Notícies Bestiari

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a menu_set_active_trail() (línia 2405 de /home/bestiarian/www_inventari/includes/menu.inc).
Subscriure a Canal Notícies Bestiari
La Federació d'entitats culturals amb figures de Bestiari Festiu
Actualitzat: fa 1 hora 56 minuts

La colla Reperkutim impulsa una campanya de micromecenatge per continuar amb la seva tasca inclusiva

dv., 23/10/2020 - 13:49

La diversitat social i funcional és una realitat a la nostra societat. Donar visibilitat a aquestes persones no és senzill, però es poden trobar moltes iniciatives enfocades a ajudar les persones en risc d’exclusió social.

Reperkutim és un grup de percussió afro-brasilera que té com a objectiu ser un espai de cohesió que, a través de tallers de batucada impartits a diferents districtes de Barcelona, mostri aquesta realitat.

La situació actual provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha aturat tots els tallers i sortides, fet que ha derivat en una alarmant situació econòmica per la falta d’ingressos. Per això, el grup ha iniciat una campanya a la plataforma Goteo per mirar de cofinançar el deute derivat de la compra de tambors.

Sense aquest deute, la colla barcelonina podrà començar a treballar en el seu principal objectiu: crear una escola inclusiva de Batucada a Barcelona. El projecte es basa en impulsar un espai de referència  d’àmbit nacional, amb el qual treballar amb coneixements i metodologies basades en valors. Per exemple, en el compromís social, la inclusió, la interculturalitat o l’acció comunitària.

En la primera ronda de cofinançament la colla ja han aconseguit 4.701 € dels 10.645 € necessaris per a dur a terme els seus objectius. Encara queden vint-i-tres dies per seguir fent donacions.

Les colles de bestiari preparen mascaretes i altre tipus de marxandatge per “fer front” a la Covid-19

dv., 23/10/2020 - 13:47

La pendèmia de la Covid-19 ha modificat el calendari anual de les festes populars. Moltes de les cercaviles i correfocs que preparaven cada any les colles de bestiari no s’han pogut celebrat. Així i tot, les associacions no s’han rendit i han seguit organitzant actes tenint en compte les recomanacions de les autoritats. Molts d’aquests s’han fet a través de les xarxes socials.

Una de les activitats que han preparat les colles de bestiari per “fer front” a la Covid-19 ha estat la de vendre mascaretes amb el logo o el dibuix de les bèsties. Per exemple, la Colla de Diables del Carmel i del Drac Capallà d’Horta ha encarregat unes mascaretes de cotó ignífigues amb el logotip i el nom de la colla.

Un altre cas és el de la colla del Drac Apocaleus de Vallirana, que també ha fet mascaretes, en aquest cas amb el dibuix de la bèstia que va crear el 2001 Dolors Sans.

(Foto: La Colla de Diables del Carmel i del Drac Capallà d’Horta amb les mascaretes de l’entitat)

Els Bombers i l’Ajuntament de Caldes de Montbui firmen un conveni pel manteniment de la Hidra, la bèstia d’aigua de l’Escaldàrium

dv., 23/10/2020 - 12:39

El passat dilluns 19 d’octubre, en el marc del ple municipal de Caldes de Montbui, es va aprovar un conveni de col·laboració entre l’Associació de Bombers Voluntaris del municipi i l’Ajuntament pel manteniment de la Hidra, la bèstia d’aigua que participa a l’Escaldàrium.

Segons aquest conveni, el consistori es compromet a assumir les despeses de manteniment de la figura durant quatre anys (més quatre més de prorrogables) i l’Associació de Bombers Voluntaris assumeix l’obligació de treure-la cada any durant l’Escaldàrium.

L’Escaldàrium és una festa que se celebra des del 1994 cada segon dissabte del mes de juliol. Es tracta d’una representació de la llegenda que explica l’origen de l’aigua termal a la vila i que suposa un enfrontament entres les forces del bé i del mal.

Inspirada en una gàrgola

Creada per l’escultor Ramon Aumedes, del Taller Sarandaca de Granollers, la Hidra és una bèstia festiva que s’inspira en una gàrgola del Palau de la Generalitat de Catalunya. Està feta de fibra de vidre, pesa 15 quilos i es va estrenar l’any passat, el dissabte 13 de juliol.

Tal com explica el cap del Parc de Bombers Voluntaris de Caldes de Montbui, Jordi Soler, la idea de crear la bèstia festiva va sorgir de la pròpia entitat. “Va ser una proposta dels Bombers de donar-li més mitologia a la llegenda sobre la creació de l’aigua termal”, afirma fent referència a l’Escaldàrium.

Des de l’any 2009 els Bombers de Caldes de Montbui participen en la festa del foc i l’aigua. Ho fan ruixant el públic assistent amb mànegues d’aigua, acompanyats de música en directe i de focus de llum blava. Tot plegat representa una tempesta de les forces celestials que lluiten contra les bruixes i els dimonis. Aquests últims simbolitzen el mal i tiren foc per torns, abans i després del torn de l’aigua.

Un nom amb diferents significats

El passat 2019, coincidint amb el desè aniversari de la participació dels Bombers Voluntaris a l’Escaldàrium i del 25è aniversari de la festa, es va estrenar la Hidra, una figura que, com s’ha dit abans, representa una gàrgola. Els Bombers Voluntaris de Caldes van triar aquest element perquè és un escopidor d’aigua. De fet, a través de la seva boca escup l’aigua que remulla els assistents durant l’Escaldàrium.

El seu nom també té un significat especial. Per un cantó, està relacionat amb una llegenda de la vila que explica la història d’un monstre de set caps, la Hidra, que vivia sota terra i es menjava el bestiar dels pagesos. Per altra banda el so de la paraula també recorda a “hidrant”, l’aparell que connecta amb la xarxa general d’aigua i que els bombers utilitzen per apagar focs.

En els següents enllaços es poden llegir dues cròniques de l’edició de l’Escaldàrium del 2019, ja que la del 2020 no es va poder celebrar a causa de la Covid-19:

(Foto: El Festival Escaldàrium l’any 2019, moment en què es va presentar la figura de la Hidra / Font: Pep Busquets, regidor d’Escaldàrium)

Oferta de feina: tècnic en programació multimèdia o vídeojocs

dc., 21/10/2020 - 11:15

Es precisa persona per a desenvolupar aplicacions en el marc d’un projecte d’innovació tecnològica en l’àmbit de la cultura popular per a la Federació Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, amb centre de treball a Vilafranca del Penedès.
S’ofereix contracte temporal de pràctiques a temps complet, amb una durada de 6 mesos. Horari i retribució a convenir.

