Notícies Bestiari

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a menu_set_active_trail() (línia 2405 de /home/bestiarian/www_inventari/includes/menu.inc).
Subscriure a Canal Notícies Bestiari
La Federació d'entitats culturals amb figures de Bestiari Festiu
Actualitzat: fa 2 hores 22 minuts

Convocada Assemblea General Ordinària pel pròxim dissabte 28 de maig

dj., 19/05/2022 - 11:06

A totes les entitats federades a l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya:

Amb el present escrit la Junta de Govern convoca totes les associacions federades a la pròxima Assemblea General Ordinària que tindrà lloc dissabte 28 de maig de 2022 a les 17 h en primera convocatòria i a les 17:30 h en segona convocatòria.

Lloc: Sala d’actes del Centre d’Imatgeria Festiva del Poblenou, Can Saladrigas
Carrer del Joncar, 35, 08005 Barcelona (Barcelonès)

L’ordre del dia és el següent:

 1. Lectura i aprovació de l’acta anterior (AGO 2021)
 2. Altes i baixes de socis 2021
 3. Memòria d’activitats 2021
 4. Balanç econòmic 2021
 5. Projecte d’activitats anuals “El Ressorgiment del Bestiari Festiu 2022” i pressupost 2022
 6. Aprovació quotes 2022
 7. Renovació de càrrecs de la junta
 8. Precs i preguntes

En acabar l’Assemblea, s’oferirà un petit refrigeri.

Al correu electrònic de l’entitat es pot trobar tota la documentació relativa als punts que es tractaran, així com el model de formulari per a delegar el vot en cas de no poder assistir personalment.

Des de la Junta de Govern se celebra que enguany es pugui recuperar la presencialitat en aquest tipus d’esdeveniments tot esperant poder-se retrobar en persona amb els representants de les entitats federades.

(Foto: Centre d’Imatgeria Festiva Can Saladrigas/ Font: Viquipèdia)

Torna la Mostra de Bestiari de Foc Llinars del Vallès, acompanyada d’una Trobada Gegantera

dt., 10/05/2022 - 14:48

Aquest mes de maig Llinars del Vallès, recupera, després de l’aturada per la pandèmia, la seva mostra de bestiari de foc. Enguany l’activitat tindrà lloc dissabte 14 de maig i anirà acompanyada d’una trobada gegantera per, tal com expliquen des de l’organització, “crear un acte més gran, ric i divers”.

Les bèsties convidades a la mostra són: el Drac Apocaleus de Vallirana, el Drac dels Monjos, la Vírbola de Riells-i-Viabrea i l’Abraxas de Palau-solità i Plegamans. Totes elles faran una cercavila acompanyada de gegants a les 18.30 h de la tarda, que sortirà des dels Jardins del Castell Nou. Més tard, quan ja sigui fosc, a les 21.30 h tindrà lloc la seva encesa de lluïment des de la plaça dels Països Catalans.

Des de les 17.30 h fins a les 22.30 h hi ha programades les següents activitats:

 • 17.30 h: Exposició de les figures participants des dels Jardins del Castell Nou.
 • 18.30 h: Inici de la Cercavila de Gegants i Bestiari des dels Jardins del Castell Nou.
 • 19.45 h: Mostra de Balls de Gegants des de la plaça dels Països Catalans.
 • 20.30 h: Esclat final de la Trobada Gegantera.
 • 21.30 h: Exhibició de les bèsties de foc i enceses de lluïment a la plaça dels Països Catalans.
 • 22.30 h: Concert amb el grup Damm-er a la plaça dels Països Catalans.

Podeu consultar les imatgeria festiva participant a la trobada en el següent enllaç: https://www.bestiari.cat/wp-content/uploads/2022/05/Programa_trobada_digital.pdf

 

 

L’Encabronada de Sant Cugat del Vallès torna aquest mes de maig amb tres dies de festa i foc

dc., 04/05/2022 - 13:40

Aquest mes de maig l’Encabronada de Sant Cugat del Vallès sí que se celebrarà, i amb més força que mai. Després de l’aturada forçada per culpa de la pandèmia, els dies 20, 21 i 22 de maig, els carrers del centre del municipi (a la Rambla del Celler, plaça de la Vila i Parc de Ramon Barnils) i el Pont de Can Vernet acolliran aquesta festivitat organitzada pels Diables de Sant Cugat.

Enguany les jornades tornaran a traslladar els assistents a l’època medieval, on s’ambienta la llegenda del Boc de Can Vernet, la bèstia adulta de la colla. Tota la celebració girarà entorn un acte central que reunirà bèsties de foc d’arreu de Catalunya per celebrar el retorn del Boc. Es tracta d’una cercavila que acabarà amb un espectacle de foc en el qual es representaran les diferents escenes de la llegenda.

La festa està pensada per a tots els públics i en ella també s’hi podran trobar concerts, percussió, actuacions de cultura popular, activitats infantils, atraccions familiars, foodtrucks i, fins i tot, un mercat medieval llegendari!

Com expliquen des de la colla: “L’Encabronada és una festa especial, diferent i esperada amb il·lusió, que pretén ser un referent a tot el territori català”. No us perdeu tots aquests actes que des del 2019 no se celebren i que faran trontollar Sant Cugat una vegada més!

(Notícia pendent d’ampliar informació)

Vídeo de l’Encabronada del 2019

Per anar escalfant motors i fer-vos una idea de com és l’Encabronada, podeu veure el vídeo de l’última edició, la del 2019.

(Foto: Foto del Boc de Can Vernet)

S’obren dues noves convocatòries de subvencions: una per a la producció d’espectacles i exposicions i una altra per a consultories

dc., 04/05/2022 - 12:52

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha obert dues noves convocatòries de subvencions per a l’àmbit de la cultura popular i tradicional. La primera és per a la producció d’espectacles i exposicions i la segona per a la realització de consultories.

