de persones que hi participaran
 • Adjuntar pressupost del desplaçament (cost del transport de la bèstia i/o autocar. Pirotècnia no inclosa)

Una comissió tècnica formada per persones vinculades a l’Agrupació elaborarà una proposta que serà traslladada als organitzadors dels actes. Es valoraran les propostes que siguin singulars, de colles que celebrin aniversaris o bé que incorporin a més d’una figura en el mateix desplaçament. L’organitzador de cada un dels actes és qui té la potestat d’escollir els participants que més s’adien atenent als objectius i pressupost de la trobada.

Les entitats que resultin seleccionades, hauran d’aportar a l’Agrupació la següent informació:

 • Confirmació del nombre de persones participants (per a l’àpat).
 • Gestionar la comanda i recollida de pirotècnia seguint indicacions de l’Agrupació.
 • Aportar rebut de la pòlissa de Responsabilitat Civil, certificats CRE i RGCRE.

Es busquen bèsties per a participar a l’IdentiCAT del pròxim 11 de maig

dt., 20/02/2024 - 15:26

 

L’IdentiCAT és la festa de la catalanitat de la Catalunya Nord que se celebra des de fa més de dues dècades. Al llarg dels diversos dies que dura la mostra, s’hi organitzen actes de diverses manifestacions festives catalanes, com l’aplec de gegants i bastoners, concerts de música tradicional, una trobada de diables… L’entitat Aire Nou de Bao és membre de Bestiari i se’ls coneix per la seva inesgotable energia per reivindicar la catalanitat de la Catalunya Nord des de l’àmbit cultural.

La trobada d’enguany serà el dissabte 11 de maig a partir del migdia. El plat fort serà a les 21 h amb la cercavila de bestiari. És per aquesta activitat que es busca una o dues entitats federades que participin amb el(s) seu(s) element(s) de bestiari de foc. Bestiari abonarà les despeses de desplaçament i aportarà el material pirotècnic. Des de l’Associació Aire Nou s’oferirà dinar o sopar, a concretar.

Presentació de la proposta

Les entitats interessades en participar a l’IdentiCAT hauran d’enviar un correu electrònic a info@bestiari.cat abans del 20 de març amb la següent informació:

 • Breu escrit argumentant el perquè hi voleu participar
 • Fitxa de les figures que es volen portar, amb foto
 • Previsió del nombre de persones que participaran
 • Adjuntar pressupost del desplaçament (cost del transport de la bèstia i/o autocar. Pirotècnia no inclosa)

Es valoraran les propostes que siguin singulars, de colles que celebrin aniversaris o bé que incorporin a més d’una figura en el mateix desplaçament. L’organitzador de cada un dels actes és qui té la potestat d’escollir els participants que més encaixin amb els objectius i pressupost de la trobada.

Les entitats que resultin seleccionades, hauran d’aportar a l’Agrupació la següent informació:

 • Confirmació del nombre de persones participants (per a l’àpat)
 • Gestionar la comanda i recollida de pirotècnia seguint indicacions de l’Agrupació
 • Aportar rebut de la pòlissa de Responsabilitat Civil, certificats CRE i RGCRE

Font imatge: airenou.cat

Actualitzacions i recordatoris de l’aplicatiu Festa, Foc i Pirotècnia

dc., 24/01/2024 - 12:34

Quan acabeu la formació presencial per a ser RGCRE (Responsable de Grup de Consumidors Reconeguts com a Experts) i es tramita la vostra documentació rebreu dos correus:

 • El primer us comuniquen que esteu donat’s d’alta a l’aplicatiu i us expliquen com accedir i gestionar l’aplicatiu
 • El segon és com asignar un RGCRE a una colla / secció d’una entitat

Rebeu aquest correu perquè heu estat donat/ada d’alta com a RGCRE a la base de dades “Festa, foc, pirotècnia

A) Al correu amb el qual esteu donat/ada d’alta a la base de dades “Festa foc i pirotècnia” heu rebut informació amb el vostre usuari, PIN i contrasenya. En el vostre cas, és el correu xxxxx@lamevacollamolal.cat i és el correu al qual rebreu notificacions de totes les gestions que feu com a RGCRE.

B) Pel que fa a la correcta gestió, com a RGCRE, de la base de dades “Festa, foc i pirotècnia” us facilitem les següents informacions d’interès:

 1. La contrasenya que se us ha facilitat és d’un sol ús. Caldrà que la canvieu (clica l’opció “Canvieu la contrasenya”)

 1. Com a RGCRE us hem assignat a una secció instrumental anomenada “Bossa de RGCRE” adscrita a l’entitat a la qual pertanyeu. Des d’aquesta secció “Bossa de RGCRE” no podeu operar com a RGCRE i, per tant, no es validarà cap gestió que feu en compliment de les vostres responsabilitats. Per tal que pugueu operar com a RGCRE caldrà que estigueu assignat/ada a la/les entitat/s o seccions en les quals formareu part com a RGCRE. Al final d’aquesta entrada us facilitem les instruccions de com fer-ho. Així mateix, trobareu la informació al manual d’ajuda (Veure imatge). (Descarregar manual en pdf)

 1. Qualsevol incidència tècnica que se us generi en la gestió de la base de dades “Festa, foc i pirotècnia” caldrà que l’adreceu a la bústia formacio.cpt@gencat.cat, descrivint la incidència i identificant la/les persones i entitat objecte de la incidència

Procediment per assignar una persona RGCRE a una colla/secció d’una entitat

Aquest canvi no pot fer-se des del vostre rol com a usuària formadora (RGCRE) sinó que cal que sigui l’usuari entitat qui complimenti els següents passos:

 1. Accedir al sistema amb el perfil d’usuari de l’entitat i accedir al seu detall, on es desplegarà tot el llistat dels RGCRE. Heu de tenir paciència a cada pas, ja que l’aplicatiu triga en carregar les dades.
 2. En la pestanya de RGCRE, apareixerà el botó “Escollir RGCRE”.
 3. Caldrà completar la informació que se sol·licita: s’ha de seleccionar la colla en el desplegable i introduir de manera manual el DNI i el PIN. El camp Pin que es demana és el Pin personal de què disposa el/la RGCRE i que només el/la RGCRE pot proporcionar.
 4. Un cop emplenada la informació cal polsar el botó “Desar RGCRE”.
 5. Aquest és un procediment individual. Caldrà fer els passos 2-4, per a cada RGCRE que vulguem assignar a l’entitat/seccions.