Activitats a dur a terme:

La Federació impulsa i promou un projecte d’innovació tecnològica en l’àmbit de la cultura popular que gira entorn a la digitalització en 3D dels elements patrimonials materials (figures de bestiari). Un dels eixos d’aquest projecte consisteix en dur a terme iniciatives divulgatives a partir dels materials obtinguts. En aquesta línia, estan en desenvolupament diverses aplicacions de Realitat Virtual (VR) i de Realitat Augmentada (AR).

Part del desenvolupament es duu a terme en entorn Unity, tot i que no es descarta l’ús d’altres frameworks o plataformes.

Donada la naturalesa disruptiva del projecte en l’àmbit de la cultura popular, es poden incorporar propostes relacionades segons perfil i aptituds demostrades pel/per la candidat/a.

Aquest és un llistat provisional de les tasques a realitzar, que podrà ser modificat o ampliat en funció de les necessitats de l’organització i de les aptituds del candidat. El lloc de treball depèn de forma directa de la Junta de Govern.

Requisits dels candidats:
Tenir entre 20 i 30 anys, ser una persona beneficiària del Sistema Nacional de Garantia Juvenil, inscrit com a demandant d’ocupació no ocupat (DONO) al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.

Formació:
Títol universitari o de formació professional de grau superior de videojocs, 3D, multimèdia o informàtica.

Aptituds i coneixements:

 • • Aptituds personals: actitud proactiva, autonomia, capacitat de treball en equip.
 • Idiomes: Català i Castellà, nivell C o equivalent.
 • Coneixements tècnics:
  • Desenvolupament amb plataformes com Unity
  • Desenvolupament web (HTML5, Javascript, PHP, jQuery…)
 • Es valora qualsevol altra aptitud que pugui complementar les tasques encomanades
 • Es valora participació i integració en organitzacions associatives d’àmbit cultural o social, així com especialment el coneixement en el món del bestiari festiu.

Interessats:

Enviar currículum vitae a info@bestiari.cat.
Abstenir-se candidats que no compleixin els requisits de formació i que no siguin beneficiaris del Sistema Nacional de Garantia Juvenil.

El Basilisc petit de Valls es presenta oficialment per la Fira de Santa Úrsula

dv., 16/10/2020 - 12:06

El pròxim dimecres 21 d’octubre, en el marc de la Fira de Santa Úrsula, es presentarà oficialment el Basilisc petit de Valls. Aquesta bèstia festiva s’hauria d’haver estrenat per la festa major de Sant Joan però la Covid-19 no ho va fer possible. En comptes d’això, els impulsors de la figura, els membres de la Colla Gegantera “La Pessigolla”, van estrenar per Sant Joan un vídeo en el qual es veia com eclosionava l’ou i com d’ell sortia el nou Basilisc petit.

En el document audiovisual hi surt un follet que s’arriba fins al bosc per ajudar el Basilisc petit a sortir de l’ou. Allà el follet es troba amb el Basilisc gran, que està esperant el naixement del seu fill. Moments després, quan finalment surt la bèstia petita, ella i el seu progenitor fan el seu primer ball junts.

L’acte de presentació del Basilisc petit es farà a les 18 h al Claustre del Convent del Carme (accés per la plaça del Carme). Per assistir-hi cal reservar entrada prèvia a través del correu info@lapessigolla.cat. Aquell dia aquesta bèstia, que és mig gall i mig serp, sortirà per primera vegada al carrer per conèixer en persona els nens i nenes del municipi.

La figura festiva, igual que el Basilisc gran, ha estat creada pel constructor vallenc Sergi Iglesias, que a la vegada és president de la Colla Gegantera “La Pessigolla”.  Com explica el portal El Vallenc, la nova bèstia pesa quinze quilos i serà portada per nens i nenes d’entre nou i dotze anys.

(Foto: El Basilisc petit al costat del seu progenitor en la seva estrena virtual / Autor: Colla Gegantera “La Pessigolla”)

Dibuixos Oriol, un projecte detallista que plasma en dues dimensions les imatges festives

dv., 16/10/2020 - 11:08

L’Oriol Giraldos té setze anys i, a la seva edat, ja ha posat un peu dins del món de la cultura popular. Ell és el creador de “Dibuixos Oriol”, un projecte en el qual fa dibuixos digitals d’imatges festives. S’hi va posar seriosament l’any passat i, a hores d’ara, ja ha realitzat al voltant de 150 il·lustracions de diferents bèsties i gegants.

Cartell premiat d’Els Pastorets d’Oriol Giraldos

Com ell mateix explica, dibuixar aquests elements “significa un repte” en el qual busca el màxim realisme. Li agrada molt fixar-se en els detalls perquè “criden molt l’atenció i permeten que la gent identifiqui millor els elements festius”.

A hores d’ara, ja ha participat en diferents projectes de cultura popular. Ha venut dibuixos a particulars, ha fet cartells d’esdeveniments i, des del mes d’octubre, també ven mascaretes amb dibuixos seus.

El primer projecte que va fer va ser un cartell l’any 2018 per a la funció d’Els Pastorets de Vilanova i la Geltrú. Es va presentar a un concurs i el va guanyar. Recentment també ha fet un dibuix de la Víbria de Tarragona pels Diables Voramar que s’ha imprès en una gorra.

Com fa els dibuixos Mulassa de Badalona

Cada dibuixant té el seu secret. Giraldos, en aquest cas, explica a grans trets com fa els seus dibuixos. Primer fa esbossos en una tauleta de les parts de les imatges festives que vol dibuixar. Pot ser una orella, una arracada o un braç. Per fer-ho, no només es fixa en una fotografia, sinó en més d’una imatge i, a partir d’aquí, crea ell mateix una nova perspectiva.

Quan ja té diferents fragments de la figura, els ajunta per capes a l’ordinador i, amb un editor de gràfics vectorials, acaba de delinear el dibuix final. El següent pas és posar-li els colors i aplicar-li els degradats.

En el cas concret de les bèsties festives, Giraldos assenyala que en el que més es fixa és en les proporcions i les formes. “Una bèstia és molt fantasiosa, se’n va del normal i has de veure què transmet aquella imatge”, afegeix.