(Cal tenir en compte que no hi poden optar aquelles activitats que han estat incloses en el projecte de subvenció col·lectiva de l’Agrupació del Bestiari. La duplicitat d’ajut està prohibida a les bases de la Generalitat i implica la revocació d’aquest en el moment que sigui detectada).

Subvencions per a la producció d’espectacles i exposicions relacionades amb la cultura popular i tradicional 

Són subvencions per donar suport a la producció de nous espectacles d’arrel tradicional i a l’organització d’exposicions relacionades amb la cultura popular i tradicional catalana. La tipologia de les activitats objecte de subvenció són les següents:

 • La producció d’espectacles inèdits d’arrel tradicional.
 • La producció d’exposicions, físiques o de caràcter virtual, de temàtica vinculada o relacionada amb els diferents aspectes de la cultura popular i tradicional catalana.

A qui va dirigit?

 • A les corporacions locals o ens que en depenen.
 • A les fundacions i les associacions amb domicili social a Catalunya.
 • A les empreses, siguin persones físiques o jurídiques amb domicili a un estat membre de la Unió Europea o associat a l’Espai Econòmic Europeu.
 • Les comunitats de béns, amb domicili social a Catalunya.

No poden optar a aquestes subvencions les federacions d’entitats.

Termini de presentació de sol·licituds: del 3 al 19 de maig del 2022 a les 14 h.

Visiteu el web per a més informació i per demanar aquest ajut

Subvencions per a la realització de consultories per a entitats de l’àmbit de la cultura popular i tradicional i el patrimoni etnològic

Són subvencions per a la realització de consultories per a entitats privades sense ànim de lucre de l’àmbit de la cultura popular i tradicional catalana i aranesa i el patrimoni etnològic català.

A qui va dirigit?

A les associacions, fundacions i federacions amb seu social a Catalunya i que pertanyin a l’àmbit de la cultura popular i tradicional catalana i aranesa i el patrimoni etnològic català.

Termini de presentació de sol·licituds: del 3 al 19 de maig del 2022 a les 14 h.

Visiteu el web per a més informació i per demanar aquest ajut

(La Fil·loxera Infantil, una fil·loxereta infantil i un cep infantil de Sant Sadurní d’Anoia exposats al Casal de Barri Torre de La Sagrera)

La colla del Drac Espurna de Calafell escalfa motors pel bateig de la seva bèstia (21 de maig)

ds., 30/04/2022 - 10:17

Ja queda menys pel bateig del Drac Espurna, que tindrà lloc dissabte 21 de maig coincidint amb el Dia Mundial de la Diversitat Cultural pel Diàleg i el Desenvolupament.

Al llarg del dia estan previstes una sèrie d’activitats per a petits i grans que culminarà a la tarda amb una mostra de foc de la nova bèstia acompanyada dels seus padrins: el Drac de la Geltrú, el Drac Badalot de l’Arboç, el Drac de Foc el Cabrot del Vendrell, el Drac de Sant Pere de Ribes i les colles de diables Guaite’ls i Mite’ls de Calafell.

Durant tota la jornada, a més, es repartirà entre el públic assistent un díptic amb la llegenda del Drac Espurna il·lustrat per Gemma Macià, que també és membre de la colla.

Tal com explica el president de l’entitat, Moisés Romero, l’objectiu de la mostra de bestiari és que es vagi repetint cada any amb el nom de “Calafell Fire Festival”.

Una porta a la difusió del món del bestiari 

La setmana passada, coincidint amb la diada de Sant Jordi, el Drac Espurna de Calafell va tenir un paper protagonista a la seva localitat. Més concretament a l’Escola Santa Creu, que de dimarts a divendres va organitzar unes jornades culturals centrades en la cultura popular i el món del bestiari festiu.

Així doncs, aprofitant que a partir d’ara Calafell tindrà una bèstia festiva, des del centre educatiu es va voler posar en context aquesta novetat i va organitzar diferents activitats adaptades a cada curs escolar.

Es van fer xerrades explicant què era el bestiari festiu, de què estava fet, quines tipologies tenia i quins són els dracs de la zona. També es van fer sessions per donar a conèixer el toc de tabal i introduir els tabals tradicionals, així com altres estones de contacontes i tallers de tota mena.

Les jornades culturals van acabar amb un bonic colofó, i és que divendres, l’últim dia, el Drac Espurna de Calafell va visitar l’escola i va fer el seu ball davant de totes les nenes i nens. El centre educatiu, a més, va anunciar que la biblioteca de l’escola deixaria d’anomenar-se “Drac Màgic” i passaria a ser la “Biblioteca de l’Espurna, el Drac de Calafell”.

Obertes les inscripcions per participar al 13è Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida (fins al 23 de maig)

dc., 27/04/2022 - 17:16

Després de dos anys sense poder-se celebrar de forma presencial a causa de la pandèmia (el 2020 es va fer una versió confinada), finalment dissabte 2 de juliol tindrà lloc la 13a edició del Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida (Segrià). L’esdeveniment serà una gran exhibició d’enceses de bestiari de foc dels Països Catalans en la qual es premiaran els espectacles pirotècnics més originals i espectaculars.

Del 23 d’abril fins al 23 de maig, totes les colles interessades a participar en aquest festival poden fer la seva inscripció a través d’Internet enviant un correu electrònic a elgriu-artesadelleida@hotmail.com i a secretaria.festival.enceses@gmail.com. En ell s’haurà d’adjuntar el següent formulari d’inscripció.