XVI Trobada de Bestiari Domèstic a Castelló de la Plana

dc., 24/01/2024 - 11:07

El primer acte del 2024 organitzat per Botafocs amb el suport de l’Agrupació del Bestiari Festiu, és la XVI Trobada de Bestiari Domèstic, que va comptar amb la participació de la Somera de Reus, el Dracgall de Castellgalí, l’Ase Innocenci de Vilassar de Mar, així com l’amfitriona l’Haca Traca Almalafa de Castelló de la Plana. Altres entitats de cultura popular que també van participar van ser els Dolçainers i Tabaleters del Grau i el Grup de Danses Illes Columbretes.

A partir de les 18 h es va realitzar la plantada del bestiari, que va permetre gaudir de les figures i dels seus acompanyaments musicals. A les 18,30 h es va iniciar la cercavila sense foc, que va convocar a tot el veïnat a la festa. Es van presentar tots els actes de la jornada, la vida cantada i teatralitzada de sant Antoni del Porquet, amb implicació dels integrants de Botafocs.

Tot seguit els balls de les figures de bestiari convidades va omplir de música de percussió, dolçaina i tabal, sacs de gemecs, flabiol i tamborí… tota la plaça del Casal Jove, amb molta presència del públic, que va fer un donatiu per a les butlletes del sorteig del porquet de sant Antoni, mentre el grup Illes Columbretes mostrava un tast dels balls de les nostres comarques. Amb la participació dels dimonis i una mà innocent es van extreure el número guanyador 179, que va correspondre a una persona molt coneguda en el Grau. També es van lliurar uns detalls de record a totes les entitats participants, amb la presència de la Tinent d’Alcalde del Grau.

L’inici a les 20 h de la Diablera, amb la participació de totes les figures de bestiari, els Dolçainers i els Botafocs va crear un ambient fester molt especial pels carrers del Grau de Castelló. La plaça Verge del Carme va ser el final del correfoc, que amb l’encesa conjunta del bestiari i l’encesa de la foguera, amb un remat pirotècnic, va tancar els actes de la tarda.

Un sopar intercultural va arrodonir la festa, que va continuar amb dues actuacions musicals, un remember d’Ovidi Montllor i Lluís Llach, i el grup “l’Esquadró de mitjanit”, que actuava per segon cop en la jornada, que també va comptar amb nombrosa presència de públic.

Contents d’haver compartit la jornada ens vam acomiadar fins a retrobar-se arreu de les comarques a curt termini.

Text i imatges Rafel Pérez i Sorlí

XXIII Trobada de Bèsties de Foc a Castelló de la Plana

dl., 15/01/2024 - 15:25

La Plaça Major de Castelló de la Plana va tornar acollir,  l’11 de novembre del 2023, les activitats centrals de la XXIII Trobada de Bèsties de Foc, organitzada per Botafocs, amb el suport de l’Agrupació del Bestiari, ajornada de la seua data habitual al mes de juny per la constitució del nou ajuntament i pel retard en el pagament de les subvencions municipals anuals de cultura popular.

Les entitats participants van ser els Gegantons de Borriana, els dolçainers i tableters El Trull de Vila-real, el Drac de Dènia, la Cucafera de Tortosa, l’Asterió d’Amposta de la colla El Minotaure, la Quimera del Carmel de Barcelona, el dolçainers de Vinaròs, el Drac, la Víbria i el bestiari Infantil de Botafocs, amb la participació també dels Cabuts i dolçainers de La Vilavella, el Gegants i Manotes d’Ulldecona. En aquesta edició es va donar especial importància als acompanyaments musicals de tots els actes prevists.

El lliurament de detalls va anunciar els tocs de la cultura popular que es van desenvolupar alternant la percussió i la música dels dolçainers, Tot seguit es va iniciar el cercavila de lluïment pels carrers més cèntrics, tot i que es va retallar el recorregut.

Al voltant de 200 persones van participar directament en la XXIII Trobada, que ompliren els carrers de Castelló de balls, foc, fum, confeti i músiques, que estaven plens de un nombròs públlic de totes les edats. Una vegada tornat a la Plaça Major, es van iniciar els balls de les figures, amb foc i sense foc, amb gran espectació de tot els assistents. El públic que omplia la plaça va gaudir de l’espectacle màgic de la cultura del foc. Els tocs de les colles de dolçainers acompanyats pels timbals van anunciar l’encesa final, el remat pirotècnic i la traca, com a cloenda de l’acte, amb uns aplaudiments generalitzats.

Un sopar de germanor al CM Illes Columbretes, protegit de les inclimències del temps, va permetre recuperar forces i intercanviar opinions de la diada, dintre d’un ambient bestial. Es van acomiadar les entitats contents i pagades, amb la confiança de tornar-se a
trobar aviat. Un bon grapat d’imatges es poden trobar a la xarxes, de diferents persones i entitats, que han deixat constància de l’ambient bestial i festiu de la XXIII TBF.

Castelló de la Plana, 11 de novembre 2023
Rafel Pérez i Sorlí. President de Botafocs.