D’una afició a una professió Geganta Grossa de Vilanova i la Geltrú

L’afició de Giraldos per la cultura popular li ve de petit. La primera Festa Major que va veure va ser la de Vilanova i la Geltrú, la ciutat on viu. El que més li va cridar l’atenció van ser els Gegants Grossos: “Com podia ser que una peça tan gran fos portada per una persona”, es va preguntar, i a partir d’aquí va començar a investigar.

Aquesta inquietud el va portar l’any 2016 a crear un canal a Youtube, “Flama Cultural”, amb l’objectiu d’apropar la cultura popular a totes aquelles persones que no la podien veure de prop. El canal inclou més d’un centenar de vídeos de cercaviles i exposicions, la majoria d’elles de les Festes Majors de la comarca del Garraf.

Actualment, Giraldos està estudiant disseny gràfic a l’Escola Municipal d’Art i Disseny de Vilanova i la Geltrú (EMAID). Als nou anys ja va començar a fer dibuix com a activitat extraescolar.

Cada dia li dedica entre tres i quatre hores als seus dibuixos. El que més li agrada és plasmar els detalls de les imatges festives que a primera vista passen desapercebuts. En un futur li agradaria seguir dedicant-se a això i, si pogués ser, convertir-se en escultor de la festa.

(Foto: Dibuix d’Oriol Giraldos del Drac de Sant Roc de Tarragona)

El Fènix Fèlix, el company d’aventures de l’esplai L’Espurna

dv., 16/10/2020 - 10:44

Una figura de bestiari no és una estructura i prou, és tota la història que l’envolta. De vegades agafa un paper important en les festes populars, d’altres es converteix simplement en un símbol per a un grup de persones. Aquest és el cas de Fènix Fèlix de l’esplai L’Espurna de Vilanova i la Geltrú.

Com tot el que fan els monitors d’un esplai, preparen les activitats pensant en els nens i nenes que les faran, en els seus gustos i els seus interessos. En un any atípic com aquest, L’Espurna ha complert vint-i-cinc anys i, ja posats a fer coses fora de l’habitual, com portar mascareta, el passat estiu va impulsar un projecte ben especial: crear un ocell mitològic que reneix de les seves cendres.

Com explica Laura Tusell, una de les directores de L’Espurna, “motiva molt tenir alguna cosa que et representi”. El passat mes de juliol, el Fènix Fèlix va ser adoptat pels infants de l’esplai. Els monitors van triar aquesta bèstia perquè està relacionada amb el foc, igual que el nom del centre. A més, van decidir fabricar aquesta bèstia perquè era l’únic esplai de la ciutat que encara no tenia una mascota que els representés.

Una mica de cola i…

El procés de creació del Fènix Fèlix es va dividir en dues fases. La primera es va basar en la construcció de la figura. La segona va consistir en forjar tota la història que li donaria vida.

El mes de juny, i la primera meitat del mes de juliol, cinc monitors van posar fil a l’agulla en la fabricació del fènix i es van començar a reunir quatre tardes per setmana. Primer van fer l’estructura, amb cercles de cartó ploma, i després el cap, amb una esfera de porexpan. La cua també la van fer amb cartó ploma i per a les ales van utilitzar dues làmines de cartó grans.

El següent pas va ser donar-li consistència al fènix. Van recobrir-lo amb paper de diari i després li van fer una capa de tela i una altra de guix. El van pintar de color groc, vermell i taronja, el van col·locar sobre un carro de la compra i al voltant li van posar una faldilla de roba decorada amb flames.

Com a complements, li van posar al coll el fulard de l’esplai (de color blau amb el voraviu lila) i uns picarols de colors a cap, que li donen un so característic cada vegada que es mou.

L’estrena

Si el Fènix Fèlix té una faceta cinematogràfica, no és pel seu perfil d’actor (que també podria ser) sinó perquè prové literalment del món de les pel·lícules. Els nens i nenes de l’esplai l’Espurna el van rescatar d’allà, dels films de Hollywood, perquè el que realment volia era tenir una família.

Tot va començar el dilluns 13 de juliol, el primer dia de les colònies d’estiu que es van fer a la seu de l’esplai, a la Parròquia de Sant Joan Baptista. El centre d’interès anava de pel·lícules i cada dia els monitors en presentaven una de diferent. Ara bé, dia sí dia també hi havia un personatge que les sabotejava.

El dia que tocava Frozen els decorats de gel apareixien tots desfets pel foc, el dia de La Casa de Papel en comptes de diners, a la caixa forta s’hi trobaven plomes… D’una manera o altra cada dia el Fènix Fèlix deixava la seva empremta però sense deixar-se veure.

Tusell assenyala que amb les poques pistes que s’havien donat amb cadascun dels films els nens van buscar informació i… “amb la segona pista ja sabien que es tractava d’un fènix!”, exclama. Així i tot, els “monis” van mantenir el suspens fins a l’últim dia, moment en què van presentar el fènix envoltat de bengales de colors.

Un figura per tot l’any

El Fènix Fèlix és la mascota de l’esplai, el seu símbol. A la vegada, és la porta d’entrada a un univers ple d’aventures. La intenció és que participi en les festes més assenyalades de l’esplai i arribi allà on abasti la imaginació dels monitors.

El primer dia d’aquest curs 2020- 2021, per exemple, va tornar a treure el cap. Representava que un grup de periodistes venia a L’Espurna a fer un reportatge pel 25è aniversari i que cada monitor hi participava d’una manera o altra: hi havia uns que presentaven una secció de tendències, uns altres que donaven el comunicat del temps…

Després de tot el dia de gravacions, però, els comunicadors no estaven contents amb els resultats. Deien que no trobaven els continguts originals. Com a última solució, els monitors van decidir treure el Fènix Fèlix i aquest, acompanyat d’espurnes i aplaudiments, va arreglar el reportatge.

Un debat repassa els canvis al barri Gòtic en el 25è aniversari de les Festes de Sant Josep Oriol

dj., 15/10/2020 - 17:52

Quan el Coronavirus va obligar a ajornar la Festa Major del barri del Pi, les Festes de Sant Josep Oriol, els organitzadors van tenir molt clar que hi havia actes que s’havien treballat molt i que calia ajornar per quan fos possible celebrar-los. Enguany era un any extraordinari per les festes, ja que arribaven al primer quart de segle d’ençà que es van recuperar l’any 1995. I es van haver de cancel·lar a només una setmana de celebrar-se.