El principal requisit per poder optar a un premi és ser membre de l’Agrupació del Bestiari Festiu, ja que és aquesta federació la que concedirà els tres primers premis. Aquests són de 1.300 € pel primer, 1.100 € pel segon i 900 € pel tercer guanyador.

Un jurat escollit per l’organització, amb un màxim de cinc i un mínim de tres membres, decidirà els guanyadors. Aquest estarà compost per gent lligada al món del bestiari festiu i la cultura popular i decidirà els premiats tenint en compte cinc criteris de valoració:

 • Posada plàstica de l’encesa de la bèstia en combinació amb el foc.
 • Ball de protocol i escenificació.
 • Colors.
 • Tipus de pirotècnia.
 • Durada de l’encesa.

El Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida també inclou la 15a Trobada de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. En acabar tots els actes, com que el 2 juliol també serà Festa Major a Artesa de Lleida, hi haurà música i ball.

Podeu consultar les bases de l’esdeveniment en el següent enllaç.

Els orígens del festival

La Colla El Drac d’Or de l’Hospitalet de Llobregat estrena el Drac Nomar, un homenatge al seu cap de colla mort per la Covid-19

dl., 25/04/2022 - 22:03

El dia de Sant Jordi es va presentar el Drac Nomar a l’Hospitalet de Llobregat, la darrera creació de l’escultora vilafranquina Dolors Sans. El mal temps va obligar a suspendre la cercavila de bèsties i gegants, però en un moment de calma, es va presentar el drac Nomar al públic que esperava davant les portes de l’Ajuntament. Allà va fer la seva primera ballada sota una pluja de confeti i paperets.

El drac Nomar és una iniciativa de la Colla El Drac d’Or de l’Hospitalet en homenatge al seu cap de colla Ramon, mort a causa de la Covid-19. Per aquest motiu el drac rep el nom de Nomar,  que és Ramon al revés.

En aquest sentit d’homenatge, el drac és una peça simbòlica amb un coll llarg i vertical que dona sensació d’espiritualitat. El cap té la boca tancada per tal de donar-li noblesa i serenitat, fugint de l’agressivitat habitual dels dracs. Al damunt del cap hi ha un diamant que simbolitza llum, vida, constància i autenticitat. Les ales no són llises, estan treballades amb formes corbes com modelades pel pas del temps.

Els colors del drac són daurats i blancs i reflecteixen calma i dignitat. De la cua en penja una campana que amb el seu dringar convida a la festa. Finalment, als dits de les potes porta sis anells, que fan referència a les peces creades per Dolors Sans per la colla El Drac d’Or: Els gegants Zeus, Posidó, Hera, Hades, el gegantó Hèrcules i el drac Pegàs.

El drac és de fibra de vidre i per un portador. Disposa d’onze punts de foc que són desmuntables per tal d’utilitzar el drac com a figura també de protocol. Pesa 35 quilos i amb les potes mesura 3,05 metres d’alçada.

Cinc llibres de bestiari festiu per aquest Sant Jordi 2022

dc., 20/04/2022 - 13:23

(Foto: Drac Soterranyes de Vinaròs / Autor: M.B)

Aquest 2022 torna la Diada de Sant Jordi i amb més vitalitat que mai. Després de la Diada confinada del 2020 i la Diada amb restriccions del 2021, les parades de llibres i roses tornaran a omplir, de gom a gom, els carrers de les viles i ciutats.

Enguany, com no podia ser d’altra manera, des de l’Agrupació del Bestiari us recomanem una sèrie de llibres que tenen les figures de bestiari festiu com a protagonistes. N’hi ha per grans, per petits i per totes les edats i segur que compleixen la seva missió, que és la d’apropar i donar a conèixer les bèsties, portant-les directament de les festes a casa.

Bèsties. Bestiari de Barcelona (Ajuntament de Barcelona)

Si voleu conèixer algunes de les principals bèsties de Barcelona, enguany des de l’Ajuntament de la ciutat s’ha editat un llibre-joc amb retallables i dibuixos per pintar. En total s’hi poden trobar 32 bèsties il·lustrades per Laia Berloso i presentades per Nico Alonso, que n’explica la seva història. En la publicació els nens i nenes descobriran d’on surten els dracs, les àligues, els lleons, els bous i les mulasses barcelonins i podran inventar-se historietes jugant amb tots ells.

Dracs. Llegendes catalanes amb passió de foc (Cossetània)

Aquest 2022 Cossetània Edicions ha fet una aposta per les llegendes populars catalanes, més concretament per totes aquelles faules en què apareixen dracs. L’escriptor Joan de Déu Prats explica a petits i grans d’on provenen aquestes històries, amb textos impregnats de nous coneixements sobre la geografia i la història catalanes. Sense dubte, amb aquest llibre el lector farà un viatge per les grutes i els boscos més humits, on han viscut al llarg del temps criatures de tota mena.

Escultors de la festa (Pagès Editors)

Qui sap d’on prové la inspiració dels creadors de bèsties. Segurament deu ser una barreja de coneixements i sensacions, així com de la il·lusió i imaginació que transmeten els membres de les colles que fan l’encàrrec. Amb Escultors de la Festa el lector pot conèixer de primera mà la feina dels creadors d’imatgeria festiva de tres tallers de Catalunya: el Sarandaca (Granollers), el Ventura&Hosta (Navata) i el de Dolors Sans (Pacs del Penedès), ben bé com si els estigués observant a través d’una espiera. El volum, escrit per Manel Güell, va acompanyat d’articles sobre imatgeria de Farb Hernández, Bienve Moya, Paco Cruz, Xavier Cordomí i Amadeu Carbó.