Un dels actes que s’havien preparat a consciència era la ja tradicional xerrada, que en aquesta ocasió es convertia en una taula rodona. L’ocasió mereixia fer una repassada a la història de les festes i la situació actual del barri. Amb aquesta premissa, es va organitzar la taula rodona ‘Recuperant la Festa Major’, que finalment se celebra aquest dijous 15 d’octubre de forma virtual.

A l’hora d’escollir els ponents, des de l’organització es va creure que havien de ser persones amb una trajectòria consolidada, que poguessin explicar la festa a partir de la seva vivència en primera persona durant uns quants anys. Serien una comerciant, una tècnica de barri, un veí, un membre d’una entitat del barri i una integrant de l’organització.

Es tracta de la sra. Maria Assumpció Cabedo, gerent dels Magatzems del Pilar; el sr. Christian Rovira, veí de la plaça del Pi;  el sr. Oriol Mestres, membre de l’Associació de Festes de la Plaça Nova; la sra. Esperança Busquets, tècnica del barri Gòtic entre el 2011 i 2013; i la sra. Judith Torres, membre de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi. Al llarg de la mitja hora que durarà el debat, es parlarà de temes com l’evolució de les festes, l’evolució del barri en aquests 25 anys, la importància de la festa pel barri i el futur del barri.

La taula rodona es podrà veure simultàniament el dijous 15 d’octubre a les 20 h al canal de Youtube de la Casa dels Entremesos i al dels Gegants del Pi. L’acte es va enregistrar prèviament i es podrà seguir en directe, amb comentaris a la xarxa per part de tothom qui ho vulgui. Posteriorment quedarà penjat als respectius canals per a poder ser visualitzat.

Amb aquesta activitat, es vol posar en valor el teixit veïnal, associatiu i comercial del barri Gòtic i explicar, un cop més, les problemàtiques i vicissituds que té viure en un racó de la ciutat que està sotmès a tanta pressió. Com apunten alguns dels participants a la taula rodona, la festa en un barri així pot arribar a semblar un miracle, ja que són uns dels pocs dies durant l’any que els carrers s’omplen de veïns i veïnes que es retroben i gaudeixen de les activitats que s’organitzen.

Malgrat tot, la gravació finalitza amb una mirada al futur. Queda clar que la festa hi serà, adaptada a les circumstàncies i amb l’esperança de poder-nos retrobar per les Festes de Sant Josep Oriol 2021.  I per molts anys.

Exhaurides amb una hora les entrades per assistir a una exhibició de bèsties al Vendrell

dg., 11/10/2020 - 09:05

La crisi de la Covid-19 ha obligat a canviar la manera d’organitzar les festes populars. Si als correfocs i a les exhibicions de les bèsties festives normalment hi podia assistir tothom qui volgués, ara cal reservar entrada. Els espais són limitats, ja no es poden veure els espectacles de peu, sinó des d’un seient perquè aquest marca la distància de seguretat entre una persona i l’altra.

Les festes es troben a faltar. En cada acte de cultura popular que s’organitza, ràpidament s’exhaureixen les entrades per poder-hi assistir. Aquest és el cas de les enceses de lluïment que diumenge 11 d’octubre faran el Drac de Foc el Cabrot del Vendrell, el Cabrot Petit, el Drac del Vendrell, la Mulassa Feixuga, el Borinot de Foc i les Puces del Caramot amb motiu de la Fira de Santa Teresa.

Dimecres 7 d’octubre es van posar a disposició dels ciutadans les entrades gratuïtes de l’acte perquè tothom qui volgués les pogués reservar. Es podien adquirir a través d’internet o presencialment, a l’Escola Municipal de Música Pau Casals, i amb una hora es van exhaurir.

Des de l’àrea de Festes de l’Ajuntament del Vendrell valoren molt positivament la resposta dels vendrellencs i vendrellenques davant l’organització de l’acte. Recorden que per les festes de Santa Anna es va organitzar un acte semblant que també va tenir molt d’èxit. En aquell cas, l’endemà de Santa Anna, el 27 de juliol, el Drac, el Cabrot i la Mulassa Feixuga del Vendrell van fer diferents enceses a la plaça de Pep Jai. L’aforament a l’acte també va ser limitat per respectar les distàncies de seguretat.

Les bèsties de ben a prop

Per qui no tingui entrada per assistir a les enceses de lluïment que faran diferents bèsties del Vendrell amb motiu de la Fira de la Santa Teresa, diumenge 11 d’octubre les podran anar a veure de ben a prop. Abans que comencin les exhibicions de foc, les figures estaran plantades de 17 a 19.30 h a la plaça Nova i la plaça Vella.

Set pecats capitals pel nou Ball de Diables dels Hostalets de Pierola

ds., 10/10/2020 - 23:38

Els Hostalets de Pierola (l’Anoia) estrena Ball de Diables. Diumenge 11 d’octubre a les 21 hores, a la plaça dels Països Catalans, es donarà a conèixer aquesta expressió de cultura popular que s’inspira en els balls de diables tradicionals.

Els Diables de Piera i el Ball de Diables de Sant Pere de Ribes seran els padrins del nou ball compost per vintena d’hostaletencs d’entre 25 i 55 anys. Tots ells es convertiran en un Llucifer, dues diablesses i set diables (cada un d’ells un pecat capital) que cremaran la plaça amb maces amb forma de cep.

Durant l’acte, cada personatge dirà un vers àcid i crític amb la política municipal i, entre una intervenció i l’altra, cinc tabalers marcaran el ritme de la representació teatral. Al ball no li faltarà l’àngel, que posarà el contrapunt de bondat a l’immens odi de les forces del mal.

Un ball amb denominació d’origen

Tots els detalls del nou Ball de Diables dels Hostalets de Pierola han estat pensats i triats per relacionar el ball amb el municipi. Per exemple, les maces dels diables i les diablesses tenen forma de cep i fan referència a l’entorn rural de la vila.

Un altre cas és el dels vestits. Aquests han estat confeccionats per la modista Lolín Rocha, que ha posat faldilles i casaques a tots els diables i ha vestit el Llucifer amb un aire modernista: amb pantalons de pinça, armilla, capelina i barret de copa.

Cada vestit, a més, és únic i irrepetible, ja que ha passat per les mans de l’artista local Carlos García. Aquest ha utilitzat diferents motius per representar cada pecat capital. Ho ha fet amb elements relacionats amb el municip, amb gotims de raïm i animals que viuen a la rodalia dels Hostalets de Pierola com serps, sargantanes, mantis o ratpenats.