Retrobestiari (Edicions Morera)

Retrobestiari és un llibre per a totes les persones que van viure les festes populars als anys 80 (i també per les que les volen descobrir!). Amb aquesta publicació el lector fa un viatge immersiu cap a la restauració de la democràcia, en un moment en què, mort el dictador, les festes populars es van reinventar a mans de la ciutadania. D’aquí prové l’origen dels correfocs i de bèsties festives que encara avui dia passegen per moltes localitats catalanes. Heribert Masana explica com es van crear amb l’ajuda d’una trentena de testimonis, Ramon Saumell els posa cara amb les seves fotografies, fruit d’un treball de més de 40 anys, i Salvador i Abel Masana ens mostren la seva particular visió d’elles a través de l’art, més concretament, mitjançant la seva obra plàstica i escultòrica.

El Gran Llibre del Bestiari Català (Penguin Kids)

Editat per Penguin Kids, aquest llibre per a totes les edats presenta una mostra de les diferents tipologies de bestiari festiu que es poden trobar en territoris de parla catalana. Conté unes il·lustracions molt boniques de les bèsties en moviment fetes per Carles Arbat i descripcions amb les anècdotes i curiositats més divertides recollides per Meritxell Bayarri. Cada bèstia va acompanyada d’una fitxa tècnica, ben bé com si es tractés d’una veritable enciclopèdia!

 

L’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural convoca una sèrie de subvencions per a l’àmbit de la cultura popular (per aquest mes d’abril)

dc., 06/04/2022 - 13:05
Des de la Junta de Govern de l’Agrupació del Bestiari us fem arribar les convocatòries de subvenció que s’obren aquesta setmana per part de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC-Generalitat de Catalunya), adreçades a associacions culturals, i que poden ser del vostre interès. Important: És incompatible sol·licitar subvenció directament a la Generalitat per aquelles activitats per les quals heu demanat l’ajut a través de l’Agrupació del Bestiari

L’OSIC convoca les subvencions següents de l’àmbit de la cultura popular i del patrimoni etnològic:

Del 5 al 21 d’abril de 2022 a les 14 h: Subvencions per a activitats que fomentin la recerca, conservació i difusió del patrimoni etnològic de Catalunya (CLT051)

Del  6 al 26 d’abril de 2022 a les 14 h:

A tenir en compte: Ha canviat l’hora de la finalització del termini. En lloc de tancar-se a mitjanit, es tanquen l’endemà a les 14 h.

(Foto: Víbria Infantil Tremenda de Xàldiga, Manresa)

Solsona Experience proposa un recorregut de 90 minuts per conèixer els Gegants del Carnaval i la Festa Major

dc., 06/04/2022 - 11:32

El passat 1 d’abril Solsona Experience va inaugurar el Lo Cal Boig, la nova casa dels gegants del Carnaval i centre d’interpretació de la festa. L’acte es va obrir a totes les persones que van participar en l’adequació del local i en la recerca d’informació per a la museïtzació de l’espai.

L’esdeveniment va comptar amb l’explicació del procés d’ideació i gestió del projecte per part del comissari i l’ajudant del comissari, l’Albert Colell i el Dani Campabadal. A continuació, els assistents van poder visitar l’exposició i l’acte va cloure amb un piscolabis. Tot i que el Lo Cal Boig ja hagués obert les portes durant el Carnaval i s’hi haguessin començat a fer visites guiades durant els caps de setmana, la inauguració oficial no es va dur a terme fins al divendres passat.

El nou local se situa al carrer de les Llices número 5, un espai icònic de la recuperació del Carnaval durant la dictadura, ja que s’hi van celebrar part dels Carnavals de l’any 1972 i 1973. A part de l’exposició dels gegants també s’hi pot trobar informació de la festa. A més, la cooperativa té la intenció d’utilitzar l’espai de forma polivalent, per dinamitzar-lo amb l’organització de tallers.

A partir d’ara, el local es podrà visitar a través de les visites als gegants de Solsona (es poden comprar les entrades anticipades a la pàgina web d’entradessolsones.com). La visita als gegants de Solsona consisteix en un recorregut de noranta minuts per conèixer els gegants de la Festa Major, ubicats al Quarto dels Gegants, i els gegants del Carnaval, ubicats al Lo Cal Boig, així com aprendre sobre les dues festes. Des de la cooperativa posen èmfasi en la necessitat de conèixer ambdues, ja que no es poden entendre del tot l’una sense l’altra.

Durant la Setmana Santa s’oferiran visites cada dia al matí, a dos quarts de dotze, i a la tarda, a les cinc. Exclòs el dia 18, Dilluns de Pasqua, que només se n’ha organitzat al matí. La resta de caps de setmana fins a l’estiu es farà visita els dissabtes a dos quarts de dotze i a les cinc, i els diumenges a dos quarts de dotze.

El pròxim dissabte 9 d’abril tindrà lloc el bateig del Mamut de la Canonja, amb el seu primer correfoc per la localitat

dl., 04/04/2022 - 10:33

Aquest dissabte teniu una cita a l’acte de bateig del Mamut de la Canonja. L’esdeveniment, pensat per gaudir del foc i les espurnes, inclourà un correfoc, una timbalada i una plantada de bèsties i comptarà amb l’assistència dels padrins de la bèstia: el Basilisc de Mataró i la Víbria de Tarragona.

Ja que el passat 6 d’agost, durant la presentació del Mamut, els habitants de la Canonja no van poder gaudir al 100% de la figura a causa de la pandèmia, ara que han baixat les restriccions, el Ball de Diables de la Canonja i l’Ajuntament del municipi han volgut aprofitar l’ocasió per organitzar aquest acte de bateig.

Per primera vegada el Mamut recorrerà els carrers i les places de la localitat lluint les espurnes que sortiran dels seus ullals, les seves potes davanteres, les seves orelles i la seva cua.

L’esdeveniment començarà a les 19.30 h quan, les tres figures participants sortiran de l’escola, acompanyades pels seus timbalers i timbaleres, tot fent una timbalada. Més tard, cap a les 20 h, es farà una plantada de bèsties a la plaça del Castell i, a les 20.15 h, tindrà lloc l’acte protocol·lari, que inclourà diferents parlaments i el bateig del Mamut.

Ja per acabar, pels volts de les nou del vespre començarà el correfoc pels carrers i places de la Canonja, acabant amb les enceses de lluïment a la plaça de Catalunya.

Des del Ball de Diables de la Canonja i l’Ajuntament de la Canonja s’anima tothom a assistir a l’acte que, ben segur, no deixarà indiferent a ningú.

(Foto: El Mamut de la Canonja al taller de Pacs del Penedès de la seva constructora: Dolors Sans)

Es busquen entitats per col·laborar en un videojoc de bestiari

dv., 01/04/2022 - 12:55

Teniu ganes d’explorar nous àmbits amb les vostres figures de bestiari? De trobar nous públics que les segueixin? L’Agrupació del Bestiari acaba d’impulsar un projecte per fer realitat tot plegat. Es tracta de Carrera bestial, un joc apte per a smarthphones, en el qual l’usuari ha de fer saltar la bèstia a mesura que es presenten obstacles pel camí.

La proposta és la d’un videojoc totalment gratuït per a l’usuari, que estarà inicialment accessible a Play Store, per a dispositius mòbils i tauletes, i si és possible més endavant per a l’Apple Store. Per fer-ho possible, l’Agrupació del Bestiari busca 20 bèsties que puguin formar part del joc i que aniran acompanyades d’una adaptació musical de la melodia que els fa ballar i d’un fons en el qual es podrà veure representat l’skyline del municipi al qual pertany.

La participació en el projecte és totalment voluntària i només es podrà proposar una bèstia per entitat. En cas que hi hagi més de 20 associacions interessades, una comissió tècnica formada per una persona de l’equip del projecte i dos membres de la Junta de Govern escolliran els participants tenint en compte criteris tècnics i de representativitat de la diversitat del col·lectiu.

Antecedents

Carrera bestial és una iniciativa impulsada per l’equip tècnic de l’Agrupació del Bestiari encarregat del projecte de digitalització en 3D. De fet, una de les línies de treball d’aquest projecte és la de donar sortida a les bèsties escanejades, en aquest cas a través de jocs i aplicacions amb l’objectiu de difondre el col·lectiu i arribar a nous públics.

Mateu Tres, president de l’Agrupació del Bestiari, i Adrià Morreres, tècnic especialitzat en tecnologia 3D, són les persones que estan al capdavant del projecte. En aquest cas, la proposta de Carrera bestial va sortir a partir d’una idea de Morreres i de Joan Albaladejo, tècnic que va estar fent pràctiques amb la federació fins fa poc. Pel que fa a la música, aquesta ha estat composta per Òscar Ferrer Naval.

El videojoc

Com s’ha explicat anteriorment, amb Carrera bestial l’usuari té un repte, com és el d’anar saltant diferents obstacles amb la bèstia que ha escollit, tenint en compte altres variables, com la velocitat amb la qual es va embalant la figura.

Es tracta d’un joc que té adeptes de totes les edats, per la seva simplicitat i facilitat d’ús, i que ha agafat molta popularitat gràcies al famós dinosaure de Google Chrome. (Podeu veure una demo en el següent enllaç, utilitzant la contrasenya “bestiari”: https://bestiari.itch.io/carrera-bestial)

Com es pot participar?
 • Què es busca?
Es busquen 20 entitats que autoritzin la presència de la seva figura de bestiari en el videojoc. Això implica:
 • Crear un avatar a partir del modelat 3D o de fotografies de l’element
 • Crear l’skyline que conformarà l’escena, intentant representar alguns dels indrets emblemàtics del municipi o barri de la bèstia
 • Elaborar un muntatge musical a l’estil retro, que sigui una adaptació de l’acompanyament musical habitual de la bèstia, basat en la partitura i/o enregistrament musical facilitat.
 • Què es demana?
Les entitats interessades hauran d’adreçar un correu a info@bestiari.cat amb la següent informació:
 1. Document d’autorització + fitxa de la bèstia que s’adjunta al correu electrònic de l’entitat, amb signatura digital (o signatura manuscrita+segell de l’associació)
 2. Fotografies de la bèstia
 3. Fotografies d’indrets i edificis emblemàtics del municipi o barri vinculats a la figura de bestiari per a crear l’skyline personalitzat de l’escena
 4. Partitura i/o enregistrament de l’acompanyament musical habitual o del ball de protocol.
 • Terminis
 1. Presentació de sol·licituds: de l’1 al 30 d’abril de 2022.
 2. Confirmació dels participants seleccionats: 8 de maig de 2022
 3. Llançament i presentació de l’aplicació: juny-juliol 2022

La colla del Drac de la Geltrú recupera les seves bèsties després d’un canvi de propietat del local sense previ avís

dv., 01/04/2022 - 12:49

Per sort, a hores d’ara es pot dir que tot ha quedat en un ensurt. Ara fa una setmana l’Associació d’Amics del Drac de la Geltrú va denunciar que els havien “segrestat” els dracs i el material de la colla al local on solien guardar-ho tot a causa d’un canvi de pany, sense previ avís, que havia fet la propietat de l’immoble.

Resulta que el local, que la colla utilitzava des de feia quinze anys, fins ara havia pertangut a l’agència immobiliària L’Ull Blau Grup. Recentment, però, havia canviat de propietari sense que l’associació en tingués constància.