El projecte “Tradicions” i les estrenes ajornades

El Ball de Diables s’hauria d’haver estrenat per la Festa Major de Sant Jaume, és a dir, el 25 de juliol. La pandèmia causada per la Covid-19 però, va fer canviar tots els plans. Finalment, és en plena tardor quan els habitants de la vila podran veure el nou ball.

L’estrena ha anat acompanyada de l’exposició titulada “Dels orígens, als Hostalets de Pierola”. La mostra, que es va inaugurar el 9 d’octubre (i estarà fins al dia 11),  tracta dels orígens dels balls de diables, de les primeres referències històriques, de la seva etapa de decadència (i de la seva recuperació) i inclou el vestuari, les maces i els complements del nou ball.

Ramon Parés, coordinador de la regidoria de Tradicions dels Hostalets de Pierola, explica que l’any 2018 l’Ajuntament va impulsar el projecte “Tradicions” per anar introduint manifestacions de cultura popular al municipi amb l’objectiu de promoure la cohesió social entre la població.

Des de llavors fins avui dia s’han creat diferents balls a la vila. Per exemple, el 2018 es va estrenar el Ball de Bastons i el 2019 el de Pastorets i el de Cercolets. En tots aquests casos, han estat diferents grups de persones els que han parlat amb el consistori perquè aquest els ajudés a crear els balls que volien fer.

L’Ajuntament ha assessorat i ha acompanyat els ciutadans en tot el procés de creació dels balls però sempre buscant elements propis que els fessin originals i diferents a la resta. En el cas del Ball de Diables, aquest s’ha inspirat en les colles de Sitges, Sant Pere de Ribes, l’Arboç, Tarragona, Sant Quintí de Mediona i Igualada.

(Imatges de l’exposició del Ball de Diables)

Neix una nova bèstia a Molins de Rei, el nadó de l’Entxuscat

dv., 02/10/2020 - 13:52

El passat dimecres 23 de setembre es va presentar a Molins de Rei una nova bèstia festiva: el nadó de la dragona l’Entxuscat. Es tracta del fill de l’Entxuscat gran, la figura festiva que des del 2004 omple de foc els carrers d’aquest municipi del Baix Llobregat.

La nova bèstia és una rèplica de la seva progenitora però sense ser tan ferotge. No té ullals ni urpes i a la boca porta un xumet. La figura està feta amb els mateixos materials que la mare, és a dir, amb una estructura de ferro i roba de sac i també es porta amb rodes. La colla la va encarregar a uns artistes que construeixen figures i decorats a Madrid perquè aquí Catalunya els fabricants que van consultar només treballaven amb fibra de vidre.

Com a aspecte innovador de la figura, és que té un inflamador elèctric amb un disparador remot que permet encendre totes les parts de la figura (morro, ales i cua) a la vegada.

Una bèstia molt demandada

Emma Saura, portaveu de la colla, explica que el projecte del nadó de l’Entxuscat va néixer a finals del 2018. “Hi havia molts nens que demanaven una bèstia petita al municipi i, aprofitant que la bèstia era femella, vam fer que tingués un ou el 2019“. Aquest ou es va presentar per la Festa Major de l’any passat i aquest any, per les mateixes dates, es volia fer eclosionar.

Finalment, però, a causa de la pandèmia, aquest 2020 no s’ha fet correfoc per la Festa Major de Sant Miquel, que és quan la colla volia presentar el nadó. A canvi, van estrenar-lo el passat dimecres 23 de setembre en petit comitè per poder publicar un vídeo sobre la figura el dia que s’hagués fet el correfoc, és a dir, el 25 de setembre.

Ara la colla de l’Entxuscat vol fer-li una festa de bateig al nadó per donar-lo a conèixer als ciutadans de la vila. Encara no té nom, perquè el triaran els nens de la localitat. D’entre tots els noms que proposin, una comissió escollirà el de la bèstia festiva i el dia de la presentació, que es farà el mes de novembre, els nens que hagin dit el nom escollit es convertiran en els padrins de la figura.

Un projecte enriquidor

Saura explica que l’experiència de crear el nadó de l’Entxuscat ha estat molt bonica. “Ha sigut un projecte a llarg termini en què hem hagut de fer diferents campanyes econòmiques per finançar la bèstia però ha sigut molt enriquidor i a la colla hem fet molta pinya”. En aquest sentit, remarca que el procés va començar amb l’ou, que va fabricar la colla, va continuar amb el disseny de la figura (que també van fer ells) i va finalitzar en veure les diferents fases de la seva construcció.

Pel que fa als portants, la portaveu de l’entitat destaca que la llista per ser portant del drac encara està oberta (en aquests moments hi ha set nens i nenes) i espera que hi hagi molts infants més que el puguin fer ballar i puguin gaudir-ne.

L’associació Botafocs celebra els trenta anys recordant la seva relació amb el barri del Grau

dv., 02/10/2020 - 13:28

Les entitats de cultura popular solen establir llaços amb els territoris als quals pertanyen. Dinamitzen el món cultural del seu entorn immediat i fomenten la participació del veïnat. Aquest és el cas de l’associació Botafocs, Ball de Dimonis de Castelló, que enguany, amb motiu dels seus trenta anys, acaba d’organitzar aquest mes de setembre l’exposició El Grau: redòs dels Botafocs, per explicar la seva relació amb el barri del Grau.

Com destaca el president de l’associació, Rafel Pérez, quan va començar la colla l’any 1990 no hi havia tradició associativa al barri. “Va costar que la gent entengués que era una activitat lliure i gratuïta, sense cap mena de despesa”, afirma. Avui dia això ha canviat i, amb el pas dels anys i la participació de Botafocs a les festivitats del barri, pertànyer a la colla ja era una activitat que cada cop més gent volia i que tenia un cert prestigi.

Al llarg d’aquests trenta anys un total de 590 persones han passat per la colla Botafocs. D’aquestes, el 50% eren del barri, de l’entorn més immediat, mentre que l’altre 50% provenia de diferents indrets del País Valencià.

Un gran vincle amb les festes

Des del seu naixement, Botafocs ha estat una colla molt lligada al seu barri. Al principi no s’anomenava així, sinó que eren els Dimonis del Grau, una colla que havia sorgit l’any 1990 a partir d’un grup de persones del Centre Públic Sebastià Elcano. Amb el pas dels anys, l’entitat va anar creixent fins a superar l’àmbit territorial del barri.