El passat dilluns 21 de març, l’entitat va fer pública la seva situació explicant que després d’un “esforç titànic” per descobrir qui era el nou propietari, havien sabut que el local havia passat a mans de la immobiliària Solvia.

Tal com explica el president de l’entitat, Jaume Inglés, la colla temia que el problema s’allargués en el temps i no poguessin treure les bèsties aviat o que, fins i tot, els quatre dracs no estiguessin al local. “No ens pensàvem que haguéssim de marxar d’aquesta manera, i que almenys no ens avisessin dignament”, afirma.

Per sort, el passat dilluns 28 de març l’Associació d’Amics del Drac de la Geltrú va comunicar a través de les xarxes socials que havia aconseguit negociar amb la nova propietat una obertura de l’immoble per poder recuperar el patrimoni.

En tot aquest procés, Inglés agraeix molt el suport que ha rebut l’entitat per part de la Regidoria de Cultura de Vilanova, la Policia Local, l’Agrupació de Bestiari i la Direcció General de Cultura Popular, com també de les diferents colles de bestiari, gegants i altres àmbits de la cultura popular que han “empatitzat amb el problema”.

En tota aquesta situació l’Agrupació del Bestiari ha estat al costat de la colla de la Drac de la Geltrú i, tal com recorda el president de la federació, Mateu Tres, aquesta disposa d’un servei d’assessorament jurídic perquè les colles puguin fer consultes en situacions com aquestes relacionades amb reclamacions patrimonials, sinistres, dret associatiu, incompliments de contractes, etc.

(Foto: local ubicat al carrer Portal de Sitges de Vilanova i la Geltrú que fins ara havia utilitzat la colla del Drac de la Geltrú)

L’Agrupació del Bestiari incorpora una nova persona a l’equip tècnic del projecte 3D

dj., 31/03/2022 - 20:40

Des d’aquesta última setmana del mes de març, l’Agrupació del Bestiari compta amb un nou membre a l’equip tècnic encarregat del projecte de digitalització en 3D de les figures d’imatgeria festiva. Es tracta d’una persona que estarà un any de pràctiques a temps complet gràcies al Sistema Nacional de Garantia Juvenil, treballant al costat d’Adrià Morreres, tècnic de l’Agrupació del Bestiari especialitzat en tecnologia 3D.

Ara que el projecte ha entrat en una fase de consolidació, és el moment de donar sortida a totes les figures escanejades i als arxius obtinguts creant propostes que vagin en la línia de promoure i afavorir la interacció amb els nous públics, apropant la cultura popular a les comunitats digitals i de makers.

És per aquest motiu, que la nova persona donarà suport al projecte en tot el que és la creació de jocs i apps de realitat virtual i realitat augmentada, gràcies als seus coneixements en programació i desenvolupament d’aplicacions.

El projecte de Bestiari 3D obre tot un camp enfocat als programes informàtics en els quals es poden inserir arxius 3D. Per exemple, amb la realitat augmentada es pot aconseguir que un usuari visualitzi part del món real a través d’un dispositiu tecnològic amb informació gràfica afegida. Amb la realitat virtual es pot crear un gran entorn amb escenes i objectes d’aparença real que fan que l’usuari s’hi senti immers.

El Ball de Cotonines de Vilafranca del Penedès deixarà de ser exclusivament per a dones

dj., 31/03/2022 - 18:05

El Ball de Cotonines de Vilafranca del Penedès ha fet un canvi en els seus estatuts i permetrà, a partir d’ara, que qualsevol persona tingui accés al ball sense tenir en compte la seva identitat de gènere. Fins ara aquest havia estat format exclusivament per dones majors d’edat, però a partir d’ara el gènere no serà un requisit per poder formar part de la colla.

Així es va anunciar aquesta novetat el passat dimecres 16 de març, quan des del compte de Facebook de la Festa Major de Vilafranca s’informava de l’obertura d’una nova convocatòria per buscar nous components.

Tradicionalment, el Ball de Cotonines va ser iniciat per un grup de nens (homes), i no va ser fins al 1980 que els balladors van passar a ser exclusivament dones.

Ara, amb un canvi dels estatuts, podrà entrar a formar part de la colla qualsevol persona. Es tracta d’un canvi que s’ha pogut fer a partir d’una petició que el ball va presentar al Consell de la Festa Major i que es va aprovar en l’última reunió ordinària celebrada el passat 10 de març.

(Foto de Toni Galitó. Es pot trobar en el següent enllaç)

La Biblioteca Central d’Igualada acull la presentació de ‘Retrobestiari’, un llibre que reivindica el bestiari festiu dels 70 i 80

dt., 22/03/2022 - 10:24

El pròxim dissabte 2 d’abril, a les 12 h, teniu una cita a la Biblioteca Central d’Igualada. Es comencen a escalfar motors de cara a Sant Jordi i el llibre ‘Retrobestiari’ (Edicions Morera) és una clara aposta. Com ja se sap, Catalunya és terra de dracs. La publicació que conté un gran recopilatori de fotos i testimonis del bestiari festiu que va sorgir a la Catalunya dels anys 70 i 80, en plena recuperació de la democràcia.

El llibre connecta amb una època de primeres llibertats en què es va produir un “boom” de bestiari festiu. Imagineu-vos l’escena: des de cada municipi, els ciutadans i ciutadanes, amb els materials i les tècniques constructives que tenien a l’abast, van començar a crear els primers dracs dels seus pobles de forma totalment espontània i autogestionada. Avui dia molts d’ells encara llueixen pels carrers els dies de festa, però molts d’altres van desaparèixer i només se’n conserven fotografies…

És per aquest motiu que ‘Retrobestiari’ fa una reivindicació de tots ells i acull un gran recopilatori d’imatges fetes per l’arxiver de bestiari Ramon Saumell sobre figures de bestiari festiu d’arreu de Catalunya. És el cas dels dracs d’Igualada, de Vilanova del Camí, de la Llacuna, de Sant Martí Sesgueioles, de Piera, de Capellades i de Santa Margarida de Montbui.