Finalment, l’any 1993 va néixer Botafocs com a associació, per incloure membres sense límit d’edat i que provinguessin d’un àmbit geogràfic major.

En la relació de Botafocs amb el barri del Grau destaquen dues festes: Carnaval i Sant Antoni del Porquet. Es tracta de dues celebracions en les quals aquesta colla de dimonis ha participat des de fa molts anys. En el cas de Carnaval, primers els Dimonis del Grau i després els Botafocs han estat presents des de l’any 1990 en la rebuda del Carnestoltes, la Gran Desfilada, l’Enterrament de la Sardina i els versots de Botafocs.

En el cas de la festa de Sant Antoni, aquesta va passar de ser una celebració del centre escolar Sebastià Elcano a celebrar-se des de l’any 2000 a tot el barri del Grau. Des de llavors Botafocs ha participat i ha organitzat el correfoc, la representació teatral de la vida del sant, el sorteig del porquet, la foguera de la plaça del Carme i la Trobada de Bestiari Domèstic.

Seguint amb el seu trenta aniversari, el mes de desembre l’associació Botafocs prepararà una altra exposició. En aquest cas es farà al Museu Etnològic de Castelló i parlarà de la relació de l’entitat amb la ciutat.

(Foto: L’exposició de Botafocs s’ha fet al Centre Cultural La Marina de Castelló / Font: Facebook Botafoc Ball de Dimonis)

Ja es poden reservar les entrades per assistir a l’estrena del Lleó de Sabadell

dv., 02/10/2020 - 09:13

L’estrena del Lleó de Sabadell s’acosta. Després de dos intents fallits, la figura festiva finalment s’estrenarà el pròxim dissabte 31 d’octubre a l’Estruch, Fàbrica de Creació de les Arts en Viu de Sabadell. Aquell dia es faran dos passis, un a les 16.30 h i l’altre a les 19 h.

Durant l’acte es farà una mostra de balls i es presentarà la nova figura a càrrec dels seus padrins: el Lleó de Barcelona, la Pàjara de Terrassa, la Mulassa de Falset i l’Àliga de la Ciutat de Barcelona. A l’esdeveniment, a més, també hi participaran diferents balls i imatges festives de la ciutat de Sabadell com els bastoners, els Gegants i el Drac.

Cal destacar la presència del Lleó de Barcelona a l’estrena, ja que el Lleó sabadellenc precisament s’emmiralla en el model de lleó barceloní.

Per assistir a la presentació cal reservar entrada. Aquesta és gratuïta però limitada. Es pot demanar mitjançant el formulari que ha creat l’entitat impulsora de la figura, l’Associació d’Amics Encultura’t, a través de la seva web.

Cartell dels convidats a l’estrena del Lleó de Sabadell Una presentació ajornada

La pandèmia del coronavirus ha obligat aquesta primavera a ajornar molts actes de cultura popular. Aquest va ser el cas del Lleó de Sabadell. Primer s’havia de presentar el 9 de maig i després el 18 de juliol. Finalment, però, serà el 31 d’octubre quan es donarà a conèixer aquesta imatge festiva construïda per l’artista terrassenc Jordi Grau a partir de l’esbós del dibuixant sabadellenc Oriol Llobet.

El dia de l’estrena també es podrà veure el ball de la figura, creat pels membres de la colla a partir de la música composta pel mestre Xavier Muixench. L’acompanyament musical anirà a càrrec del grup Cap per Ball.

(Foto: Assaig de la colla del ball del Lleó de Sabadell / Font: Instagram Associació d’Amics Encultura’t)

La presentació del llibre de les Festes de Sant Josep Oriol, ara disponible a través d’internet

dv., 02/10/2020 - 07:39

Ja fa uns mesos que es va anunciar que el coronavirus obligava a ajornar la presentació del llibre Les Festes de Sant Josep Oriol. 25 anys fent festa i fent cultura popular. La publicació havia de veure la llum amb motiu de la Festa Major del barri del Pi, que al març es va haver de cancel·lar a només una setmana de celebrar-se.

El passat dijous 1 d’octubre va tenir lloc, a la Casa dels Entremesos, la presentació d’aquest llibre, que també es va poder seguir per internet.

L’acte va comptar amb els parlaments de Josep Lluís Esteras, president de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi, Nico Alonso, coautor del llibre, i Jordi Rabassa, regidor del Districte de Ciutat Vella.

Un llibre amb més de tres-centes imatges festives

Les Festes de Sant Josep Oriol. 25 anys fent festa i fent cultura popular és un llibre escrit per Nico Alonso i Dani Mosquera, geganters del Pi i estudiosos del tema, que han comptat amb la col·laboració de nombrosos fotògrafs

La publicació consta de dues parts diferenciades. La primera repassa la història de les festes a partir dels actes propis i singulars que la formen: la Passejada dels Oriols, els Atracaments d’en Perot, l’Emmulassa’t, el Retaule de Sant Josep Oriol o Bestieses.

També s’hi explica que un estudi recent a l’Arxiu Històric de Santa Maria del Pi ha constatat que les festes s’han celebrat gairebé sense interrupcions d’ençà del 1806, tot i que el format actual, més popular i participatiu, és del 1995.

La segona part del llibre és un catàleg gràfic que conté més de tres-cents gegants, capgrossos, bèsties, balls tradicionals i altres elements de cultura popular. Es tracta de tots els entremesos que han sigut convidats a les festes al llarg d’aquest quart de segle. S’hi poden veure elements de tot el país i, fins i tot, d’altres països com Andorra, França o Bèlgica.

La publicació ha estat editada per l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi, principal organitzadora de les Festes de Sant Josep Oriol, amb la col·laboració del Districte de Ciutat Vella de Barcelona. És el segon llibre que publica l’entitat, després de la Petita Història de la Mulassa de Barcelona, coeditat amb l’Editorial Mediterrània l’any 2018.

(Foto: Cercavila amb els Gegants del Pi, els Gegants petits del Pi i el Lleó de Barcelona)

Fins al 9 de novembre, es poden presentar als Premis BEST les activitats que s’hagin fet durant el confinament i desconfinament

dj., 01/10/2020 - 15:23

És en els pitjors moments quan es demostra la vàlua de les persones, de la societat. La pandèmia del coronavirus ha estat i segueix essent un problema molt greu. Des del principi, quan es va decretar l’estat d’alarma, les entitats van estar allà i van fer més passables les hores mortes i els moments difícils.