El llibre també inclou els testimonis de més d’una trentena de persones recollits per l’historiador Heribert Masana entre els quals hi ha els de Lluís Segura i Toni Monclús, sobre la construcció del drac del grup d’animació Gralla d’Igualada, o la veu d’Emili Miramunt, que parla del drac d’Igualada. Àlvar Ymbernon ens explica com va ser la construcció del drac vell de la Llacuna, mentre que Joan Pinyol recorda la creació del drac de Gresca Fresca de Capellades. Joan Torner ens narra els orígens del drac vell de Montbui i Heribert Masana ens detalla com es va construir el drac Mestral d’Igualada.

‘Retrobestiari’ és un petit tresor que permet recuperar la festa al carrer que es va viure als anys 70 i 80 a Catalunya. Un llibre pels joves d’aquell moment, però també per les generacions actuals i futures, perquè percebin la força i l’obstinació amb què les dones i els homes van recuperar una llibertat que fins llavors no els pertanyia, per fer possible una cultura popular tal com ells s’imaginaven.

El resultat és un treball d’investigació de més de quaranta anys realitzat per GABICP (Grup d’Amics del Bestiari i la Cultura Popular). El col·lectiu, fundat a Vilanova i la Geltrú als anys 80, es va dedicar a recopilar informació del bestiari festiu que anava sorgint en aquell moment. Una feina de “caçar dracs”, com diuen ells, feta per Abel i Salvador Masana, per Ramon Saumell i amb l’ajut i la coordinació de Montserrat Soler.

Fitxa del llibre: Feu clic en aquest enllaç per accedir a la fitxa del llibre.

Oferta de feina: tècnic/a multimèdia i de digitalització 3D (per a joves d’entre 16 i 29 anys)

dt., 15/03/2022 - 15:08

Es precisa persona per a desenvolupar aplicacions en el marc d’un projecte d’innovació tecnològica en l’àmbit de la cultura popular per a la Federació Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, amb centre de treball a Vilafranca del Penedès.

S’ofereix contracte de pràctiques a temps complet, amb una durada mínima de 12 mesos. Horari a convenir i retribució segons conveni.

Activitats a dur a terme:

La Federació impulsa i promou un projecte d’innovació tecnològica en l’àmbit de la cultura popular que gira entorn a la digitalització en 3D dels elements patrimonials materials (figures de bestiari, gegants, nans i capgrossos).

Un dels eixos d’aquest projecte consisteix en dur a terme iniciatives divulgatives a partir dels materials obtinguts. En aquesta línia, estan en desenvolupament diverses aplicacions de Realitat Virtual (VR) i de Realitat Augmentada (AR). Es disposa de l’equipament de treball necessari per a efectuar els escanejos amb mitjans propis.

La persona candidata s’incorporarà a l’equip de treball existent. La tasca principal consistirà en el desenvolupament i manteniment d’aplicacions VR/AR/XR amb Unity i altres eines. A més, donarà suport tant a la tasca de digitalització mitjançant escàner 3D i modelat.

Donada la naturalesa disruptiva del projecte en l’àmbit de la cultura popular, es poden incorporar propostes relacionades segons perfil i aptituds demostrades pel/per la candidat/a.

Aquest és un llistat provisional de les tasques a realitzar, que podrà ser modificat o ampliat en funció de les necessitats de l’organització i de les aptituds del candidat. El lloc de treball depèn de forma directa de la Junta de Govern.

Requisits dels candidats:
Tenir entre 16 i 29 anys, ser una persona beneficiària del Sistema Nacional de Garantia Juvenil, inscrit com a demandant d’ocupació no ocupat (DONO) al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.

Formació:
Títol universitari o de formació professional de grau superior de videojocs, 3D, multimèdia o informàtica.

Aptituds i coneixements:

 • Coneixements tècnics: Disseny i programació en entorns 2D i 3D amb Unity
 • Modelat amb diversos programes
 • Desenvolupament d’aplicacions mòbils
 • Aptituds personals: actitud proactiva, autonomia, capacitat de treball en equip.

Idiomes: Català i Castellà, nivell C o equivalent.

Es valora qualsevol altra aptitud que pugui complementar les tasques encomanades

Es valora especialment la sensibilitat, coneixement, participació i/o integració en organitzacions associatives d’àmbit cultural o social, així com especialment el coneixement en el món del bestiari festiu.

Interessats:

Enviar currículum vitae a info@bestiari.cat abans del 30/03/2022.

IMPORTANT:

 • Es preveu incorporació immediata.
 • Abstenir-se candidats que no compleixin els requisits de formació i que no siguin beneficiaris del Sistema Nacional de Garantia Juvenil.

(Foto de: Foto de Vanessa Loring de Pexels)

El Drac Espurna de Calafell, una creació de Dolors Sans inspirada en retaules gòtics catalans

dv., 11/03/2022 - 11:50

El passat diumenge dia 6 de març, es va estrenar el nou drac Espurna de Calafell amb una original processó que va consistir en portar el drac caminant des del taller de la seva creadora, l’escultora vilafranquina Dolors Sans, situat a Pacs del Penedès fins al castell de Calafell, a 26 quilòmetres.

La caminada va començar a les 7:30  del matí des del taller i va arribar a Calafell a les 2 del migdia, quasi 7 hores després. Un grup de 8 portadors s’anaven tornant carregant el drac, pràcticament sense parar excepte a l’hora d’esmorzar a mig camí. La ruta va anar per camins rurals i va passar per la Bleda, la Múnia, Sant Marçal, l’Arboç, Bellvei i d’allà es va enfilar per la muntanya i la urbanització de Mas Romeu fins al castell de Calafell.

A l’Arboç, la colla de diables li va fer un passadís de foc i a Mas Romeu la colla de grallers el va acompanyar una estona. Una colla de 30 persones més els 7 tabalers del drac van acompanyar a la figura festiva en la seva passejada pel Penedès. Un reportatge sobre la caminada es pot veure a televisió Calafell (calafell.tv).

L’Espurna és un drac iniciativa d’una associació de Calafell de nova creació del mateix nom. El drac va cavalcat per un cavaller del segle XV anomenat Guerau de Palou que va ser senyor del castell de Calafell. Porta una armadura amb, una espasa i un escut amb l’anagrama de la colla basat en l’escut de la família Palou.

El drac està inspirat en els retaules gòtics catalans d’autors com Bernat Martorell o Lluis Borrassà que representen Sant Miquel o bé Sant Jordi matant un drac. Dolors Sans ha creat un drac que és una síntesi de diversos retaules, amb el cos, cap i ales característiques dels dracs medievals. La seva interpretació també és manifesta amb els colors del drac i amb el tractament de la textura de la pell del drac. L’armadura del cavaller es basa en models històrics del segle XIV.

El drac és de fibra de vidre, per a un portador, pesa 40 quilos i disposa de 12 punts de foc més un espai per dues candeles i un recipient per una caixa de trons. Pel mes de maig està previst el bateig del drac amb l’assistència de quatre dracs com a padrins.

Oberta la convocatòria de subvencions de la Diputació de Barcelona (termini: 31 de març)

dj., 10/03/2022 - 18:49

Fa uns dies es va obrir convocatòria de subvencions de cultura popular i tradicional de la Diputació de Barcelona.

Des de la Junta de Govern de l’Agrupació del Bestiari s’anima totes les entitats federades amb seu a la demarcació de Barcelona a què presentin els seus projectes.

És important recordar que es poden obtenir subvencions de diferents organismes, sempre que les seves bases ho permetin (aquesta convocatòria sí) si la suma de tots els ajuts no supera l’import total del projecte.

Per a qualsevol dubte tècnic, podeu adreçar-vos directament al nostre servei d’atenció (info@bestiari.cat) i us podrem assessorar, o bé podeu efectuar la consulta directament a la Diputació de Barcelona.

El termini de sol·licitud és del 3 al 31 de març. Podreu trobar més informació al correu electrònic de l’entitat.

(Foto: L’Aegis dels Bocs de Can Rosés exposat al Born CCM)

La Casa de la Festa Major acull la presentació de ‘Retrobestiari’, un llibre que recull l’essència del bestiari de l’Alt Penedès

dj., 10/03/2022 - 16:50

Us heu preguntat mai quins són els orígens de les bèsties festives de l’Alt Penedès? El pròxim dissabte 26 de març en sabreu la resposta. A dos quarts de sis de la tarda, a la Casa de la Festa Major de Vilafranca, es presentarà Retrobestiari (Edicions Morera), un llibre impulsat per l’Agrupació del Bestiari amb l’objectiu d’explicar un fenomen que va passar als anys 70 i 80 del segle XX, amb la recuperació de la democràcia a Catalunya.

Quan finalment va caure l’estaca, la festa va tornar al carrer i, com era d’esperar, la ciutadania en va agafar les regnes. En el cas del bestiari festiu, es va produir una gran explosió de figures. A molts municipis es van crear bèsties amb les mans col·lectives del poble, utilitzant els materials i les tècniques que tenien a l’abast, donant vida a una multitud de criatures icòniques.

Parlem del Drac vell dels Monjos, el de la Gornal, el de Moja o la primera Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia. Les persones que van participar en la seva construcció expliquen al llibre els seus records i vivències, moltes d’elles inèdites, recollides per l’historiador Heribert Masana.

La publicació, de fet, també és un llibre fotogràfic amb imatges del vilafranquí Ramon Saumell. Hi apareixen fotos d’un gran valor documental, que permeten conèixer com eren en els seus orígens figures com el drac de Sant Martí Sarroca, el drac petit de Torrelles de Foixel de Gelida o el de Sant Quintí de Mediona. Sense deixar-nos l’Àliga de Vilafranca, les Cotonines de Vilafranca del Penedès i les diferents reproduccions del Drac. Tot plegat, complementat amb l’obra plàstica dels artistes Abel i Salvador Masana.

Retrobestiari és un petit tresor que permet recuperar la festa al carrer que es va viure als anys 70 i 80 a Catalunya. Un llibre pels joves d’aquell moment, però també per les generacions actuals i futures, perquè percebin la força i l’obstinació amb què les dones i els homes van recuperar una llibertat que fins llavors no els pertanyia, per fer possible una cultura popular tal com ells s’imaginaven.

El resultat és un treball d’investigació de més de quaranta anys realitzat per GABICP (Grup d’Amics del Bestiari i la Cultura Popular). El col·lectiu, fundat a Vilanova i la Geltrú als anys 80, es va dedicar a recopilar informació del bestiari festiu que anava sorgint en aquell moment. Una feina de “caçar dracs”, com diuen ells, feta per Abel i Salvador Masana, per Ramon Saumell i amb l’ajut i la coordinació de Montserrat Soler.

Fitxa del llibre:

Feu clic en aquest enllaç per accedir a la fitxa del llibre.

Informació d’interès:
Ja que l’aforament a la Casa de la Festa Major de Vilafranca és limitat, es recomana reservar l’assistència a la presentació del llibre al correu meritxell@bestiari.cat.

(Foto de @_pcf_98 guanyadora del concurs d’Instagram del 2019, veure a l’enllaç)