En el cas concret de la cultura popular i de l’àmbit del bestiari, hi ha hagut moltes colles que van preparar un munt d’activitats. Van fer concursos, retallables, exposicions virtuals, passatemps, vídeos, xerrades, actuacions en directe i, fins i tot, enceses de pirotècnia des dels terrats.

Ara és el moment de premiar totes aquestes iniciatives. És per aquest motiu que els Premis BEST d’aquest any seran especials i faran un reconeixement a tots aquells projectes que han dut a terme les entitats federades durant les fases de confinament i desconfinament.

Abans del 9 de novembre, totes les colles que hagin organitzat alguna activitat entre els mesos de març i juny del 2020 poden presentar la seva candidatura als Premis BEST. Ho poden fer a través del formulari que trobaran a la pàgina web del Festivitats BestiarumEnguany, la gala d’entrega de premis es farà a la ciutat del Vendrell, Capital de la Cultura Catalana, el diumenge 29 de novembre.

Pel que fa als premis, s’entregaran tres guardons simbòlics (primer, segon i tercer premi) a les iniciatives que hagi escollit prèviament el jurat. Aquest estarà format per tres membres de l’Agrupació del Bestiari, una persona representant de cada una de les administracions públiques col·laboradores, una persona representant dels patrocinadors i dues persones vinculades a l’àmbit de cultura popular i tradicional.

El jurat tindrà en compte aspectes com la capacitat de les colles per aportar idees originals i innovadores, la qualitat i solidesa de les iniciatives o la incidència d’aquests projectes vers la societat.

(Foto: L’associació Drac de Foc el Cabrot del Vendrell va organitzar durant el confinament un concurs de cartells)

[VÍDEO] ‘Corpus. La festa de les festes’, un llibre sobre una festa amb 700 anys d’història a Barcelona

dv., 25/09/2020 - 14:44

Corpus. La festa de les festes el folklorista Amadeu Carbó ens explica, de forma molt clara i divulgativa, el perquè, el significat i l’origen d’una festa que està considerada “la festa de les festes”.

L’ou com balla, les catifes de flors, les enramades, els gegants, l’àliga, el drac, els diables, els cavallets cotoners… tots els elements i expressions que participen de les nostres festes populars actuals tenen una part molt important dels seus orígens en una gran festa que l’any 2020 celebra 700 anys d’història a Barcelona: la processó del Corpus Christi, un esdeveniment solemne i espectacular que va ser instituït al segle XIV com a exaltació pública de l’eucaristia i que va traspassar el seu significat religiós per convertir-se en la gran festa del poble.

[VÍDEO] Amadeu Carbó: “Quan fem festa ens estem comunicant”

dv., 25/09/2020 - 13:46

La processó del Corpus va esdevenir una desfilada triomfal del Santíssim Sacrament pels carrers de les ciutats. El seu arrelament i sobretot el seu seguiment i suport popular la va convertir en la gran festa de Barcelona i tot un model festiu que marcarà i condicionarà qualsevol de les invencions o recuperacions festives i molts cops sense ser-ne conscients.

Però els seguicis, les cercaviles i els correfocs no són constructes només estètics i lúdics, són elements de comunicació que transmeten missatges concrets i per tant ideològics.

Amadeu Carbó autor del llibre Corpus, la festa de les festes fa una aproximació als seguicis des de la perspectiva dels seus significats, a voltes ocults a voltes críptics i sempre sorprenents.

La mostra de bèsties del Born es reinventa i passa a ser una exposició virtual

dv., 25/09/2020 - 13:33

La pandèmia de la Covid-19 ha provocat canvis en la societat. Ha obligat les empreses i les entitats a reinventar-se i a crear noves maneres de fer arribar àmbits com la cultura.

En el cas concret de la cultura popular ha passat el mateix i el sector s’ha reinventat. La tecnologia, en aquest cas, ha tingut un paper important i s’ha convertit en una eina molt eficaç per transmetre la cultura i fer-la arribar a totes aquelles persones als qual és difícil accedir-hi normalment com, per exemple, les persones que no es poden moure de casa o estan en un hospital.

L’exposició virtual que proposa l’Agrupació del Bestiari vol ser el mateix. Si a la mostra de bèsties del Born que s’ha fet del 10 al 26 de setembre no hi ha pogut arribar tothom, aquesta igualment vol arribar a totes les persones que hi estiguin interessades. En aquest cas, a través de les pantalles.

Des del 25 de setembre i al llarg de tot un any estarà penjada a internet una mostra virtual amb totes les bèsties que han estat exposades al Born per les festes de la Mercè. L’usuari podrà endinsar-se en aquest antic mercat a través del seu ordinador i fer un passeig visual per conèixer una a una totes les bèsties festives de Barcelona.

Com funciona?

Per accedir a l’exposició virtual cal fer-ho a través D’AQUEST ENLLAÇ. Un cop dins, per fer moviments laterals cal clicar i arrossegar el ratolí sobre la galeria.

Per avançar o retrocedir, cal utilitzar la roda del ratolí o les fletxes verticals del teclat. Per girar s’han d’utilitzar les fletxes horitzontals del teclat, mentre que per canviar de paret es pot fer servir la barra espaiadora o bé les fletxes que apareixen quan es col·loca el ratolí al final de cada paret.

Finalment, si es posa el ratolí sobre una figura de bestiari, apareixerà un quadre amb informació de la bèstia. En cas que es vulgui ampliar la imatge festiva, s’ha de clicar la tecla Control mentre es fa clic amb el ratolí sobre la figura.

El reporter Pau Benavent dona a conèixer el “cau de les bèsties” de la Mercè 2020

dv., 25/09/2020 - 11:59

Aquestes festes de la Mercè han sigut una mica atípiques. A causa de la pandèmia de la Covid-19 no s’han pogut realitzar les cercaviles i els correfocs que les bèsties festives de la ciutat feien cada any. Per no deixar la ciutadania sense cultura popular i perquè pogués seguir gaudint d’aquestes figures, l’Ajuntament de Barcelona i l’Agrupació del Bestiari han organitzat una exposició molt completa.

Si des del 2018 cada any es fa una exposició de bèsties de foc al Born CCM, aquesta edició ha sigut una mica diferent: s’han inclòs més bèsties de l’habitual fins a arribar a la cinquantena (de foc i no de foc) i s’han organitzat xerrades coincidint amb els 700 anys de Corpus a la ciutat.

Per altra banda, el reporter Pau Benavent s’ha passejat pel Born CCM i ha donat a conèixer les curiositats d’algunes figures. Ha parlat amb els caps de colla de diferents entitats i aquestes han explicat els seus projectes.

El cau de bèsties de la Mercè

El reportatge de Benavent es titula ‘El cau de les bèsties’ i es pot trobar a Youtube. Comença amb la participació d’Anna Cerdán, cap de colla dels Falcons de Barcelona, que explica la història del Falcó Niku.

Durant el reportatge es parla de dracs. En aquest cas, del Drac de la Trajana, que té 32 anys, i actualment pertany a la colla de Diables de la Verneda i les Guspires de Sant Martí. Aquesta entitat el va adoptar l’any passat després de desaparèixer la colla que l’havia portat fins al moment: els Diables infantils els Satanots del Drac. Com explica Raquel Garriga, cap de colla de les Guspires de Sant Martí, ara l’objectiu és restaurar la figura, millorar-li la mobilitat i fer que tiri aigua a part d’espurnes.

I d’una figura amb molts d’anys d’història Pau Benavent presenta una de més nova. Es tracta de l’Espurna, filla de la Porca de Sant Antoni, que va néixer ara fa gairebé un any. Raimon Porta, portant de la bèstia, anima tothom a anar-la a veure i descobrir les seves peculiaritats, ja que té banyes, ales, cresta i, fins i tot, una cua que sembla de dimoni.

L’última intervenció del reportatge és la de Pol Vilajosana, de la colla del Drac Jove de Gràcia, que anuncia que l’entitat està treballant en un projecte per recuperar la Cuca Garlanda. Aquesta figura fins fa poc estava emmagatzemada en un magatzem de la Fundació Festa Major de Gràcia. Per aquestes festes de la Mercè la colla ha decidit treure-la del seu cau i per aquest motiu s’ha exposat al Born CCM.

Al “cau de les bèsties” també hi viuen altres espècies, com el Sagresaure, el follet Nèbula o el Mosquit Tigre de Can Baró. En el següent vídeo us convidem a conèixer-les:

 

(Foto: Pau Benavent gravant el reportatge del bestiari de la Mercè al Born / Font: Agrupació del Bestiari)

L’app Digibestial, ja disponible a Google Play

dc., 23/09/2020 - 21:26

Teniu les cartes a punt? Les podeu trobar en aquest enllaç o al final d’aquesta entrada. Només falta això i descarregar-se l’app Digibestial per poder tenir a les vostres pantalles les bèsties festives de Barcelona en tres dimensions. 

El Drac Jove de Gràcia, el Drac Capallà, l’Estarrufat o el Sagresaure. Aquestes són algunes de les figures que estan disponibles a l’app i que es poden veure talment com si sortissin del telèfon mòbil.

Digibestial és la primera aplicació de realitat augmentada de bestiari festiu del món. Funciona amb una sèrie de cromos autoimprimibles que s’escanegen amb un smartphone i amb els quals es pot veure la bèstia en tres dimensions.

Cada bèstia, a més, té una fitxa pròpia que ofereix informació sobre aquesta. L’usuari pot trobar una descripció de la figura, com també diferents vídeos i fotografies d’ella.

En aquests moments l’app està disponible pels dispositius Android, encara que dintre de dos mesos també ho estarà pel sistema operatiu iOS. Només falta imprimir les primeres cartes… i a escanejar!

Funcionament de l’app

En la pantalla principal de l’app Digibestial, hi ha tres opcions: es pot escollir escanejar una figura de bestiari, accedir al llistat de bèsties o consultar la informació dels fabricants de l’app.

Fins que no s’escaneja la primera figura, no es pot accedir al llistat de bèsties. Després d’aquest primer pas, ja es pot trobar la informació de cada figura barcelonina.

Perquè us sigui més fàcil escanejar la imatge festiva, a continuació us fem una sèrie de recomanacions:

 • Amb la majoria de dispositius es poden escanejar els cromos amb el mòbil en vertical o horitzontal.
 • Els cromos s’han d’escanejar sencers, no s’ha d’enfocar només el codi de la carta, sinó tota ella.
 • Als mòbils amb tres càmeres els és més difícils detectar la carta que als mòbils amb una sola càmera.
 • Amb els mòbils Xaomi no es detecta l’app si no està actualitzat Google Play. Amb aquest dispositiu, a més, es recomana escanejar la carta amb el mòbil en horitzontal.
 • És millor imprimir els cromos amb paper mate que no pas brillant.
 • En cas que es forri la carta amb plàstic, s’ha de vigilar que no hi hagi un raig de llum directe sobre ella a l’hora d’escanejar-la.
 • L’ideal per escanejar la carta és posar el cromo sobre una superfície plana i sense altres dibuixos/ objectes al voltant. Si la carta es posa sobre un fons blanc, millor.
 • Per saber quantes figures s’han escanejat, a la pàgina principal de l’app, al cantó superior dret, surt el nombre de bèsties escanejades i el nombre total de bèsties que té l’aplicació.

(Foto: El Drac de Sarrià escanejat amb l’app Digibestial)

Cromos de les bèsties 

1 Àliga de Barcelona: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ 

2 Atzeries: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ

3 Drac Capallà: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ

4 Arpella del barri Gòtic: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ

5 Gat Sírius: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ

6 Drac de Sarrià: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ

7 Bou de Barcelona: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ

8 Sagresaureta: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ 

9 Drac de Ciutat Vella: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ 

10 Espiadimonis: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ 

11 Estarrufadet: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ 

12 Drac Farfolla: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ 

13 Fènix del Poble Nou: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ 

14 Drac Jussà d’Horta: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ 

15 Drac Jove de Gràcia: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ 

16 Porca de Sant Antoni: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ 

17 Drac Ullals: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ 

18 Drac Volador de La Sagrera: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ 

19 Griu de Barcelona: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ

20 Farfolletes: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ 

21 Pitu de Sants: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ 

22 Sagresaure de Barcelona: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ 

23 Farfollot: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ 

24 Víbria de Barcelona: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ

25 Mosquit Tigre de Can Baró: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ 

26 Lleó de Barcelona: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ

27 Víbria del Poble Nou: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ

28 Xot: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ 

29 Mulassa de Barcelona: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ

 

30 Estarrufat: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